Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

10 συμβουλές για οικογενειακές διακοπές στη θάλασσα

Για όσους γονείς είναι εξουθενωμένοι στη σκέψη και μόνο να κάνουν οικογενειακές διακοπές στη θάλασσα, μην αφήσετε το φόβο να σας κυριεύσει και χάσετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε.

Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς τους γονείς, τότε έχουμε να σου δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να είσαστε προετοιμασμένοι αυτό το καλοκαίρι. Οι συμβουλές μπορεί να σας φανούν απλές αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να αλλάξουν εντελώς την απόδραση της οικογένειάς σου σε κάποια παραλία!

Πώς να προετοιμαστείς
για οικογενειακές διακοπές στη θάλασσα

1. Πάρε μαζί σου ταλκ



Το ξέρεις ότι αν τρίψεις ταλκ επάνω στο δέρμα σου, στο σημείο όπου υπάρχει κολλημένη άμμος, θα μπορέσεις να την αφαιρέσεις; Βάλε μέσα στην τσάντα σου ένα ταλκ για να αποφύγεις τα ξεσπάσματα κάποιου παιδιού που ξαφνικά γέμισε άμμο.

2. Προστάτεψε το κινητό σου κάνοντάς το αδιάβροχο



Προστάτεψε τις ηλεκτρονικές σου συσκευές από το νερό ή από τα βρεγμένα δάχτυλα των παιδιών σου τοποθετώντας τες μέσα σε μια πλαστική μεμβράνη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στην εικόνα αφής (η οποία λειτουργεί κανονικά ακόμη και μέσα από το πλαστικό!) για να ελέγξεις τα μηνύματα ή την ώρα χωρίς να ανησυχείς για την άμμο ή το νερό.

3. Φύλαξε τα αντικείμενα αξίας μέσα σε μια πάνα



Αν θέλεις να μπεις στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά σου αλλά ανησυχείς για το ότι πρέπει να αφήσεις τα πράγματά σου, σκέψου να βάλεις τα αντικείμενα αξίας μέσα σε μια καθαρή πάνα. Όταν δέσεις την πάνα με τα αντικείμενα μέσα, βάλε τη μέσα στην τσάντα σου και θα μοιάζει με μια λερωμένη πάνα, την οποία δε θα θέλει κανείς να αγγίξει!

4. Πάρε μαζί σου μερικά μπαλόνια



Μετά από αμέτρητες ώρες παιχνιδιού μέσα στη θάλασσα, υπάρχει πιθανότητα το παιδί σου να καταλήξει να έχει νερό στο αυτί του. Το φύσημα βοηθάει να ξεβουλώσεις τα αυτιά και δίνει στο παιδί σου κι ένα μπαλόνι το οποίο μπορείς να θέσεις ως στόχο να το φουσκώσουν ώστε να μη σταματήσουν το φύσημα.

5. Πάρε μαζί σου ένα σακουλάκι με πάγο



Ένα σακουλάκι με πάγο μπορεί να έχει πολλές χρήσεις. Δε θα διατηρήσει μόνο τα σνακ σου δροσερά, αλλά όταν λιώσει ο πάγος, θα έχεις καθαρό νερό για να ξεπλύνεις τα δάχτυλα των παιδιών σου. Όταν το χρησιμοποιήσεις όλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σακουλάκι για να αποθηκεύσεις τα υγρά μαγιό ώστε να μην ακουμπήσουν τα υπόλοιπα πράγματά σου.

6. Μην ξεχάσεις το gel της αλόη βέρα



Είτε αποφασίσεις να διατηρήσεις το gel μέσα στο ψυγείο ή επιλέξεις να φτιάξεις παγάκια για πιο εύκολη αποθήκευση, φρόντισε να διατηρήσεις την αλόη βέρα δροσερή για να αυξήσεις τις κατευναστικές της ιδιότητες.

7. Χρησιμοποίησε τον εξοπλισμό της κουζίνας



Δε χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα για να αγοράσεις παιχνίδια θαλάσσης, όταν έχεις ήδη μερικά αντικείμενα που μπορούν να φέρουν χαρά. Για παράδειγμα, οι κουτάλες μέτρησης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως φτυαράκια για την κατασκευή κάστρων στην άμμο! Στο κάτω-κάτω, είναι περισσότερο διασκεδαστικό να αγοράσεις μερικά καινούρια προϊόντα για την κουζίνα σου αφού τα παιδιά θα τα χρησιμοποιήσουν στην παραλία, παρά να αγοράσεις παιχνίδια για την άμμο που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά σου μόνο μία φορά το χρόνο.

8. Επέλεξε να χρησιμοποιήσεις ένα σεντόνι με λάστιχο



Τα σεντόνια με λάστιχο κάνουν θαύματα όσο αφορά τη διατήρηση της άμμου μακριά από το χώρο σου. Σήκωσε τις γωνίες προς τα επάνω χρησιμοποιώντας σακούλες ή το ψυγείο για να δημιουργήσεις ένα ωραίο σύνορο ανάμεσα σε εσένα και στην άμμο που τη φυσάει ο αέρας.

9. Γύρισε το τιμόνι σου



Αν αναγκαστείς να παρκάρεις κάτω από τον ήλιο, στρίψε το τιμόνι σου όσο περισσότερο μπορείς πριν βγεις από το αμάξι. Με αυτό τον τρόπο ο ήλιος θα χτυπάει το σημείο του τιμονιού που δε θα χρησιμοποιήσεις κι έτσι θα αποφύγεις να καείς όταν πάρεις το αυτοκίνητο σου να επιστρέψεις σπίτι.

