Τρίτη 26 Απριλίου 2016

             
Σκεπτόμενοι την παιδική μας ηλικία, σίγουρα θα έρθουν στο μυαλό μας κάποιες δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά αυτές που υπερτερούν πάντα είναι οι ευχάριστες και η ευγνωμοσύνη.
Κανένας άλλος στον κόσμο δεν μπορεί να σας καταλάβει καλύτερα από την μαμά σας. Ακόμα και όταν σας λέει κάτι που δεν σας αρέσει, τα λόγια της κρύβουν πολύτιμα μαθήματα ζωής. Αυτά τα μαθήματα είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσετε ποτέ, ειδικά αν έχετε καλή αίσθηση του χιούμορ.
Δείτε παρακάτω 20 πολύτιμα πράγματα που μας μαθαίνουν οι μαμάδες μας.
  1. Η μαμά μου με έμαθε να σέβομαι την δουλειά των άλλων ανθρώπων: “Αγόρια, αν θέλετε να τσακωθείτε να πάτε έξω. Μόλις σφουγγάρισα.”
  2. Η μαμά μου με έμαθε να πιστεύω σε κάτι ανώτερο από μένα: “Να εύχεσαι αυτός ο λεκές να φεύγει στο πλυντήριο.”
  3. Η μαμά μου με έμαθε να σκέφτομαι λογικά: “Γιατί; Γιατί το λέω εγώ, γι’ αυτό!”
  4. Η μαμά μου με έμαθε να σκέφτομαι τις συνέπειες των πράξεων μου: “Αν πέσεις από το παράθυρο και χτυπήσεις, μην σκεφτείς καν να μου ζητήσεις να πάμε στην παιδική χαρά μετά.’
  5. Η μαμά μου μου έμαθε την έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος: “Σταμάτα να κλαις, γιατί θα φας ξύλο!”
  6. Η μαμά μου μου έμαθε να επιτυγχάνω το αδύνατο: “Κλείσε το στόμα σου και φάε την σούπα σου.”
  7. Η μαμά μου μου δίδαξε την δύναμη της θέλησης: “Δεν θα σηκωθείτε από το τραπέζι, αν δεν τελειώσετε όλο το φαγητό σας.”
  8. Η μαμά μου μου έμαθε να αντιμετωπίζω το μέλλον με θάρρος: “Απλά περίμενε να φτάσουμε σπίτι και θα κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση.”
  9. Η μαμά μου μου έμαθε τα βασικά για την φροντίδα του εαυτού μου: “Σταμάτα να ζουλάς τα μάτια σου, γιατί θα μείνουν έτσι για πάντα.”
  10. Η μαμά μου μου έμαθε να είμαι ευέλικτη: “Κοίτα πόσο βρώμικος είναι ο αυχένας σου.”
  11. Η μαμά μου  με δίδαξε, ότι η έκτη αίσθηση υπάρχει: “Μην προσποιείστε, ότι δεν κρυώνετε. Δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε την μαμά σας. Φορέστε αμέσως τα μπουφάν σας.”
  12. Η μητέρα μου με δίδαξε το μυστικό της ωριμότητας: “Φάτε όλο το πιάτο με τις φακές, γιατί διαφορετικά δεν θα μεγαλώσετε ποτέ.”
  13. Η μαμά μου με εξοικείωσε με την γενετική: “Αυτό το πήρες από τον πατέρα σου.”
  14. Η μαμά μου με έβαλε την ιδέα, ότι οι υπερήρωες υπάρχουν: “Ξέρω τι σκέφτεσαι, νεαρέ!”
  15. Η μαμά μου με δίδαξε να βλέπω τα καλά σε κάθε κατάσταση: “Για άλλη μια φορά κάνατε το δωμάτιο σας να μοιάζει με χοιροστάσιο.”
  16. Η μαμά μου μου έμαθε πως να συμπεριφέρομαι σωστά: “Σταμάτα να συμπεριφέρεσαι σαν τον πατέρα σου.”
  17. Η μαμά μου μου έμαθε από που πηγάζει η αληθινή σοφία: “Όταν φτάσεις στην ηλικία μου, θα μπορείς να έχεις δική σου άποψη.”
  18. Η μαμά μου με δίδαξε το δικό της ξεχωριστό χιούμορ: “Όταν χτυπήσεις, μην έρθεις σε μένα κλαίγοντας.’
  19. Η μαμά μου μου έμαθε την έννοια του ρεαλισμού: “Σου έχω πει ένα εκατομμύριο φορές, σταμάτα να υπερβάλλεις!”
  20. Η μαμά μου με έμαθε να μην είμαι ζηλιάρα: “Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στον κόσμο που δεν είχαν την τύχη να έχουν τους υπέροχους γονείς που έχεις εσύ.”

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις!

Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ΄ εκάστη των ημερών αυτής τα οποία και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.
Η Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται επίσης και "Αγία Εβδομάδα". σε διάκριση της "Καθαρής Εβδομάδας" που είναι η πρώτη εβδομάδα των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά και όλων των άλλων εβδομάδων του έτους, καθώς επίσης και "Εβδομάδα ξηροφαγίας" επειδή ακολουθείται αυστηρή νηστεία, ως και ακόμη παλαιότερα "άπρακτος εβδομάς" όπου παράλληλα με την αυστηρή νηστεία συνηθίζονταν και η πλήρης αποχή από κάθε εργασία.
Από τις καθημερινές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και ιδίως από την Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου (Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης) και την Τελετή της Ανάστασης (Μεσάνυχτα Μεγάλου Σαββάτου) προήλθε το Λειτουργικό Δράμα.Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, καθεμιά απ' τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιο ή κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών.Tι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα
Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, που τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα για Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται «Μεγάλη» για την ανάμνηση των γεγονότων που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.
Η Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται επίσης και «Αγία Εβδομάδα».
Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαΐων βράδυ)
Τη Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο θέματα: η ζωή του Ιωσήφ, ο οποίος με τη ζωή του προεικονίζει την περιπέτεια του Χριστού, μιας και ο ίδιος πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο, και τιμάται και το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22). Συμβολίζει τη Συναγωγή των Εβραίων και γενικά τη ζωή του εβραϊκού λαού.
Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ)
Τιμούμε την παραβολή των Δέκα Παρθένων (Ματθ. 25,1-13), που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία, αλλά και την παραβολή των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί.
Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ)
Τη Μεγάλη Τετάρτη ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Κασσιανής. Η μέρα είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, που μετάνιωσε και άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού.
Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ)
Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Κυρίου.
Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ)
Τη Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η ακολουθία των Παθών και θυμόμαστε και βιώνουμε τα πάθη του Χριστού στον Σταυρό. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου.
Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ)
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε την ταφή του Κυρίου και την κάθοδό Του στον δη.
Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωί και νύχτα από τις 12.00 π.μ)
Κυριακή του Πάσχα τελείται ο εσπερινός της Αγάπης.
 

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΕΥΧΕΣ

Ο Σύλλογος Γονέων σας εύχεται ολόψυχα 
  Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!![​IMG]

DIY: Τι μπορείς να φτιάξεις από ένα παλιό πουλόβερ!

Όσο και να μην θέλεις να αποχωριστείς κάποια ρούχα μέσα από την ντουλάπα σου, σίγουρα όταν αγοράσεις τα νέα σου κομμάτια θα χρειαστεί να το κάνεις.
Αυτά τα κομμάτια όμως που θεωρείς άχρηστα, είτε επειδή είναι εκτός μόδας, είτε επειδή πολύ απλά έχουν φθαρεί, μπορούν να γίνουν εξαιρετικές δημιουργίες.
Υπάρχουν πολλές ιδέες για DIY αξεσουάρ από παλιά πουλόβερ, που μπορείς εύκολα να φτιάξεις μόνη σου και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Γι’ αυτό και γω συγκέντρωσα τις 15 πιο έξυπνες ιδέες, για να τις δούμε παρέα! Πάμε;

13 DIY ιδέες από παλιά πουλόβερ

Μιας και στην ουσία το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το μαλλί, αυτομάτως όλες μας οι ιδέες γίνονται άκρως χειμερινές.
Μέσα στις προτάσεις μας θα βρεις ότι αξεσουάρ μπορείς να φανταστείς, από γάντια μέχρι και τσάντες.
Ας ξεκινήσουμε όμως σιγά σιγά να δούμε τις ιδέες μας.
vraxiolia
Και ξεκινάμε λοιπόν με εκπληκτικά βραχιόλια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μαλλί από το πουλόβερ σου, είτε για να καλύψεις κάποιο παλιό βραχιόλι που έχεις βαρεθεί, είτε για να φτιάξεις το δικό σου από την αρχή.
diy accessories
Άλλη μια πολύ όμορφη ιδέα είναι να φτιάξεις υπέροχα αξεσουάρ για το κεφάλι σου, τα οποία εκτός από στυλ θα σου χαρίζουν και ζεστασιά.
diy kaskol
Επόμενο στη λίστα μου είναι αυτό το πανέμορφο κασκόλ, το οποίο αν θέλεις να γίνει πιο εντυπωσιακό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δύο πουλόβερ διαφορετικού χρώματος και πλέξης.
Το μόνο που μένει είναι απλά να τα ράψεις ώστε να ενωθούν.
accessories ediva.gr
Κρυώνουν τα πόδια σου ακόμη και με τις μπότες; Φτιάξε γκέτες που μπορείς να τις φοράς καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και να νιώθεις πάντα ζεστή.
gantia ediva.gr
Και τι είναι πιο απαραίτητο τον χειμώνα από τα γάντια; Πολύ απλά σχημάτισε το χέρι σου με ενωμένα δάχτυλα, εκτός από το χοντρό, πάνω στο πουλόβερ σου και έπειτα, κόψε το περίγραμμα και ράψτο.
diy tsanta
Για να φτιάξεις αυτήν εδώ την diy τσάντα θα πρέπει να σχεδιάσεις πάνω στη μπλούζα σου το σχήμα που θέλεις να πάρει και να την κόψεις και από τις δύο πλευρές.
Έπειτα, ράψε τις άκρες ώστε να ενωθούν οι πλευρές και είσαι έτοιμη. Τέλος, αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία.
diy tsanta

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ημέρα της Γης


Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Πόση Αυτοπεποίθηση έχει το Παιδί σας;

