Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Tie Dye Μπλουζάκια

Αυτό που θα δούμε παρέα σήμερα, το θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια ως αγαπημένη δραστηριότητα στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις! Φτιάχναμε μόνοι μας tie dye μπλουζάκια.
Τι είναι το tie dye?
Tie Dye_1

Tie-dye είναι ένας σύγχρονος όρος που εφευρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες, για μια σειρά από τεχνικές βαφής, καθώς και για τα προϊόντα αυτών των διεργασιών. Η διαδικασία του tie-dye αποτελείται συνήθως από αναδίπλωση ή τσαλάκωμα του ενδύματος, και έχει αποτέλεσμα στυλ hippie! Χαρακτηρίζεται από τη χρήση φωτεινών χρωμάτων και τολμηρών σχεδίων.
Η διαδικασία όπως θα δείτε είναι αρκετά απλή και μπορείτε εύκολα να φτιάξετε tie dye Tshirts παρέα με τα παιδιά σας. Μπορείτε επίσης να το διοργανώσετε ως δραστηριότητα για παιδικό πάρτυ, ιδίως τώρα που φτιάχνει ο καιρός διότι τα tie dye συνηθίζεται να φοριούνται τις καλοκαιρινές μέρες.
Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε τα δικά σας tie dye μπλουζάκια:
  • Λευκό tshirt (ή ότι άλλο ένδυμα θέλετε εσείς να φτιάξετε π.χ. φορμάκι, κάλτσες, κολάν κτλ)
  • Βαφές ρούχων στα χρώματα της προτίμησής σας (προμηθευτείτε πχ online εδώ)
  • Λαστιχάκια
  • Γάντια μιας χρήσης
Τα σχέδια που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι πάρα πολλά! Το πιο κλασσικό είναι το spiral ή αλλιώς swirl tie dye που δημιουργεί το αποτέλεσμα όπως στην εικόνα παραπάνω.
Καλό είναι, πριν ξεκινήσετε, να φορέσετε στα παιδιά σας ποδιά καθώς και προτιμότερο είναι να απλόσετε κάτω από την επιφάνεια που θα δουλέψετε μεγάλη πλαστική σακούλα.
ΒΗΜΑ 1ο
Φτιάξτε τις βαφές ανάλογα με τις οδηγίες χρήσεις. Συνήθως χρειάζεται να προστεθούν σε μπόλικο νερό, οπότε τοποθετήστε τις σε μεγάλα πλαστικά δοχεία ή διαφορετικά σε μικρά μπουκάλια με στόμιο.
tie dye paints
BHMA 2o
Βρέξτε καλά το ρούχο που θα βάψετε, και αμέσως στραγγίξτε το. Τοποθετήστε το ανοιχτό στην προστατευμένη επιφάνεια που έχετε δημιουργήσει, και αρχίστε να το στριφογυρνάτε ξεκινόντας από το κέντρο. Μπορείτε να το κάνετε με το χέρι σας ή ακόμα πιο εύκολα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Αν δε θέλετε το ‘σπιράλ’ σχέδιο στη μέση της μπλούζας, αρκεί απλά να αρχίσετε να διπλώνετε από άλλο σημείω της μπλούζας.
spiral tie dye
ΒΗΜΑ 3ο
Όταν έχετε διπλώσει το ρούχο σας αρκετά ώστε να γίνει μια μικρή μπαλίτσα, περάστε του τριγύρω λαστιχάκια ώστε να σταθεροποιηθεί. Τα λάστιχα θα πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να μοιάζει το τελικό αποτέλεσμα σας ρόδα ποδηλάτου!
tie dye tshirt
ΒΗΜΑ 4ο
Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτουμε τη βαφή και τα παιδιά διασκεδάζουν διαλέγοντας τα χρώματα που αγαπούν! Θα πρέπει να βαφτεί τόσο το μπροστικό όσο και το πίσω μέρος του ρούχου σας. Αν έχετε τοποθετήσει τη βαφή σε μπουκάλια τότε βάφετε τα σημεία που θέλετε εύκολα.
tie dye with bottle paint

Διαφορετικά βουτάτε στα δοχεία προσεκτικά τη κάθε μεριά της μπλούζας. Δε πειράζει καθόλου να υπάρχουν σημεία όπου δύο χρώματα ενώνονται. Αν τοποθετήσετε όλη τη μπλούζα σε ένα δοχεία θα έχετε το tie dye σχέδιο απλά θα είναι μονόχρωμο το αποτέλεσμα.
ΒΗΜΑ 5ο 
Όταν το ρούχο σας είναι πλέον όλο καλυμμένο με βαφή τότε η βασιή δουλειά έχει τελειώσει. Θα πρέπει όμως να το αφήσετε έτσι τυλιγμένο για τουλάχιστον 8 ώρες ώστε να απορροφηθεί καλά ή βαφή. Αν επιλέξετε τη δραστηριότητα αυτή για παιδικό πάρτυ, τότε στο σημείο αυτό μπορεί το κάθε παιδί να τυλίξει το ρούχο τη με διαφανή μεμβράνη ώστε να μπορεί εύκολα να το πάρει μαζί του, και όταν η ώρα έρθει να το ανοίξει στο σπίτι του. Τι πιο ωραίο άλλωστε από ένα τέτοιο δωράκι από πάρτυ! Το να καλυφθεί με τη μεμβράνη πάντως βοηθάει ούτως ή αλλιώς.
tie dye
Μετά από λίγη υπομονή, ιδού το αποτέλεσμα!
spiral tie dye
Όπως ανέφερα προηγουμένως υπάρχουν απίστευτες εναλλακτικές σχεδίων. Μπορείτε εδώ να δείτε μερικά παραδείγματα για tie dye σχέδια με ρίγες, βούλες και άλλα!
tie dye
Και αν νιώθετε ιδιαιτέρως δημιουργικοί πηγαίντε το ένα βήμα παραπάνω!! Κόψτε το μπλουζάκι σας και δημιουργήστε κρόσσια. Είναι άλλωστε πολύ της μόδας φέτος το καλοκαίρι!
tie dye fringe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.