10. Κάνε ένα βαθούλωμα



Αν θέλεις να έχεις ένα άνετο σημείο για ύπνο χωρίς να χρειαστεί να φύγεις από τη θάλασσα, σκάψε στην άμμο και κάνε ένα μικρό βαθούλωμα πριν στρώσεις την κουβέρτα του παιδιού σου. Με αυτό τον τρόπο θα φτιάξεις το ιδανικό κοίλωμα για το σώμα τους μετά από ένα κουραστικό πρωινό γεμάτο παιχνίδι.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Γιατί φταίνε οι γονείς για τα κακομαθημένα παιδιά


Κανένα παιδί δε γεννιέται κακομαθημένο, αλλά γίνεται και μάλιστα τις περισσότερες φορές φταίνε οι ίδιοι οι γονείς γι’ αυτό. Ας δούμε ποιες συμπεριφορές των γονιών είναι υπεύθυνες:
  • Θεωρούν ότι «φάση είναι θα περάσει»: Πράγματι πολλές από τις άσχημες συμπεριφορές ενός παιδιού, όπως το δάγκωμα, το χτύπημα κλπ. είναι αναπτυξιακές φάσεις. Όμως δεν είναι όλα «φάσεις», γι’ αυτό και όταν βλέπουμε το παιδί να συμπεριφέρεται άσχημα πρέπει να το νουθετούμε.
  • Δεν τα αφήνουν να ανεξαρτητοποιηθούν: Δε φταίει το παιδί που αντί να πάρει μόνο του νερό, σας ζητά να του το φέρετε, αν εσείς το έχετε μάθει έτσι. Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν πρέπει να κάνουν όλο και περισσότερα πράγματα χωρίς την βοήθειά σας.
  • Τα δικαιολογούν πάντα: Ό,τι κι αν γίνει, το δικό τους παιδί δε φταίει ποτέ. Πάντα φταίει κάποιος άλλος: ο φίλος, ο ξάδελφος, η δασκάλα ή απλά το γεγονός ότι «είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει». Έτσι το παιδί μεγαλώνει χωρίς ποτέ να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.
  • Τους επιτρέπουν να τους συμπεριφέρονται άσχημα: Σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό ένα παιδί να μιλά άσχημα, να βρίζει ή ακόμα και να χτυπά τους γονείς του. Αν τους επιτρέπετε τέτοιες συμπεριφορές, μην απορείτε γιατί το μικρό σας δε σας σέβεται.  
  • Δε βάζουν όρια: Ή ακόμα κι αν βάζουν, τα ξεχνούν αμέσως μπροστά στο κλάμα, την γκρίνια ή όποιο άλλο κόλπο έχει καταλάβει το παιδί ότι μπορεί να του αποφέρει αυτό που θέλει τι στιγμή που το θέλει.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Γιατί να Πάρω Κατοικίδιο στο Παιδί μου;