Η αυτοπεποίθηση είναι το όπλο του παιδιού στις καθημερινές δυσκολίες της ζωής και για τη σωστή του ανάπτυξη. Τα παιδιά που νιώθουν καλά για τον εαυτό τους αντιμετωπίζουν τα προβλήματα πιο εύκολα και αντέχουν την πίεση, ενώ τα παιδιά που δεν έχουν αυτοπεποίθηση συχνά πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.
Πόση Αυτοπεποίθηση έχει το Παιδί σας;
Τι ακριβώς είναι η αυτοπεποίθηση; Ποιός τη έχει και ποιός όχι; Και άν κάποιος δεν έχει, μπορεί να αποκτήσει;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοπεποίθηση είναι το σύνολο των εντυπώσεων και των απόψεων που έχουμε για τον εαυτό μας, το πώς τον βλέπουμε και πώς πιστεύουμε ότι τον βλέπουν οι άλλοι. Ακόμα, η αυτοπεποίθηση είναι ο συνδυασμός αισθημάτων ικανότητας με αισθήματα αγάπης. Ένα παιδί, για να νιώθει καλά για τον εαυτό του, πρέπει να νιώθει ικανό, αλλά να νιώθει και ότι το αγαπούν.
Δείγματα αυτοπεποίθησης
Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι σταθερό. Μπορεί να αλλάξει όσο ένα παιδί μεγαλώνει, ανάλογα με τις εμπειρίες του και τις επιρροές που δέχεται. Καλό είναι, όμως, να έχουμε το νου μας για τυχόν δείγματα έλλειψης αυτοπεποίθησης. Παρατηρώντας το παιδί, ρωτώντας το ή μαθαίνοντας για τη συμπεριφορά του από άλλους (π.χ. τους δασκάλους), θα μάθουμε πώς νιώθει για τον εαυτό του και αν χρειάζεται τη βοήθειά μας.
Στις αλλαγές… Πώς συμπεριφέρεται το παιδί σας όταν πάτε ταξίδι; Κάνει καινούριους φίλους στην παραλία κάθε μέρα ή κάνει παρέα… μόνο μαζί σας; Εξερευνά την περιοχή ή μένει στο ξενοδοχείο; Τα παιδιά που δεν έχουν αυτοπεποίθηση δε δέχονται με ευχαρίστηση μια αλλαγή περιβάλλοντος και πάντα προτιμούν τις οικείες ασχολίες και τους χώρους. Ακόμα και η διαμονή στο σπίτι ενός φίλου για μια νύχτα, που για τα περισσότερα παιδιά είναι κάτι πολύ διασκεδαστικό, για ένα ανασφαλές παιδάκι μπορεί να είναι κάτι εντελώς ανεπιθύμητο και να το γεμίσει νοσταλγία για το σπίτι του.
Με τον ίδιο τρόπο, δεν του αρέσει να δοκιμάζει νέες δραστηριότητες, όπως ένα καινούριο άθλημα, γιατί φοβάται πως δεν θα τα καταφέρει, και προσπαθεί να διατηρεί μια αίσθηση μονιμότητας και ρουτίνας. Αντίθετα, για ένα παιδί με υγιή αυτοπεποίθηση μια νέα ασχολία μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη πρόκληση.
Στα σπορ… Το μάθημα της γυμναστικής ήταν ανέκαθεν ο «εφιάλτης» των λιγότερο κοινωνικών παιδιών. Εκεί είναι δύσκολο να ζαρώσεις στη γωνιά σου και να χαθείς στο πλήθος, αφού η σειρά σου να παίξεις ποτέ δεν αργεί να έρθει. Ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση νιώθει άβολα σε κάθε ομαδική δραστηριότητα, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι ανταγωνιστική, και κάποιος πρόκειται να βγει νικητής και κάποιος νικημένος. Η ήττα αυτή συνήθως στοιχίζει πολλά σε ένα ανασφαλές παιδάκι, ενώ κάποιο που είναι πιο σίγουρο για τον εαυτό του δε θα δώσει και τόση σημασία. Ούτως ή άλλως, στην παιδική ηλικία οι επιδόσεις στα σπορ έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, με αποτέλεσμα η αθλητική ικανότητα να θεωρείται μεγάλο προσόν και να προσφέρει αυτοπεποίθηση στα παιδιά, ενώ μια σχετική δυσκολία να τα γεμίζει ανασφάλεια.
Στο σχολείο… Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση συμμετέχει άφοβα στο μάθημα, σηκώνοντας το χέρι του και απαντώντας στις ερωτήσεις του δασκάλου. Αντίθετα, ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ακόμα και όταν γνωρίζει κάτι, δε μιλάει εύκολα μπροστά σε όλη την τάξη, αμφιβάλλοντας για τη σκέψη του, ή μιλάει χαμηλόφωνα και διστακτικά. Δείγμα έλλειψης αυτοπεποίθησης αποτελεί, επίσης, και η ευκολία με την οποία ένα παιδί απογοητεύεται και εγκαταλείπει την προσπάθεια (στην επίλυση μιας άσκησης για παράδειγμα), καθώς και το πόσο θα διαρκέσει αυτή η απογοήτευση. Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση θα προσπαθήσει εκ νέου την επόμενη φορά, ενώ ένα ανασφαλές παιδί μπορεί να συμπεράνει ότι δεν είναι καλό στα μαθήματα και να πανικοβληθεί. Παρόλο που όλοι θέλουμε το παιδί μας να διαπρέπει στα μαθήματα, πρέπει να το παρατηρήσουμε καλύτερα. Μήπως διαβάζει πολύ για να ικανοποιήσει εμάς, τους μεγάλους, νομίζοντας πως αλλιώς δε θα το αγαπάμε; Μήπως έτσι απομακρύνεται από τους συνομήλικούς του; Αλλά και η αντίθετη περίπτωση, ενός παιδιού που αρνείται να έχει οποιαδήποτε σχέση με τα μαθήματα, μπορεί να δείχνει τη χαμηλή του αυτοπεποίθηση και το φόβο του μην αποτύχει.
