Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Πώς θα μιλήσετε στο παιδί για τα χρήματα

Σε μια οικονομική συγκυρία που τα χρήματα τείνουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση, όλοι οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν την αξία τους. Πάμε να δούμε με ποιους τρόπους…

  • Είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει οικονομική άνεση, η λογική με την οποία πρέπει να μεγαλώσετε το παιδί σας είναι ότι τα λεφτά δε φέρνουν απαραίτητα την ευτυχία.
  • Με απλά λόγια, τα χρήματα καλό είναι να υπάρχουν για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, όμως από εκεί και πέρα μπορεί και πρέπει να μάθει να περνάει καλά και με λιγότερα αν χρειαστεί.
  • Το παιδί πρέπει από μικρό να καταλάβει ότι η ευτυχία είναι στιγμές. Και δε μιλάμε μόνο για στιγμές που θα έχει γεμάτη την τσέπη να αγοράσει ή να πηγαίνει όπου θέλει, αλλά για όμορφες στιγμές που θα περνάει με φίλους και αγαπημένα του πρόσωπα.
  • Επίσης, δεν πρέπει να σας αντιμετωπίζει ως… μηχανή παραγωγής χρημάτων επειδή έτυχε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά με άνεση στην καθημερινότητα. Δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να του παίρνετε οτιδήποτε ζητήσει μόνο και μόνο για να μην το κακοκαρδίσετε, αφού και αντιπαιδαγωγικό είναι και θα δομήσει εμμέσως λανθασμένη αντίληψη για τα χρήματα.
  • Κάτι ακόμα που πρέπει να γίνει μέρος της νοοτροπίας του είναι ότι τα χρήματα, ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής κρίσης, βγαίνουν με πολύ κόπο και πρέπει να ξοδεύονται με προσοχή και όχι απερίσκεπτα. Πάντα το ζητούμενο πρέπει να είναι και η αποταμίευση (στο μέτρο του δυνατού) και όχι η εφήμερη καλοπέραση, χωρίς σκέψη για το αύριο.
  • Τέλος, πρέπει να έχει στο μυαλουδάκι του ότι έχει πολύ περισσότερα υλικά αγαθά και γενικότερες παροχές σε σχέση με πολλά παιδάκια στην ηλικία του. Δεν εννοούμε φυσικά να του δημιουργήσετε ενοχικό σύνδρομο, αλλά να αντιληφθεί ότι είναι τυχερό και ευλογημένο που έχει όλα τα καλά.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Συνταγή για εύκολες νηστίσιμες καριόκες!

                           

Τι υλικά θα χρειαστείς για τις νηστίσιμες καριόκες

1 1/2 κούπα νερό
500 γρ ζάχαρη
200 γρ βανίλια (υποβρύχιο)
3 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλιά σούπας κανέλα
380 γρ τριμμένη φρυγανιά
250 γρ καρύδια χοντροκομμένα
50 γρ φρούτα γλασέ (κόντιτα) προαιρετικά

Για υλικά θα χρειαστείς για την επικάλυψη σοκολάτας!

500 γρ κουβερτούρα
250 γρ μαργαρίνη

Πως θα φτιάξεις τις καριόκες!


Αυτές οι καριόκες γίνονται πάρα μα πάρα πολύ εύκολα.
Σε μια κατσαρόλα βάζεις το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια (υποβρύχιο), το κακάο και την κανέλα και ανακατεύεις μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια την προσθέτεις τη φρυγανιά, τα καρύδια και τα κόντιτα και ανακατεύεις με μια κουτάλα.
Το υγρό απορροφάται και γίνεται μια μάζα. Αυτό είναι!!
Αδειάζεις το μίγμα σε 2 αλουμινόχαρτα και του δίνεις το σχήμα μπαστουνιού.
Τα βάζεις στη κατάψυξη μέχρι να σφίξουν
kariokes-ektelesi

Αν δε τα χρειάζεσαι άμεσα διατηρούνται μέχρι και ένα μήνα έτσι και όποτε τα χρειαστείς βγάζεις λίγα- λίγα και είναι πάντα φρέσκιες.
Εντωμεταξύ λιώνεις τη κουβερτούρα με τη μαργαρινη είτε στο φούρνο μικροκυμμάτων είτε σε μπεν-μαρί μέχρι να γίνει ένα γυαλιστερό μίγμα.
Βγάζεις τα μπαστούνια από την κατάψυξη και κόβεις λεπτές φέτες πάχους περίπου μισού δακτύλου.
Και τα βουτάς στη λιωμένη κουβερτούρα να καλυφθούν καλά από όλες τις μεριές.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ένας μπαμπάς γράφει:Κατηγορούσα τη γυναίκα μου για το ακατάστατο σπίτι μας και είχα άδικο για πολλούς λόγους