Μήπως το παιδί σας έχει αρχίσει να ζητά επίμονα ένα ζωάκι; Μήπως ξέρει ήδη ακριβώς τη ράτσα του και του έχει βρει και όνομα; Γιατί να Πάρω Κατοικίδιο στο Παιδί μου; Πριν πείτε όχι σκεπτόμενοι τις ευθύνες, τις τρίχες ή τις λάσπες, αναλογιστείτε σε πόσα πράγματα θα βοηθούσε ένα κατοικίδιο το παιδί σας: θα το κρατούσε σε φόρμα, θα το βοηθούσε να κάνει φίλους και να μαθαίνει νέα πράγματα και θα τόνωνε την αυτοπεποίθησή του.
Γιατί να Πάρω Κατοικίδιο στο Παιδί μου;
Μήπως να πείτε το ναι τελικά;
Το να είσαι υπεύθυνος για ένα άλλο πλάσμα σε κάνει να νιώθεις χρήσιμος, μεγάλος και σπουδαίος.
Για να είναι πάντα σε φόρμα. Εκτός από το να κουλουριάζονται στην αγκαλιά του παιδιού σας και να δέχονται τα χάδια του, τα κατοικίδια, και ιδίως οι σκύλοι, θα το ξεσηκώσουν και θα το κουνήσουν από τη θέση του. Κι αυτό γιατί αποτελούν το τέλειο κίνητρο για σωματική άσκηση: τα παιδιά θα τα πάνε βόλτα, θα τους πετάξουν τη μπάλα και θα παίξουν μαζί τους κυνηγητό. Έτσι, θα ξεφύγουν για λίγο από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά, κάνοντας ταυτόχρονα μια δραστηριότητα που θα τα ενθουσιάζει.
Για να κάνει εύκολα φίλους «Πώς λένε το σκυλάκι σου;». «Πόσων χρονών είναι;». Πάντα όταν συνοδευόμαστε από ένα ζωάκι οι γνωριμίες γίνονται πιο εύκολα, αφού θέμα για συζήτηση υπάρχει. Πόσο μάλλον για τα παιδιά, που είναι αυθόρμητα και ομιλητικά από τη φύση τους.
Αλλά και το ζωάκι από μόνο του μπορεί να διδάξει σε ένα παιδί την αξία της φιλίας. Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους είναι συνήθως πολύ στενή και μια από τις πρώτες πραγματικές φιλίες της ζωής του παιδιού. Μέσα από αυτή τη σχέση, θα μάθει να καταλαβαίνει και να φροντίζει τις ανάγκες του άλλου. Με ένα κατοικίδιο υπό την προστασία του το παιδί γυμνάζεται, κάνει φίλους, νοιώθει υπεύθυνο, αποκτά γνώσεις.
Για να έχει αυτοπεποίθηση Το να είσαι υπεύθυνος για ένα άλλο πλάσμα σε κάνει να νιώθεις χρήσιμος, μεγάλος και σπουδαίος. Όσο μεγαλώνει το παιδί σας και φροντίζει περισσότερο το κατοικίδιό σας, τόσο θα τονώνεται και η αυτοπεποίθησή του.
Προσοχή όμως: μη «φορτώνετε» το παιδί σας ευθύνες δυσανάλογες με την ηλικία του. Στα τρία μπορεί να βοηθά στο γέμισμα του πιάτου με το φαγητό, στα πέντε μπορεί να καθαρίζει το κατοικίδιο και το χώρο του, στα μέσα του δημοτικού μπορεί να το κάνει μικρές βόλτες, ενώ καθώς πλησιάζει στην εφηβεία μπορεί να αρχίσει να θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για το ζωάκι του σπιτιού.
Για να ακονίσει το μυαλό του Πολλά παιδιά αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο ζώο ή μια συγκεκριμένη ράτσα ζώου. Το να έχουν, μάλιστα, το ζώο αυτό μέσα στο σπίτι τους, θα τα εμπνεύσει ακόμα περισσότερο: θα το παρατηρήσουν από κοντά και θα πλουτίσουν τις γνώσεις τους. Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και η καθημερινή επαφή με το κατοικίδιο θα τους μάθουν πράγματα που δεν βρίσκονται στις εγκυκλοπαίδειες και στο Internet.
Αν το παιδί σας λατρεύει τα άλογα αλλά μένετε στο δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας, ενθαρρύνετέ το και πάλι να διαβάσει γι’ αυτά. Οι γνώσεις ποτέ δεν πάνε χαμένες. Αφήστε που μπορεί να αρχίσει μαθήματα ιππασίας σε λίγα χρόνια…
Διαλέξτε το κατοικίδιο που σας ταιριάζει
Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι το θέλετε και ότι θα το αγαπήσετε όσο θα σας αγαπήσει κι αυτό. Για να ταιριάξετε αμέσως, μελετήστε τον ακόλουθο… οδηγό κατοικίδιων.
Σκύλοι Οι ράτσες των σκύλων είναι αμέτρητες. Αν έχετε βάλει κάποια στο μάτι, δείτε εδώ αν σας ταιριάζει πραγματικά. Άλλα κατοικίδια Κατοικίδια δεν είναι μόνο οι σκύλοι. Υπάρχουν και άλλα ζωάκια που αποζητούν μια θέση στην οικογένειά σας.
Γάτα Η γάτα έχει λιγότερες απαιτήσεις από το σκύλο, αφού είναι πιο ανεξάρτητη, αλλά μπορεί να γίνει εξίσου χαδιάρα και τρυφερή. Πιάνει λιγότερο χώρο, είναι πιο καθαρή, ιδανική για διαμέρισμα και αποτελεί μια πιο κομψή παρουσία. Παρόλα αυτά, δεν προσφέρεται για τρελά παιχνίδια με παιδιά: αυτά θα τη βρουν βαριεστημένη και αυτή θα τα βρει εκνευριστικά!
Χάμστερ Το χάμστερ αποτελεί καλή «εξάσκηση» για τα μικρά παιδιά που δεν είχαν ποτέ ξανά κατοικίδιο. Είναι απαλό και μπορείς να το πιάσεις και να το χαϊδέψεις, ή απλά να το χαζεύεις να τρέχει στο κλουβί του. Παράλληλα είναι πολύ εύκολο να το φροντίσεις. Ο κύκλος ζωής του, όμως, διαρκεί μόνο λίγα χρόνια, και αυτό μπορεί να προκαλέσει στενοχώρια στο παιδί. 
Χρυσόψαρο
 Το χρυσόψαρο είναι οικονομικό και ιδανικό για πολυάσχολες οικογένειες, που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι. Είναι καλό για να μάθει το παιδί σας να είναι υπεύθυνος «ιδιοκτήτης», αλλά δεν προσφέρει και πολλά σε αντάλλαγμα. 
Παπαγάλος
 Ο παπαγάλος, το καναρίνι και τα υπόλοιπα πουλιά γίνονται θαυμάσια κατοικίδια «κουζίνας»: κελαηδούν και φλυαρούν, φτιάχνοντάς σας τη διάθεση. Πολλοί παπαγάλοι ζουν ίσα με 50 χρόνια. Αυτό κι αν είναι σχέση ζωής!
Κουνέλι Παρόλο που είναι τόσο χαριτωμένα, το κουνέλι μπορεί να δαγκώσει τα μικρά παιδιά. Για τα μεγαλύτερα, όμως, είναι πολύ καλή επιλογή. Δε χρειάζονται πολλή φροντίδα, αλλά τους αρέσει το καθημερινό παιχνίδι.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Παιδί και Κατασκήνωση