… με φίλους Ένα παιδί με υψηλή αυτοπεποίθηση απολαμβάνει τη συντροφιά των άλλων, ακόμα και όταν αυτοί δεν είναι μέλη της οικογένειας ή του στενού του κύκλου. Του αρέσουν οι ομαδικές δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα πάρτι, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι θα είναι η «ψυχή της παρέας». Αντίθετα, ένα παιδάκι που δεν έχει υγιή αυτοπεποίθηση κάνει αρκετή ώρα να εγκλιματιστεί σε ένα πάρτι ή μια συγκέντρωση και ανυπομονεί να βρεθεί και πάλι στην ασφάλεια του σπιτιού του. Στο σχολείο, ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση κάνει δύσκολα φιλίες και περιμένει να το φωνάξουν οι άλλοι για παιχνίδι, χωρίς το ίδιο να κάνει κάποια κίνηση. Συχνά προσκολλάται σε ένα συγκεκριμένο άλλο παιδάκι και το μιμείται ή είναι επιρρεπές στην πίεση κάποιων γκρουπ παιδιών.
Από την άλλη, ο «νταής» του σχολείου, το παιδί με την αυταρχική και επιθετική συμπεριφορά, μπορεί επίσης να πάσχει από έλλειψη αυτοπεποίθησης, νομίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το εκτιμήσουν οι συνομήλικοί του.
Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας
1. Επαινέστε το Πείτε του μπράβο για τα πράγματα που κάνει καλά και για τις φιλότιμες προσπάθειές του.Όταν ανυπομονεί να σας δείξει κάτι που έφτιαξε, δείξτε κι εσείς τον ανάλογο ενθουσιασμό. Επισημάνετε ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο τα κατάφερε καλά, για να δει πως όντως προσέχατε τι έκανε.
2. Κρατήστε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές Όσο καλό στο σχολείο, στα σπορ ή σε κάτι άλλο και αν είναι, το παιδάκι σας θα αγχωθεί αν δει ότι περιμένετε από αυτό υπερβολικά πολλά για την ηλικία του. Αν δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες σας αυτές η απογοήτευσή του θα είναι μεγάλη και η πίστη στον εαυτό του θα κλονιστεί.
3. Προσφέρετέ του ασφάλεια Διατηρήστε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι και μια «προβλεψιμότητα» στη συμπεριφορά σας. Τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν ανάγκη να βασίζονται στους γονείς τους. Όταν θέτετε κανόνες, μην τους αγνοείτε μετά. Για να έχει ένα παιδί πίστη στον εαυτό του, πρέπει να έχει και στους γονείς του.
4. Ενθαρρύνετέ το Ενώ δεν πρέπει να θέτετε υπερβολικά υψηλούς στόχους, δεν πρέπει, από την άλλη, να υποτιμάτε τις δυνατότητες του παιδιού σας.Ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει καινούρια πράγματα, δώστε του κουράγιο όταν έχει αγωνία για κάτι και εξηγήστε του πως μια καλή προσπάθεια ποτέ δεν πάει χαμένη.
5. Δείξτε στοργή Πείτε αυθόρμητα «σ’ αγαπάω» ή αγκαλιάστε το. Ακόμα κι αν δείχνει πως δεν του αρέσουν τέτοιου είδους επαφές, η στοργή αυτή θα το κάνει να νιώσει αγαπητό και θα το μάθει να εκδηλώνει και το ίδιο τα συναισθήματά του.
6. Δείξτε του εμπιστοσύνη Δείξτε στο παιδί σας ότι το εμπιστεύεστε αναθέτοντάς του μικρές δουλειές. Ανάλογα με την ηλικία του, αναθέστε του κάποιες ευθύνες στο σπίτι και πείτε του να σας βοηθήσει. Έτσι θα νιώσει ότι κι εσείς βασίζεστε πάνω του, και όχι μόνο αυτό σε εσάς.
7. Προωθήστε τις ομαδικές δραστηριότητες Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες μαζί με συνομήλικούς του, όπως αθλήματα, μαθήματα ζωγραφικής, μπαλέτου, μουσικής. Αν είναι διστακτικό, κάντε το σιγά-σιγά: μπορεί πρώτα να συνηθίσει να παίζει με πολλούς φίλους μαζί και μετά να γραφτεί σε μια οργανωμένη δραστηριότητα.
12 ωραία πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας
  • Ευχαριστώ για τη βοήθεια
  • Δούλεψες πολύ σκληρά
  • Έχεις δίκιο.
  • Νομίζω ότι μπορώ να σε εμπιστευτώ σε αυτό
  • Πιστεύω σε σένα
  • Μου φτιάχνεις τη μέρα!
  • Είμαι περήφανος-η για σένα
  • Σ’ αγαπάω
  • Μου αρέσει να κάνουμε παρέα
  • Καλή προσπάθεια
  • Έκανες εντυπωσιακή δουλειά!
  • Όλοι κάνουμε λάθη
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η πίστη στις ικανότητές του και στην αγάπη των άλλων κάνουν ένα παιδί να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του. Έχει δεν έχει αυτοπεποίθηση, να μερικοί τρόποι να το κάνετε να είναι ακόμα πιο σίγουρο και χαρούμενο!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ !!!!!