του Clint Edwards

Έβαζα ράφια στο γκαράζ μου, όταν ένα κοριτσάκι από τη γειτονιά, φίλη της 4χρονης κόρης μου με πλησίασε και μου είπε: «Μόλις είδα το σπίτι σας, είναι πολύ βρώμικο! Η μαμά της Νόρας θα έπρεπε να καθαρίζει περισσότερο.»
«Μερικοί πιστεύουν πώς σχόλια σαν αυτό που έκανες είναι αγενή» είπα.
Το κοριτσάκι με κοίταξε με ένα περιπαικτικό χαμόγελο και είπε, «Σωστά!.
Το άσχημο με αυτά που λένε τα 5χρονα, είναι ότι είναι 100% ειλικρινή. Πράγματι, στο σπίτι μας επικρατούσε ένα χάος. Εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσα να αναφέρω ένα εκατομμύριο λόγους για να αιτιολογήσω την ακαταστασία μας. Αρκετές δόσεις εσωρούχων, τα καλάθια για τα άπλυτα γεμάτα με ρούχα, τα πλυμμένα ρούχα να βρίσκονται στη μέση του σαλονιού, και ούτω καθεξής. Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν πάντα πλεκτά βραχιόλια, κούκλες, πλαστελίνες και βρώμικα πιάτα.
Υπάρχουν πάντα αρκετά παιδιά που περνούν την ώρα τους στο καθιστικό μας ή στη βεράντα, τρώγοντας φαγητό και ανακατεύοντας το σπίτι βγάζοντας παιχνίδια που δε βάζουν ποτέ στη θέση τους. Μόλις αποκτήσαμε και ένα νεογέννητο. Ο μεγαλύτερος και καλύτερος λόγος του ακατάστατου σπιτιού μας.
Αλλά, καμία από αυτές τις δικαιολογίες δεν έχει πολλή σημασία. Καμία δεν είναι τόσο ισχυρή για να έχεις ακατάστατο σπίτι.
Υπάρχουν άνθρωποι με πιο ακατάστατα σπίτια. Τους έχω δει. Και όταν ήμουν μικρός, πήγαινα σε τέτοια σπίτια και έλεγα άσχημα πράγματα όπως, «μόλις είδα στο σπίτι σας. Είναι πολύ βρώμικο. «
Μετά έτρεχα στο σπίτι μου και το έλεγα στη μαμά μου. Γελούσαμε και κατηγορούσαμε τους ανθρώπους που έμεναν σε αυτά τα ακατάστατα σπίτια. Η μαμά μου έλεγε πράγματα όπως:
«Δεν την νοιάζουν τα παιδιά της? Ή το σπίτι της?»
Πάντοτε τελικά κατηγορούσαμε τη μητέρα.
Αν και ζούμε σε μια εποχή συντροφικότητας και ισότητας, όπου ένας μπαμπάς-στο-σπίτι (που δεν δουλεύει, μεγαλώνει τα παιδιά) δεν είναι ασυνήθιστο (στην πραγματικότητα ήμουν και εγω ένας απο αυτούς πριν λίγο) χωρίς να έχει σημασία η δυναμική της οικογένειας, οι άλλοι κατηγορούσαν τη γυναίκα μου για το ακατάστατο σπίτι μας
Το ξέρω γιατί κι εγώ ο ίδιος συνήθιζα να την κατηγορώ για αυτό.
Όταν λίγο αργότερα, έγινε εκείνη μία-μαμά-στο-σπίτι, άρχισα να γίνομαι πολύ επικριτικός. Κοιτούσα την κατάσταση του σπιτιού και σκεφτόμουν:
«Έχεις μία δουλειά! ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ! Να φροντίσεις αυτό το σπίτι.»
Ποτέ δε σκέφτηκα πως τα παιδιά δεν τα νοιάζει αν μόλις ξεσκόνισες. Θα σκορπίσουν τα δημητριακά τους έτσι κι αλλιώς. Όταν ήμουν μπαμπάς-στο-σπίτι, σκούπιζα κάτω από το τραπέζι και μετά απο 10 λεπτά ήταν βρώμικο ξανά. Έβαζα τα παιδιά να τακτοποιήσουν τα παιχνίδια τους πριν πάνε για ύπνο και το πρωί πριν καν ξυπνήσω, τα παιχνίδια είχαν σκορπιστεί ξανά.