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Τα σχολεία σταματούν και οι μαθητές ξεφεύγουν από την καθημερινότητα αφού έχουν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, αθλητισμό, διασκέδαση και ξεκούραση. Οι παιδικές κατασκηνώσεις τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μία λύση για τους εργαζόμενους γονείς και έναν αγαπημένο προορισμό για τα παιδιά.
Παιδί και Κατασκήνωση
Νέες φιλίες
Η κατασκήνωση είναι ένα μέρος όπου συναντιούνται εκατοντάδες παιδιά. Παιδιά που έχουν διαφορετική ηλικία, διαφορετικά ενδιαφέροντα, ιδανικό περιβάλλον δηλαδή για νέες παρέες, νέες φιλίες και καινούργια παιχνίδια.
Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός;
Σκοπός κάθε κατασκήνωσης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του παιδιού, η ευχάριστη διαμονή του με πολλές ικανοποιήσεις στις ψυχικές και σωματικές του ανάγκες και βέβαια παιχνίδι, αθλητισμός και ψυχαγωγία
Κοντά στη φύση
Οι περισσότερες παιδικές εξοχές βρίσκονται «μέσα στον καθαρό αέρα» και σ’ ένα πραγματικά φυσικό περιβάλλον έτσι ώστε τα παιδιά να χαίρονται τη διαμονή τους στην φύση για όσο καιρό παραμείνουν εκεί
Τι προσφέρει μία κατασκήνωση;
Η κατασκήνωση προσφέρει στα παιδιά μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και αρχή της ανάπτυξης της ανεξαρτησίας τους, μιας και πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς την προστατευτική παρουσία των γονιών.
Πώς ξεκίνησαν οι κατασκηνώσεις;
Η πρώτη κατασκήνωση σ’ όλο τον κόσμο δημιουργήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας, το 1876, από τον κληρικό Βάλτερ Μπριόν και αποτελούταν από εξηνταοκτώ (68) φτωχά παιδιά.
Στην Ελλάδα η πρώτη κατασκήνωση ιδρύθηκε το 1911 στη Βουλιαγμένη από το Σύλλογο Προστασίας Παιδιών. Διευθυντής στην κατασκήνωση αυτή ήταν ο ιδρυτής του προσκοπισμού στην Ελλάδα και γυμναστής Αθανάσιος Λευκαδίτης
Αμέτρητα οφέλη
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πείσουμε το παιδί μας να περάσει μερικές μέρες σε μία κατασκήνωση που σίγουρα θα τους θυμάται με χαρά.
• Κοινωνικοποίηση:
Κανείς δε νιώθει μόνος στην κατασκήνωση. Είναι βέβαιο ότι το παιδί κάνει πολλούς καινούριους φίλους και αρκετούς από αυτούς θα τους βάλει στην καρδιά του.
• Αυτογνωσία:
Τα παιδιά ανακαλύπτουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους, συνειδητοποιούν όσα γνωρίζουν αλλά και όσα δεν ξέρουν ακόμη, διορθώνουν λάθη και συμπεριφορές, και ανακαλύπτουν δεξιότητες που διαθέτουν.
• Αυτοεξυπηρέτηση:
Το παιδί που δεν πλένει τα δόντια του, δεν κάνει ντους αν δεν επιμείνουμε εμείς, δεν τρώει όλα τα φαγητά, θα μάθει να λειτουργεί χωρίς εμάς στην κατασκήνωση.
• Ελευθερία:
Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί ελεύθερα αλλά και να σέβεται την ελευθερία του άλλου. Επιπλέον, συμμετέχει, παίρνει πρωτοβουλίες, λέει τη γνώμη του, δημιουργεί, μαθαίνει να μην έχει παραξενιές, μιλά ευγενικά, δείχνει υπομονή και είναι εξαιρετικά ικανοποιημένο.
• Διασκέδαση:
Από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την «καληνύχτα» τίποτα δεν είναι ίδιο στην κατασκήνωση. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που στόχο έχουν -τι άλλο- τη διασκέδαση.
Για να θεωρηθεί μία κατασκήνωση
«πετυχημένη» θα πρέπει οι κατασκηνωτές, να φεύγουν στο τέλος κάθε περιόδου
και να θέλουν να έρθουν και του χρόνου «στο χώρο αυτό»
Τι πρέπει να προσέξουμε;
Αφού ενημερωθούμε από το έντυπο υλικό και τις αντίστοιχες ιστοσελίδες, θα πρέπει να επισκεφτούμε μαζί με τα παιδιά τις υποψήφιες κατασκηνώσεις για να δούμε οι ίδιοι αν αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις. Καλό θα ήταν να επισκεφτούμε πάνω από 2 για να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Πρέπει να φροντίσουμε να διαπιστώσουμε από κοντά την υποδομή, τις εγκαταστάσεις αλλά και την ασφάλεια που παρέχουν οι κατασκηνώσεις στα παιδιά μας.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Εχθροί και Φίλοι των Παιδιών το Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έφτασε, ίσως η καλύτερη εποχή για τους περισσότερους έφτασε…. καλοκαίρι σημαίνει ξεκούραση, ανεμελιά, παραλία, βόλτες και ξεγνοιασιά,. Το Καλοκαίρι κρύβει όμως και μερικές παγίδες. Για αυτό και μεις παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές ώστε να ευχαριστηθείτε τις φετινές διακοπές, χωρίς κανέναν προβληματισμό.
Εχθροί και Φίλοι των Παιδιών το Καλοκαίρι
Τσιμπήματα και πρώτες βοήθειες
Τα τσιμπήματα είναι αναμενόμενα τους καλοκαιρινούς μήνες… τσούχτρες αχινοί, κουνούπια, μέλισσες και σφήκες μας ταλαιπωρούν κάθε καλοκαίρι. Αν το παιδί σας πατήσει αχινό , αλείψτε το σημείο με λίγο λάδι και προσπαθήστε να βγάλετε απαλά όσα αγκάθια εξέχουν.
Για τα κουνούπια χρησιμοποιήστε ένα εντομοαπωθητικό- ειδικό για παιδιά για να προλάβετε τα τσιμπήματα . Τα τσιμπήματα των εντόμων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και προλαμβάνονται δυσκολότερα. Μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας φορώντας τους μακριά παντελόνια και κλειστά παπούτσια όταν παίζουν στη φύση.
Τρόποι Αντιμετώπισης Τσιμπημάτων
Τσίμπημα Τσούχτρας:
Πλύνετε την πληγή με ξύδι , οινόπνευμα για εντριβές ή μαγειρική σόδα
Μην την ξεπλύνετε με νερό, γιατί μπορεί να ελευθερωθεί και άλλο δηλητήριο
Τσίμπημα Κουνουπιών:
Βάλτε αλοιφή για τη φαγούρα και προσέξτε τα παιδιά να μην ξύνονται γιατί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.
Οι κρύες κομπρέσες είναι επίσης ανακουφιστικές
Τσίμπημα Σφήκας ή Μέλισσας:
Ξύστε το σημείο με μία πιστωτική κάρτα για να φύγει το κεντρί.
Πλύντε τη περιοχή με σαπούνι και νερό
Ακουμπήστε επάνω για λίγα λεπτά πάγο..