Γρανίτα παγωτό για όλο τον χρόνο

Το παγωτό αποτελεί αγαπημένη επιλογή για τα περισσότερα παιδιά. Φτιάξτε την σπιτική εκδοχή του, χωρίς λιπαρά και με τα πιο αγνά υλικά σαν βάση, φρούτα και μέλι! Φυσικά τα καλοκαιρινά φρούτα δίνουν ένα καλύτερο, γευστικά και χρωματικά, αποτέλεσμα.
Γρανίτα παγωτό για όλο τον χρόνο
Συστατικά
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα φρέσκα ή κατεψυγμένα (μην συνδυάζετε περισσότερα από δύο φρούτα)
  • 1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • ¼ φλιτζανιού μέλι
  • 2 ασπράδια αυγού

Παρασκευή
  • Αναμίξτε καλά τα φρούτα, το μέλι και τον χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνει πουρές
  • Βάλτε το μείγμα σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί από κάτω και στα πλάγια.
  • Βάλτε την φόρμα στην κατάψυξη και αφήστε να παγώσει για 2-3 ώρες.
  • Χτυπήστε καλά τα ασπράδια αυγού σε ένα μπολ. Ρίξτε μέσα στο μπολ και χτυπήστε το μείγμα με ένα μίξερ χειρός μέχρι να γίνει ελαφρύ και να φουσκώσει.
  • Μοιράστε σε μπολάκια που κλείνουν και ξαναβάλτε στην κατάψυξη για άλλες 2-3 ώρες.
Συμβουλή
Οι πληροφορίες και διατροφικές προτάσεις σχετικά με τη βρεφική-νηπιακή διατροφή, είναι ενδεικτικές και αφορούν τις γενικές οδηγίες για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η στιγμή που κάθε παιδί μπορεί να εισαχθεί στις στερεές τροφές αλλά και ο χρόνος προσθήκης περισσότερων επιλογών στο διαιτολόγιο του, ποικίλλει και εξατομικεύεται. Παρακαλούμε να συμβουλεύστε τον παιδίατρό σας για τις ειδικές διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 2016 ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΑΕΔ 2016 !

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ !

Ξεκινά την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 10:00 π.μ. και μέχρι τις 4 Μαΐου 2016  στις 23:59 μ.μ. η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων (ανέργων και χαμηλόμισθων) μέσω του site του ΟΑΕΔ www.oaed.gr  για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2016.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ Ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ:


α) είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  ή

β) έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ή
γ) έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών(50 ημερήσια επιδόματα) ή
δ) συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή 

ε)είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι με συνεχόμενη ανεργία 4 τουλάχιστον μηνών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Το εισόδημα για όλες τις κατηγορίες θα είναι έως είκοσι έξι χιλ. ευρώ (26.000€)   ανεξαρτήτως τέκνων. 

ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 15/6-03/9
Τα παιδιά των δικαιούχων που είναι 6 έως 16 χρονών (από 1/1/2000 έως 14/6/2010) μπορούν να διαμείνουν στην κατασκήνωση για μια και μόνο κατασκηνωτική περίοδο και μέχρι 15 συνεχόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αποχώρησης.
Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης γίνεται στο site του ΟΑΕΔ www.oaed.gr 
και οι οδηγίες για το πρόγραμμα και την υποβολή βρίσκονται στη δημόσια πρόσκληση που αναρτήθηκε

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Αυστηρή ή Χαλαρή Διαπαιδαγώγηση των Παιδιών;