Δε θέλω να μιλήσω για τα δικά σας παιδιά, μα τα δικά μου είναι απίστευτα ακατάστατα.
Αυτό που ανακάλυψα είναι πως το να φροντίζεις το σπίτι ειναι μια συλλογή από ένα εκατομμύριο δουλειές πλήρους απασχόλησης. Η γυναίκα μου είναι οικονόμος, επιβάλλει την τάξη, είναι δασκάλα, νοσοκόμα, σοφέρ, παρηγορήτρια, μαγείρισσα, μαθήτρια μερικής απασχόλησης και πολλά άλλα.
Πριν μερικά χρόνια η Μελ και εγώ λογομαχήσαμε για το σπίτι. Της είπα ότι ήταν ντροπιαστικό. Τη ρώτησα τι κάνει όλη μέρα. «Δε μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να κρατήσεις το σπίτι καθαρό» είπα.
Μαλώσαμε άσχημα. Η Μελ μου είπε ότι έπρεπε να συνειδητοποιήσω τι είχε να αντιμετωπίσει κάθε μέρα. Είπε κάτι που πραγματικά με ταρακούνησε. Είπε:
«Μερικές φορές είμαι μεταξύ του να καθαρίσω το σπίτι ή να πάω τον Τρίσταν ​​και τη Νόρα στο πάρκο. Ή να περάσω χρόνο μαζί τους διασκεδάζοντας, ή να τους μάθω να διαβάζουν ή να γράφουν. Μερικές φορές μπορώ είτε να πλύνω τα πιάτα είτε να μάθω στο γιό μας πως να οδηγεί ποδήλατο και στην κόρη μας πώς να περπατάει. Προτιμώ να κάνω αυτά τα πράγματα, ειλικρινά. Προτιμώ να μην είναι η μαμά που αγνοεί τα παιδιά μας και τον εαυτό μου, επειδή είμαι απασχολημένη ανησυχώντας για το τι μπορεί να σκέφτονται οι γείτονες για το ακατάστατο σπίτι μας.»
Σταμάτησα να βλέπω τα βρώμικα πιάτα ως μία απόδειξη ότι η Μελ κάθεται όλη την ημέρα. Αντ ‘αυτού, άρχισα να πλένω εγώ τα πιάτα. Συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν ήταν το χάος της, αλλά το χάος μας, και άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο.
Σταμάτησα να ανησυχώ για το σπίτι,και άρχισε να με απασχολεί περισσότερο το μεγάλωμα των παιδιών μας. Άρχισα να δίνω προσοχή στο πόσο χαρούμενα ήταν και στη σχέση που είχαν δημιουργήσει με τη μητέρα τους και παρατήρησα ότι ναι μεν έχουμε ένα ακατάστατο σπίτι αλλά έχουμε και πραγματικά χαρούμενα, έξυπνα παιδιά.
Δε λέω ότι αν έχεις καθαρό σπίτι κάνεις κάτι λάθος. Αυτό που λέω είναι πως δε θα κατηγορήσω τη γυναίκα μου επειδή έμαθε στον γιο μου πώς να κολυμπάει, αντί να σκουπίσει το σαλόνι. Δε θα την κατηγορήσω επειδή έμαθε την κόρη μου να χρησιμοποιεί το γιογιό, αντί να καθαρίσει το τραπέζι. Και δεν πιστεύω πως πρέπει να στραβοκοιτάζεις τις μαμάδες-στο-σπίτι που έχουν ένα ακατάστατο σπίτι, γιατί κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούν τον χρόνο τους σοφά.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Η Σφαγή του Σάρπβιλ
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας


Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.
Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Η Ώρα της Γης


Οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα για να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εκδήλωση διοργανώνεται τις πρώτες βραδινές ώρες μιας ημέρας στα τέλη του Μαρτίου.
H Ώρα της Γης (Earth Hour) γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Η πρωτοβουλία ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF και τη διαφημιστική εταιρεία Leo Burnett.
Το 2016 η Ώρα της Γης θα λάβει χώρα από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. της 19ης Μαρτίου.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ο μπαμπάς, ο γιος και το σπουργίτι.


Όλοι αγαπάμε τους γονείς μας, έτσι δεν είναι; Και όχι από ευγνωμοσύνη αλλά γιατί απλά είναι οι γονείς μας!
Κι όμως, όλοι εκνευριζόμαστε μαζί τους κάποιες φορές, όπως κι εκείνοι μαζί μας, όπως και εμείς με τα δικά μας παιδιά. Είναι ανθρώπινο, όπως και το να βαριόμαστε, ναι. Είναι ανθρώπινο να μην έχουμε πάντα την ίδια όρεξη, ούτε την ίδια υπομονή να ασχοληθούμε με τον τρόπο που πρέπει. Είναι ανθρώπινο ακόμη και να νιώθουμε ενόχληση.
Όπως είναι ανθρώπινο και να το παραδεχόμαστε!
Θεωρούμε δεδομένη την παρουσία των γονιών μας και ξεχνάμε ότι μια μέρα, όσο αργά κι αν ευχόμαστε να έρθει αυτή, δε θα υπάρχει κανείς στην άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής, δε θα υπάρχει κανείς να απαντήσει στο «μαμά» και «μπαμπά». Κι όσο κι αν αυτό είναι η φυσιολογική σειρά των πραγμάτων, πονάει. Ίσως γι’αυτό το αφήνουμε στο πίσω μέρος του μυαλού. Ίσως και να είναι λογικό έτσι να κάνουμε.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ένας πατέρας με πρόβλημα μνήμης, επαναλαμβάνει την ίδια, απλή ερώτηση στο γιο του, ξανά και ξανά ώσπου εκείνος χάνει την υπομονή του και εξαγριώνεται. Ο πατέρας φεύγει ανέκφραστος και χωρίς να πει λέξη για να επιστρέψει μετά από λίγο, δίνοντας στο γιο του το ημερολόγιό του…
Ακούστε το απόσπασμα που διαβάζει ο γιος και πως αντιδρά.
Ο πατέρας που με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του ήταν πριν λίγο ενοχλητικός γίνεται στα μάτια του γιου και πάλι «ο μπαμπάς».
Άραγε κάθονταν σε αυτό το ίδιο παγκάκι πολλά χρόνια πριν;
Ας ανοιξουμε την αγκαλιά μας και ας γίνουμε λίγο πιο τρυφεροί με τους αγαπημένους μας!
Ας δείξουμε λίγο περισσότερη κατανόηση όταν εκείνοι δεν είναι πια όπως τους ξέραμε. Πολλές φορές είναι σκληρό να παραδεχτεί κανείς ότι ο δυνατός μπαμπάς που όλα τα κατάφερνε, που όλα περνούσαν από τα χέρια του, που είχε για τα πάντα μια λύση, που ξέραμε ότι μπορούσαμε να στηριζόμαστε επάνω του για το κάθε τι, έχει τώρα την ανάγκη μας ακόμη και για του πούμε ξανά και ξανά τι είναι αυτό που βλέπει να τιτιβίζει μπρος του.
Ας μην αφήνουμε το χρόνο να περνά κι ας πούμε, ας δείξουμε στους γονείς μας όλα εκείνα για τα οποία δεν θα θέλαμε να μετανιώνουμε αργότερα που δεν τo είχαμε κάνει όταν μπορούσαμε …
«Τι είναι αυτό;»
«Ένα σπουργίτι, πατέρα, μπαμπά μου, ένα σπουργίτι …».

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου


O ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Όμως, ένας στους τρεις ενηλίκους παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή


Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.
Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.
Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ένα υπέροχο πάρτι διοργανώθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Ερυθρών από τον Σύλλογο Γονέων με παράσταση κλόουν ,φαγητά, αναψυκτικά,μουσική και χορό.


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



     Την Παρασκευή 11 Μαρτίου ο Σύλλογος Γονέων προσκαλεί τους μαθητές σε ένα αποκριάτικο γλέντι με χορό, μουσική και κλόουν! Φέρτε φαγητό, φορέστε αποκριάτικη στολή κι ελάτε να  διασκεδάσουμε στο σχολείο από τις  8:10 ως τις 11:30, που θα σχολάσουν όλοι οι μαθητές.    
    Την Κυριακή 13 Μαρτίου κι ώρα 10:30 (σημείο εκκίνησης ο φούρνος του Μπεθάνη) ,το σχολείο μας συμμετέχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου με μαθητική παρέλαση. Το θέμα της παρέλασης είναι «Το Ουράνιο Τόξο» ως σύμβολο ελπίδας με όλους τους μαθητές του σχολείου ενώ η Έκτη συμμετέχει και στην κατασκευή παραδοσιακού «Κινέζικου Δράκου » ως σύμβολο γενναιότητας, θάρρους κι ευγένειας ψυχής. O Δήμος θα προσφέρει αποκριάτικο ξεφάντωμα με χορό, DJS, Κλόουν, Ταχυδακτυλουργούς και πολλές εκπλήξεις.