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Σωστή Διατροφή και Ανάπτυξη του Παιδιού

Ο όρος ανάπτυξη περιλαμβάνει τη λειτουργία διαφοροποίησης του οργανισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκτώνται συνεχώς νέες ικανότητες, που διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση του γενετικού του υλικού με τους εξωτερικούς παράγοντες όπως η διατροφή, τα νοσήματα, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Διατροφή και Ανάπτυξη
Το τρίπτυχο της ανάπτυξης
Η πνευματική ανάπτυξη αποτελεί δυναμική λειτουργία που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συγκεκριμένων δεξιοτήτων στις διάφορες ηλικίες. Οι ηλικίες που έχουν επιλεγεί για το συστηματικό έλεγχο της ανάπτυξης ονομάζονται «ηλικίες-κλειδιά» και έχουν διεθνώς καθοριστεί στις 6 βδομάδες, 8 μήνες, 1 χρόνο, 18 μήνες, 2-2,5 χρόνια, 3 χρόνια, 4 χρόνια, 5 χρόνια.
Μια τέτοια δοκιμασία είναι το «τρίπτυχο της ανάπτυξης του παιδιού» που αποτελείται από τέσσερις τομείς:
  1. Ο πρώτος αναφέρεται στην κοινωνική συμπεριφορά και το παιχνίδι.
  2. Ο δεύτερος αφορά την ακοή και τη γλώσσα.
  3. Ο τρίτος αφορά την όραση και τους λεπτούς χειρισμούς.
  4. Και ο τέταρτος ελέγχει την αδρή κινητικότητα.
Σχέση IQ και διατροφής
Έχει αποδειχθεί ότι ένας από τους παράγοντες που τα παιδιά του τρίτου κόσμου έχουν χαμηλότερο IQ (επίπεδο εξυπνάδας), είναι η κακή και ελλιπής διατροφή τους. Η έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πρωτεϊνών αλλά και λίπους μειώνουν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι ο μητρικός θηλασμός κάνει εξυπνότερα παιδιά, αφού το μητρικό γάλα είναι ολοκληρωμένο και σταθερό σε ποσότητα χρήσιμων θρεπτικών ουσιών και σταθερής ποιότητας.
Ποιές τροφές χρειάζεται ο οργανισμός μας ;
Τέσσερις ομάδες τροφών χτίζουν σωστά τον οργανισμό του παιδιού. Και είναι απαραίτητο να παίρνει ποικιλία τροφών και από τις τέσσερις ομάδες, στη σωστή ποσότητα και στο σωστό συνδυασμό.
Στην πρώτη ομάδα υπάρχουν οι τροφές που «χτίζουν» τον οργανισμό δηλαδή οι πρωτεΐνες. Αυτές βρίσκονται στο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, ψάρια), στα αυγά, στα τυριά, στο γάλα και στο γιαούρτι.
Στην δεύτερη ομάδα υπάρχουν οι τροφές για γερά οστά, διότι αποτελούν τη μοναδική πηγή απορροφήσιμου ασβεστίου (Ca). Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το παγωτό κρέμα κ.α.
Στην Τρίτη ομάδα είναι οι πηγές λίπους. Το λίπος αποτελεί συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας και μέσο για την πρόσληψη και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Οι πηγές λίπους είναι: το βούτυρο, το κρέας, τα πουλερικά, τα αλλαντικά, ο κρόκος αυγού, το τυρί, η καρύδα, οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, η μαγιονέζα, το αβοκάντο κ.α.
Στην τέταρτη ομάδα είναι οι τροφές ασπίδα κατά του καρκίνου. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι η καλύτερη ασπίδα κατά των διαφόρων μορφών καρκίνου. Ποικιλία διαφορετικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων βρίσκονται στα πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι, φασολάκια, μπρόκολο κ.α.) στα κίτρινα λαχανικά και φρούτα (όπως καρότο, κολοκύθα, βερίκοκο, πεπόνι κ.α.) και στα σαλατικά (όπως ντομάτα, αγγούρι, λάχανο, μαρούλι κ.α.).
Λέμε <<ναι>> στα λίπη
Τα παιδιά χρειάζονται τα λίπη για να αναπτυχθούν. Πριν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τα παιδιά στην Ιαπωνία που ακολουθούσαν ένα φτωχό σε λίπη διαιτολόγιο, δεν αναπτύσσονταν κανονικά. Τα τελευταία χρόνια, όμως που το διαιτολόγιο της εμπλουτίσθηκε με λίπη, το ανάστημά τους είναι υψηλότερο.
Ακόμη, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα χρησιμεύουν για τη σύνθεση βιολογικά δραστικών ουσιών, όπως είναι οι προσταγλανδίνες, που είναι απαραίτητες για τη βιοσύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος και του εγκεφάλου. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλα ποσά στα φυτικά έλαια (ωμέγα-6) και τα ψάρια (ωμέγα-3).
Βελτιώστε την ευφυΐα
Για να μεγαλώσεις ένα παιδί σωστά, πρέπει να έχει ένα φυσιολογικό νευρικό σύστημα, πρέπει να ακούει και να βλέπει καλά και να έχει βρει τον τρόπο να μαθαίνει. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως είναι να δέχεται το παιδί συνεχώς εξωτερικά ερεθίσματα από το περιβάλλον του. Να παρακινείται να παίζει ρόλους από διάφορες ιστορίες ή παραμύθια. Να παίζει παιχνίδια που του δίνουν την ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων. Να συμμετέχει σε οικογενειακές συζητήσεις. Να μαθαίνει καινούργιες λέξεις. Να επιβραβεύονται οι προσπάθειες που κάνει.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Καρπούζι Γρανίτα

Καρπούζι Γρανίτα
Yλικά
1 φυσικό χυμό της επιλογής σας, 2 φέτες καρπούζι, Παγάκια, δάκρυα σοκολάτας
Στάδια
Κόψτε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τα στο μπλέντερ μαζί με το φυσικό χυμό και τα παγάκια! Χτυπήστε για λίγο, αδειάστε το μίγμα σε κοντά ποτήρια και βάλτε τα για λίγο στην κατάψυξη. Ρίξτε από πάνω δάκρυα σοκολάτας και σερβίρετε με ένα κομμάτι καρπούζι για ακόμα πιο φρουτένια γεύση.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Παιδικοί τσακωμοί και πώς να επέμβετε