Πόσες φορές δεν αισθανόμαστε, δεν λέμε και δεν κάνουμε αντιφατικά πράγματα σαν γονείς; Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν θέλουμε ταυτόχρονα δύο διαφορετικά πράγματα. Όπως ας πούμε, τα παιδιά μας να είναι αυτόνομα & κοινωνικά, αλλά, και απόλυτα προστατευμένα κάτω από την αόρατη ασπίδα μας. Λοιπόν ποιο είναι το σωστό, αυστηρή ή χαλαρή διαπαιδαγώγηση των παιδιών;
Πόσο Σφιχτό το Χαλινάρι;
Πότε γεννιέται η ανησυχία
Από τη στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά, γεννιέται μαζί και η αγωνία μας γι αυτά. Στην αρχή φοβόμαστε μήπως δεν αναπνέουν, μετά ανησυχούμε υπερβολικά με ένα απλό κρυολόγημα. Τα «προφυλάσσουμε» αποφεύγοντας τις επαφές με άλλους ανθρώπους και κυρίως με άλλα παιδιά.
Μόλις ξεπεράσουμε τις αρρώστιες από τον παιδικό σταθμό, αρχίζουμε και ανησυχούμε για τη συμπεριφορά τους και τη σχέση τους με τα άλλα παιδιά. Είναι διεκδικητικά, δίνουν ξύλο ή τρώνε ξύλο; Ζηλεύουν, δίνουν τα παιχνίδια τους; Κάνουν εύκολα φιλίες; Μήπως κάνουν κακές παρέες;
Και βέβαια οι ανησυχίες δεν τελειώνουν εκεί. Πρέπει να τα αφήνουμε καθόλου μόνα τους; Μπορούν να κυκλοφορήσουν χωρίς συνοδό ή να κοιμηθούν ένα βράδυ σε ένα φίλο τους; Τι λένε, τι κακές συνήθειες αποκτούν όταν δεν είναι δίπλα μας;
Όλες αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες και απ’ όσο γνωρίζω μόνο οι πολύτεκνοι στο τέταρτο παιδί χαλαρώνουν και αφήνουν τα πράγματα να πάρουν φυσιολογικά το δρόμο τους.
Λίγη ψυχραιμία
Οι γονείς, λένε, είναι ένα «ανθεκτικό είδος» αλλά σίγουρα δεν είναι και το πιο ψύχραιμο. Άνθρωποι και ζώα είναι αποφασισμένοι να προστατεύουν τα παιδιά τους μερικές φορές και με υπερβολές που δυστυχώς έχουν κόστος για τα ίδια τα παιδιά.
Το λάθος είναι ότι υποτιμάμε πολλές φορές τις ικανότητες των παιδιών και τις αντοχές τους. Τα βλέπουμε, από μωρά, πολύ πιο ευάλωτα από ότι είναι στην πραγματικότητα. Και τα θεωρούμε, όσο μεγαλώνουν, λιγότερο «έξυπνα» από ότι είναι.
Τα παιδιά μπορούν να «βγουν» στο κόσμο και να μάθουν να προσέχουν και να προφυλάσσονται. Τα πιο χαλαρά όρια τα κάνουν πιο υπεύθυνα ενώ ένας ασφυκτικός προστατευτικός κλοιός δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν φυσιολογικά.
Το πάθημα είναι μάθημα
Μερικές φορές πρέπει να πάθουν για να μάθουν. Το πάθημα όμως, που κοστίζει πιο πολύ σε μας, είναι απαραίτητο για ένα αυτόνομο παιδί. Τι παθήματα θα επιτρέψουμε και πόση αυτονομία; Έχει να κάνει με την ηλικία και το χαρακτήρα του παιδιού. Ο απλούστερος κανόνας είναι να τα αφήνουμε λίγο –λίγο να κάνουν πράγματα για τα οποία έχουμε κάποια ανησυχία.
Ελευθερία πριν την εφηβία
Ας τα αφήσουμε λίγο πιο ελεύθερα στο παιχνίδι και στις παρέες, ας τα αφήσουμε να πέσουν με το ποδήλατο ή να φάνε κάτι που δεν εγκρίνουμε απόλυτα. Ας τα αφήσουμε να ακούσουν άλλα παιδιά που λένε τα «γαλλικά τους», να μαλώσουν και να κλάψουν.
Καλύτερα να κάνουμε «δέκα λεπτά κήρυγμα» μαζεμένα για να τους πούμε τι είναι σωστό να κάνουν και τι να αποφεύγουν, παρά ατέλειωτα “μη” και “όχι” και “πρόσεχε”. Να βάλουμε δηλαδή τα όρια και να τους ζητήσουμε να τα σεβαστούν.
Να διαπραγματευόμαστε ήπια μαζί τους και να μην εκτοξεύουμε απειλές που δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε αλλά να κάνουμε αυτό που λέμε με συνέπεια.
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όλα είναι πιο εύκολα και πιο χαλαρά. Το καλοκαίρι λένε ότι τα παιδιά «ξεπετάγονται». Λίγο οι διακοπές, λίγο η πιο αισιόδοξη διάθεσή μας, τα αφήνουμε να πάρουν μια ανάσα, να μεγαλώσουν. Έτσι κι αλλιώς θα μεγαλώσουν, αυτό δεν παίρνει αναβολή.
Μην περιμένουμε την εφηβεία για να αντιμετωπίσουμε όλα τους τα προβλήματα μαζεμένα. Είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν κάποιες «ελευθερίες» και αν δεν το κάνουν πάλι πρέπει να ανησυχούμε.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης


H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Ο εμβληματικός αναγεννησιακός καλλιτέχνης επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Τούρτα smarties: Η συνταγή

Kit Kat Cake
Εάν κάνετε παιδικό πάρτι και ψάχνετε την συνταγή για μια τέλεια τούρτα, δείτε την συνταγή της τούρτας smarties. Αρέσει σε μικρά και μεγάλα παιδιά!
Kit Kat Cake
Yλικά:
1 φακελάκι γιώτης super mousse γεύση βανίλια ή σοκολάτα
1 ποτήρι μικρό (250ml) γάλα φρέσκο
1 ζαχαρούχο γαλα
1 κουτί γάλα εβαπορέ
σοκολάτα της επιλογής σας για τη διακόσμηση (2 συσκευασίες) mms ή smarties ή οτιδήποτε άλλο για τη διακόσμηση

Kit Kat Cake
Τοποθετείτε τη ζαχαρούχο και το εβαπορέ στη κατάψυξη για 2 ώρες. Χτυπήστε στο κάδο του μίξερ τη super mousse με το φρέσκο γάλα που αναφέρω και όχι με τη ποσότητα που αναγράφει η συσκευασία μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνετε το παγωμένο ζαχαρούχο και χτυπάτε για 3-4 λεπτά. 
Chocolate smartie cake. My eldest son said I should make this for my youngest son's birthday.:
Τέλος προσθέστε και το παγωμένο εβαπορέ και χτυπήστε πάλι μέχρι ν'αφρατέψει το μείγμα.
Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα στρογγυλό τσέρκι που ανοίγει από το πλάι και καταψύξτε τη τούρτα μέχρι να τη σερβίρετε. 

Smartie / m birthday cake:

Βγάλτε τη τούρτα από τη κατάψυξη, αφήστε τη για 2-3 λεπτά να ξεπαγώσει και κόψτε τη σοκολάτα όπως τη φωτογραφία. Από πάνω βάλτε τα μπαλάκια ή οτιδήποτε άλλο προτιμάτε. Στολίστε με τη κορδέλα και είστε έτοιμοι!!! 