Ο αδελφικός δεσμός είναι πολύ ισχυρός και πολύτιμος. Ένα σημαντικό στήριγμα και καταφύγιο για τις δύσκολες στιγμές που μπορεί να φέρει η ζωή. Όμως, μέχρι να εξελιχθεί μέχρι αυτό το σημείο, περνάει μέσα από ανταγωνισμούς, συγκρούσεις και αντιζηλίες. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έρχεται αντιμέτωπος ένας γονέας, είναι όταν πρόκειται να παρέμβει σε ένα αδελφικό τσακωμό! Ο ανταγωνισμός και η ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια είναι απολύτως φυσιολογικά και τα πειράγματα μεταξύ τους δεν σταματούν να υπάρχουν. Όταν όμως οι εντάσεις και τα όρια ξεπεραστούν, τότε οι γονείς πρέπει να οριοθετήσουν την κατάσταση και να επέμβουν.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την συμπεριφορά των παιδιών στη νηπιακή ηλικία, δύο πράγματα έχουν ξεχωρίσει:
-Όσο πιο μικρή διαφορά ηλικίας έχουν τα αδέρφια μεταξύ τους τόσο περισσότεροι τσακωμοί εκδηλώνονται.
-Η αντιζηλία και οι συγκρούσεις εμφανίζονται πιο συχνά στα αδέρφια μικρής ηλικίας και σε εκείνα του ίδιου φύλου.
Έτσι, μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός όπου ο καθένας θέλει να ξεχωρίσει και να βγει καλύτερος από την/τον αδερφό/η του. Η αντιζηλία και οι συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να ενισχυθεί επίσης και μέσα από διάφορες καταστάσεις που μπορούν να συμβούν μέσα στην οικογένεια, όπως για παράδειγμα το μεγαλύτερο παιδί να επωμιστεί την ευθύνη για το μικρότερο, οι γονείς να έχουν μεγαλύτερη αδυναμία σε ένα από τα δύο ή όταν οι αναπτυξιακές ικανότητες του παιδιού είναι καλύτερες από το συνηθισμένο.
Πότε όμως πρέπει να επέμβετε;
Όταν αρχίσει ένας τσακωμός ανάμεσα στα αδέρφια προτιμότερο είναι οι γονείς να δώσουν λίγο χρόνο, ώστε να επιλύσουν μόνα τους τη διαφωνία και να μην επέμβουν άμεσα.
Εάν όμως παρατηρήσετε ότι η κατάσταση ξεφεύγει και αρχίζει να χτυπάει το ένα το άλλο τότε:
-Πρέπει να διακόψετε αμέσως τη βίαιη συμπεριφορά τους
-Δώστε τους την ευκαιρία να σας εξηγήσουν τι προκάλεσε το ξέσπασμά τους
-Δώστε τους χρόνο να σκεφτούν γιατί αντέδρασαν έτσι μεταξύ τους
-Μιλήστε τους για την αμοιβαία υποχώρηση και εξηγήστε τους με ήρεμο τρόπο πώς λύνονται οι διαφορές
-Θυμίστε τους τις συνέπειες που έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και επιβάλετε τους κανόνες που θεωρείτε σημαντικούς
Πότε χρειάζεται η βοήθεια του Ειδικού;
-Όταν οι εντάσεις ανάμεσα στα παιδιά αποκτούν μια μονιμότητα και καθημερινότητα
-Όταν οι γονείς και κυρίως η μητέρα νιώθει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στα παιδιά της
-Όταν χρειάζεται οι γονείς να υψώνουν κάθε μέρα και περισσότερο τον τόνο της φωνής τους προκειμένου να διατηρήσουν την ηρεμία
-Όταν οι τσακωμοί έχουν γίνει ρουτίνα και μέρος της καθημερινότητάς τους
-Όταν η ένταση και οι φωνές έχουν αντικαταστήσει την ηρεμία και την οικογενειακή γαλήνη
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά προγράμματα συμβουλευτικής γονέων, τόσο για προληπτικούς λόγους (δηλαδή για γονείς που νιώθουν την ανάγκη να γίνουν καλύτεροι και να πάρουν τη γνώμη ενός ειδικού) όσο για εκείνους που νιώθουν ότι δεν μπορούν να χειριστούν από μόνοι τους την κατάσταση.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

5 κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να μάθετε στο παιδί σας


Όλοι θέλουμε το παιδί μας να είναι ευγενικό και να έχει καλούς τρόπους, όμως αυτό δε θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα απλό «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» που τα παιδιά έχουν μάθει να παπαγαλίζουν. Ας δούμε κάποιες σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας από μικρή ηλικία:
  • Πώς να μιλά στο τηλέφωνο: Ο καλύτερος τρόπος είναι φυσικά παρακολουθώντας εσάς, έτσι ώστε το παιδί να καταλάβει πώς ξεκινάμε και πώς τελειώνουμε ένα τηλεφώνημα. Και για πρακτική βάλτε τους παππούδες να το παίρνουν συχνά τηλέφωνο!
  • Πώς να χαιρετά κάποιον γνωστό: Είναι σημαντικό όταν βλέπουμε ένα γνωστό στο δρόμο να δείχνουμε στο παιδί πώς τον χαιρετάμε, δηλαδή κοιτώντας τον στα μάτια, ρωτώντας τον τι κάνει κλπ.
  • Πώς να διακόπτει μια συζήτηση: Πόσες φορές δεν έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε μια κουβέντα με το σύντροφό σας χωρίς το παιδί να σας διακόψει εκατό φόρες; Η υπομονή είναι μια λέξη άγνωστη στα παιδιά, πρέπει όμως το μικρό σας να μάθει να περιμένει να τελειώσετε πριν σας μιλήσει ή τουλάχιστον να έρθει και ευγενικά να σας διακόψει, αν πρόκειται πραγματική ανάγκη.
  • Πώς να συμπεριφέρεται στο τραπέζι: Είτε πρόκειται για το σπίτι, είτε για κάποιο εστιατόριο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους διδάξετε στο παιδί, π.χ. δε φωνάζουμε, δεν πειράζουμε τα πιάτα των άλλων, δεν πετάμε φαγητό κάτω στο πάτωμα κλπ.
  • Πώς να συμπεριφέρεται σε ένα φιλικό σπίτι: Είναι σημαντικό το παιδί να καταλάβει ότι για να είναι ευπρόσδεκτο σε ένα φιλικό σπίτι θα πρέπει να ακούει την οικοδέσποινα, να μην κάνει ζημιές, να μην ανοίγει ντουλάπια και συρτάρια κλπ. Κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες και θα πρέπει να τους σέβεται.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Πνιγμός: Οδηγίες για να προστατεύσετε και να σώσετε το παιδί σας

Σύμφωνα με τα στατιστικά, η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε μικρά παιδιά ηλικίας έως 4 ετών είναι ο πνιγμός στο νερό. Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και αθόρυβα και μπορεί να συμβεί όπου υπάρχει νερό: μπάνιο, κουβάδες με νερό, πλαστικές πισίνες, μεγαλύτερες πισίνες, θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, φρεάτια.
Tι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό όταν πνίγεται ένα παιδί:Το πρόσωπο βυθίζεται στο νερό, η αναπνοή δε μπορεί να επιτυγχανθεί, η αναπνευστική προσπάθεια γίνεται έντονη, μία μικρή ποσόττηα νερού εισέρχεαι στον αεραγωγό και προκαλείται βήχας ή σπασμός, ενώ μπορεί να απορροφηθεί νερό και στους πνεύμονες.
Το παιδί καταπίνει στη συνέχεια μεγάλη ποσότητα νερού και συχνά προκαλείται εμετός. Ο λαρυγγικός σπασμός συνεχίζεται μέχρι την απώλεια αισθήσεων. Νερό και εμέσματα μπορεί ή όχι να εισέλθουν στους πνεύμονες, και τελικά το παιδί παθαίνει υποξία, οξέωση και τέλος καρδιακή ανακοπή.
AdTech Ad
Οι αιτίες του παιδικού πνιγμού μπορεί να ειναι πολλές:
Πανικός, λιποθυμικό επεισόδιο, ανεπαρκής χρόνος πέψης, παρόρμηση παιδιού και επικίνδυνα παιχνίδια, κόπωση, χρόνιο πρόβλημα υγείας, τραύμα από κατάδυση ή χτύπημα κεφαλής, ζάλη, και πάρα πολλοί αλλοι παραγοντες μπορεί να προδιαθέσουν για το μοιραίο. Επίσης, στα μικρά παιδιά η ξαφνική εμβάπτιση σε κρύο νερό < 10ο C μπορεί να προκαλέσει βραδυκαρδία και άπνοια, περιφερική αγγειοσύσπαση με διατήρηση της κυκλοφορίας στην καρδιά και τον εγκέφαλο (diving reflex ή αντανακλαστικό κατάδυσης).
Ο πνιγμός γενικά προκαλεί τον θάνατο μέσω ασφυξίας. Η όλη διαδικασία θέλει περίπου 5 με 10 λεπτά. (λαρυγγόσπασμος-εισρόφηση-ανεπαρκής αναπνοή και κυκλοφορία-εγκεφαλικός θάνατος).
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι πνίγονται και δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. Συνήθως παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ το βιώνουν. Πιο επιρρεπή είναι τα αγόρια, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι έφηβοι. Τα μικρότερα, συνήθως βρέφη πνίγονται σε συλλογές υγρών όπως πλαστικές πισίνες, ή στο μπάνιο, τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας στις πισίνες, ενώ οι έφηβοι συνήθως στη θάλασσα.


Μέτρα πρόληψης:
Η αλήθεια είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά αλλά βασικά προληπτικά μέτρα από τους γονείς:
Αυτά είναι, η συνεχής επιτήρηση των παιδιών και η τουλάχιστον τρίωρη αποχή από το κολύμπι μετά το φαγητό.
Χρειάζεται επίσης να μάθουμε στα παιδιά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πιθανού πνιγμού και αυτό είναι να επιπλεύσουν κρατώντας το κεφάλι τους έξω από το νερό, μέχρι κάποιος να πλησιάσει και να τα σώσει.
Τί πρέπει να κάνετε  σε περίπτωση πνιγμού:Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.
Αν το παιδί σας διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μία πετσέτα.
Πιθανώς να κάνει εμετό. Πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.
Αν το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, δείτε εάν έχει κάτι στο στόμα και αφαιρέστε το.
Γυρίστε το στο πλάι (δεν σπρώχνουμε, αλλά τραβάμε προς το μέρος μας) για την αποφυγή τυχόν αναρρόφησης. Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω (απελευθερώνοντας έτσι τις αναπνευστικές οδούς).
Παραμείνετε κοντά του ελέγχοντας τις αντιδράσεις του μέχρι να έρθει πιο εξειδικευμένη βοήθεια. Θα ήταν καλό πριν τις καλοκαιρινές διακοπές σας να παρακολουθήσετε μαθήματα πρώτων βοηθειών.