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Έχει το παιδί σας Ελεύθερο Χρόνο;

Μήπως το πρόγραμμα των παιδιών σας είναι πιο γεμάτο και από το δικό σας;
Έχει το παιδί σας Ελεύθερο Χρόνο;
Μήπως δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα ανάμεσα στο σχολείο, σπορ, μουσική, γλώσσες κλπ;
Tα Παιδιά Είναι Πάντα Παιδιά
Οι προθέσεις μας είναι καλές. Θέλουμε να ανοίξουμε πολλές πόρτες για τα παιδιά μας. Να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν , να χαρούν και να είναι έτοιμα και «εξοπλισμένα» για να αντιμετωπίσουν το κόσμο ως ενήλικες.
Η πρόθεση σίγουρα είναι σωστή και οι ειδικοί συνηγορούν:
« τα σπορ δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να μάθει να συνεργάζεται και να τα πηγαίνει καλά με τους γύρω του για να πετύχουν ένα κοινό στόχο», «η μουσική, όχι μόνο ανοίγει ένα δρόμο δημιουργίας για το παιδί, αλλά σύμφωνα με έρευνες βοηθά τις επιδόσεις του στα μαθηματικά και τις ξένες γλώσσες», «οι πολεμικές τέχνες… κλπ».
Τα θέλουμε όλα. Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και αυτά δεν θα μας πουν εύκολα όχι. Ποιος θα μας δώσει το σήμα για να σταματήσουμε όταν πρέπει;
Για ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ένα παιδί δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά που θα θέλαμε σαν γονείς. Να είναι δηλαδή και καλός μαθητής και καλός αθλητής και καλός καλλιτέχνης και γλωσσομαθής και… και… και…
Ας χαλαρώσουμε λιγάκι. Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τα παιδιά να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους. Ας αφουγκραστούμε τις επιθυμίες τους, ας αναζητήσουμε εκείνα τα σημάδια που δείχνουν αν μπορεί το παιδί να «φορτωθεί» με δραστηριότητες.
Ένα παιδί χρειάζεται το δικό του ελεύθερο χρόνο, που θα τον διαχειριστεί όπως αυτός θέλει, για να παίξει, να φορτώσει τις μπαταρίες του, να χαζέψει ακόμα και να τεμπελιάσει. Έτσι θα μάθει να διασκεδάζει από μόνο του, θα ανακαλύψει δημιουργικές δραστηριότητες και δεν θα τρέχει συνεχώς να προλάβει.
Εμείς σαν γονείς πρέπει να το βοηθήσουμε να βρει μια ισσοροπία στο πρόγραμμά του. Θα το ενθαρρύνουμε να δοκιμάσει αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για να ανακαλύψει τι του αρέσει χωρίς να βιαστούμε να διαλέξουμε και να του επιβάλλουμε ότι θέλουμε.
Αλήθεια ποιος δεν θυμάται τις φωνές και το παιχνίδι στη γειτονιά που διαρκούσε ακόμα και όταν είχε νυχτώσει; Τώρα είναι η σειρά των παιδιών μας, ας τους δώσουμε την ευκαιρία.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

DIY:Κατασκευή για κορίτσια: ένα υπέροχο βραχιόλι!

DSC_0438
Ώρα για ανοιξιάτικες δημιουργίες!
Για το βραχιόλι θα χρειαστείτε:
  • Κορδέλα
  • Δαντέλα κολλαρισμένη
  • Βελόνα και κλωστή
Ας ξεκινήσουμε!
  1. Κόψτε τη δαντέλα στα μέτρα του καρπού σας.
  2. Κάντε ένα μικρό στρίφωμα για να μην σας ξεφτίσει με τη χρήση.
  3. Ράψτε γερά την κορδέλα, ώστε να μπορεί να στερεώνεται καλά στον καρπό.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Aσθενείας Πάρκινσον


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1775 του άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Πάρκινσον το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Πώς να φυτέψετε ανανά


Βήμα Πρώτο, Επιλογή 

Ο ευκολότερος τρόπος είναι φυσικά να αγοράσουμε έναν από το super market, όμως μη πάρετε το πρώτο που θα βρείτε μπροστά σας. Ο ανανάς που θα πάρετε πρέπει να πληρή δύο προυποθέσεις:
Να μην έχει στη βάση των φύλλων μικρά γκρίζα σημάδια, τα οποία είναι κοκκοειδή έντομα.
Να είναι αρκετά ώριμος. Ο "καλός" ανανάς πρέπει να έχει φύλλα τα οποία δε βγαίνουν εύκολα!
Βήμα Δεύτερο, Κοπή
Παρτέ τον ανανά σπίτι σας και κόψτε τον όπως φαίνετε στη φωτογραφία παρακάτω. Φροντίστε να αφήσετε γύρω στα 5 εκατοστά σάρκας. Μπορείτε να φάτε ότι περισσέψει!
Βήμα Τρίτο, Προετοιμασία Εδάφους
Αν είναι χειμώνας καλό είναι να φυτέψετε τον ανανά σε μια μεγάλη γλάστρα μέσα στο σπίτι. Αν έχει ζέστη μπορείτε να τον φυτέψετε κατευθείαν έξω στο χώμα. Ανοίξτε μια τρύπα στο έδαφος με ένα φτυάρι, και φυτέψτε τον ανανά όπως φαίνεται παρακάτω:
Βήμα Τέταρτο, Πότισμα
Αφού τον φυτέψε, ποτίστε τον κατευθείαν με λίγο νερό! Μετά το αρχικό πότισμα, το φυτό σας δε θα χρειάζεται σχεδόν καθόλου νερό.. To pότισμα μια φορά την εβδομάδα είναι απλά, υπεραρκετό!
Βήμα Πέμπτο, Αναμονή
Τα φυτά ανανά μεγαλώνουν αργά. Πολύ αργά για την ακρίβεια, και θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 3 χρόνια πριν αρχίσει το δεντράκι σας να παράγει καρπούς.
Βήμα Έκτο, Συγκομιδή
Μετά από 3 χρόνια το φυτό σας θα αρχίσει να παράγει καρπούς, τους οποίους μπορείτε να συγκομίσετε όταν φτάσουν αυτό το μέγεθος:

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (2015) είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια των τροφίμων.
Το εν λόγω θέμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων φορέων, αλλά και παραγωγών, παρασκευαστών, διακινητών τροφίμων και παρόχων υπηρεσιών παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων και ποτών και μαζικής εστίασης, στο πλαίσιο προάσπισης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
Η Ασφάλεια των Τροφίμων αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων οξέων ή χρόνιων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες (που εκ φύσεως περιέχονται ή τεχνητά προστίθενται σε τροφές), οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού. Η διατροφή επίσης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, κ.α.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΥ)
7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
ΘΕΜΑ : ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (FOOD SAFETY)

«Βελτίωσε την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο»
Α. Η Ασφάλεια των Τροφίμων, αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων οξέων ή χρόνιων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες (που εκ φύσεως περιέχονται ή τεχνητά προστίθενται σε τροφές), οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού. Η διατροφή επίσης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, κ.λ.π.
Β. Το βασικό μήνυμα του Π.Ο.Υ για την Ημέρα Υγείας είναι: «Βελτίωσε την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο».
Το ανωτέρω μήνυμα εξειδικεύεται σε δύο άξονες:
  • Προτεραιότητα στη διατομεακή συνεργασία (τομείς αγροτικής ανάπτυξης, κτηνιατρικής, υγείας, εμπορίου, τουρισμού, παιδείας κλπ) ως προϋπόθεση για την ενδυνάμωση της πρόληψης, του ελέγχου και της αντιμετώπισης τροφιμογενών ασθενειών.
  •  «Σκέψου παγκοσμιοποιημένα – δράσε τοπικά». Συμμετοχή των αρμόδιων φορέων σε δίκτυα για την αποτελεσματική και άμεση απόκριση σε διεθνείς επείγουσες καταστάσεις απειλής της ασφάλειας των τροφίμων, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των «εξουσιοδοτημένων χρηστών» των δικτύων. Ως παράδειγμα αναφέρονται το RASFF-WINDOW και το CIRCA-RASFF.
Γ. Όσον αφορά θέματα ανάπτυξης, ενημερωτικών εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την έγκυρη πληροφόρηση των καταναλωτών και των συλλογικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, τα μηνύματα ευαισθητοποίησης επικεντρώνονται στους άξονες:
  • «Ενημερώσου! Πόσο καλά γνωρίζεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις;»
    Εξοικείωση με την ανάγνωση και κατανόηση των πληροφοριών που υπάρχουν στις ετικέτες των τροφίμων και με την επισήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών στις συσκευασίες των τυποποιημένων προϊόντων και στους καταλόγους των καταστημάτων.
  • «Χειρίσου, αποθήκευσε και προετοίμασε τα τρόφιμα με ασφαλή τρόπο»
    Γνώση ασφαλών πρακτικών που αφορούν π.χ. στις θερμοκρασίες ψησίματος, διαχωρισμού (για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης) και αποθήκευσης τροφίμων, καθώς και επεξεργασίας νερού αμφίβολης ασφάλειας.
  • «Κάνε ασφαλείς και έξυπνες επιλογές στη διατροφή σου»
    Εστίαση σε ειδικά θέματα όπως την προετοιμασία γευμάτων για έγκυες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς (π.χ. ανοσοκατεσταλμένους), επιλογή τροφών που παρασκευάζονται από πλανόδιους πωλητές ή παρέχονται σε μπουφέ, προστασία των τροφών από μόλυνση από ζώα κλπ.. Επιπλέον, είναι σημαντική η ενημέρωση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και τις τροφικές δυσανεξίες, οι οποίες είναι σχετικά συχνές στο γενικό πληθυσμό και η διάγνωση των οποίων συνήθως τίθεται με καθυστέρηση, καθώς δεν αναζητείται εγκαίρως ιατρική συμβουλή.
  • «Απόλαυσε το φαγητό με ασφάλεια»
    Η επιλογή τροφών που πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ταυτόχρονα υγιεινών (προσφέρουν ενέργεια και ευεξία) αποτελεί μέρος ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής (lifestyle) που συντελεί στη μείωση των αιτιολογικών παραγόντων των χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η υπερκατανάλωση αλκοόλ κ.α.. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τον πληθυσμό για την πρόληψη της υπέρτασης Επίσης, το φαγητό είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης κοινωνικών επαφών ή από κοινού εορτασμού σημαντικών γεγονότων, όπου οι επιλογές υγιεινών και ασφαλών τροφίμων αποτελεί προϋπόθεση για την ψυχαγωγία αλλά και την εξοικείωση με ξένες κουλτούρες και «κουζίνες».

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη


Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.
Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη - αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί - έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο).

Πασχαλινές κατασκευές

Easter Hen - Egg Carton and Cardboard
Μια όμορφη και εύκολη πασχαλινή κατασκευή για τα παιδιά μας. Καλή έμπνευση! 
5
Easter Hen - Egg Carton and Cardboard
2