οο
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:
-Πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 3 ωρών τουλάχιστον ανάμεσα στο γεύμα και το μπάνιο σας.
-Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση, ακόμα και αν στο σημείο όπου κάνετε μπάνιο υπάρχει ναυαγοσώστης ή είναι ρηχά.
-Μην αφήνετε τα παιδιά να κάνουν βουτιές σε παραλίες που σας είναι άγνωστες ή δεν ξέρετε το ακριβές βάθος του βυθού.
-Αν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη ή έχει ισχυρά ρεύματα, καλό είναι να αποφύγετε το κολύμπι οικογενειακώς, ακόμα και αν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το νερό. Πολλά ατυχήματα οφείλονται στο ότι συχνά υπερεκτιμούμε τις δικές μας δυνάμεις ή και των παιδιών μας.
-Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
-Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες .
-Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών
-Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
-Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
-Μάθετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη.

ππ

Οδηγίες ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης)
Τα παιδιά στα οποία γίνεται έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έχουν 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσουν επιπλοκές ύστερα από έναν παρ' ολίγον πνιγμό.
Ζητήστε από κάποιον (συγκεκριμένα και όχι γενικώς) να καλέσει τις πρώτες βοήθειες (166). Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης,
για μωρά (μέχρι 12 μηνών), ξαπλώνουμε το μωρό με την πλάτη στο δάπεδο.
Αφού έχουμε τραβήξει το κεφάλι προς τα πίσω τοποθετούμε τον μέσο και τον παράμεσο κάτω από τη νοητή ευθεία των θηλών και πιέζουμε (όχι με πάρα πολύ δύναμη) 30 φορές μετρώντας δυνατά και γρήγορα.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το στόμα μας στο στόμα και την μύτη του μωρού και δίνουμε 2 αναπνοές (όπως θα ανασαίναμε εμείς και όχι με μεγάλη πίεση). Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και μέχρι να έρθει βοήθεια.
Για παιδιά άνω των 12 μηνών, ισχύει ότι και για τα μωρά, αλλά αντί για τα δύο δάχτυλα, τοποθετούμε την βάση της παλάμης μας στο μέσο του στήθους. Πιέζουμε 30 φορές μετρώντας δυνατά και γρήγορα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το στόμα μας στο στόμα του παιδιού, έχοντας τραβήξει το κεφάλι του προς τα πίσω και κρατώντας την μύτη του κλειστή, φυσάμε 2 φορές. Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και μέχρι να έρθει βοήθεια.
Χρήσιμα Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Το τηλέφωνο του ΕΚΑΒ είναι το 166 αλλά αυτό που πρέπει να έχετε κάνει είναι να έχετε φροντίσει να μάθει από πριν ή όταν φτάσετε στον προορισμό σας, το τηλέφωνο του Κέντρου Υγείας ή του Νοσοκομείου στην περιοχή που είστε, το κινητό τηλέφωνο του παιδιάτρου του Νησιού ή χωριού που παραθερίζετε και το τηλέφωνο επικοινωνίας της Λιμενικής Αρχής.
Οι προδιαγραφές ασφαλείας για τις ακτές και τις πισίνες πρέπει να είναι σύμφωνες με την Ελληνική Νομοθεσία Ναυαγοσωστικής Κάλυψης Ακτών και Ναυαγοσωστικής Κάλυψης Κολυμβητικών Δεξαμενών.
*Αν κάτι αξίζει να σημειώσουμε, είναι ότι σύμφωνα με την ΥΑ 87/αρ.Γ1/443-24/1/73, όλες οι κολυμβητικές δεξαμενές πρέπει να έχουν Ναυαγοσώστη Πισίνας (Επόπτη Ασφαλείας) .

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

12 πράγματα που περιμένει το παιδί σας από εσάς


Όπως κάθε γονιός έτσι κι εσείς υπάρχουν στιγμές που αμφιβάλλετε για τη συμπεριφορά σας απέναντι στο παιδί σας, νιώθετε ενοχές για τις ώρες που λείπετε από κοντά του κι αναρωτιέστε πώς πρέπει να του φέρεστε για να είναι ευτυχισμένο και να μεγαλώνει σωστά.
  • Να το ακούτε με προσοχή όταν σας μιλά για τα αισθήματά του.
  • Να λαμβάνετε υπόψη σας τη γνώμη του όταν συζητάτε όλοι μαζί θέματα που αφορούν το ίδιο ή την οικογένεια.
  • Να του δείχνετε την αγάπη σας με το χάδι, την τρυφερότητα, με ένα γλυκό λόγο, γιατί όλα αυτά είναι απαραίτητα σε ένα παιδί για να μεγαλώσει και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
  • Να περιορίσετε τους τσακωμούς, τις αντιδικίες και την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων μπροστά του γιατί πληγώνεται.
  • Είναι σημαντικό να του δίνετε πρωτοβουλίες και να το ενθαρρύνετε για να πετύχει ένα στόχο.Επίσης, να το επιβραβεύετε.
  • Να αναγνωρίζετε τις προσπάθειές του, όσο μικρές ή ασήμαντες κι αν σας φαίνονται.
  • Να μην ξεχνάτε ότι το παιχνίδι του είναι απαραίτητο όσο και το οξυγόνο που αναπνέει, γιατί με αυτό ψυχαγωγείται, εκτονώνεται, εκφράζεται ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η φαντασία του. Μη θεωρείτε, λοιπόν, ότι το να παίζει είναι χαμένος χρόνος.
  • Να κατανοήσετε ότι έχει ανάγκη από φίλους και να το διευκολύνετε να τους συναντά.
  • Να έχετε σταθερή συμπεριφορά απέναντί του, γιατί έτσι νιώθει ασφαλές.
  • Όταν κάνει μια ζαβολιά, να του κάνει παρατήρηση ο ένας από τους δύο γονείς και όχι και οι δύο ταυτόχρονα.
  • Όταν σας ρωτάει «γιατί;» για ένα θέμα, μην του δίνετε μια εύκολη και βιαστική απάντηση για να το ξεφορτωθείτε.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε να ασχολείστε μαζί του και να του δείχνετε ότι χαίρεστε τη συντροφιά του, όπως εκείνο απολαμβάνει τη δική σας.