Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας αγόρασε κουρτίνες για την ΣΤ΄1,ΣΤ΄2 και για την αίθουσα προβολών.Το ράψιμο τους έγινε εθελοντικά από το μέλος του Δ.Σ Χριστίνα Ρενδούμη.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης


Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν - Πάουελ (22/2/1857).
Την ημέρα αυτή οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

5 Τρόποι να κάνεις το παιδί σου να σε ακούει!

Τα περισσότερα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι σχετικά ανυπάκουα και αντιδραστικά, αυτό όμως με τους σωστούς τρόπους μπορείς να το αλλάξεις. Δες εδώ πως μπορείς να το καταφέρεις!
Η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική για ένα παιδί και η πιο δύσκολη ηλικία για να το κάνεις να σε ακούσει είναι περίπου γύρω στα 7 με 8, που πιστεύει ότι έχει ήδη μεγαλώσει αρκετά για να του λες τι θα κάνει.
Εκεί είναι που οι περισσότεροι γονείς χάνουν το παιχνίδι με τις φωνές, μιας και δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Αν ακολουθήσεις όμως αυτούς τους 5 τρόπους θα δεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς να το μαλώνεις.

Πως να κάνεις το παιδί σου να σε ακούει χωρίς φωνάζεις

Μίλα ήρεμα και την κατάλληλη στιγμή

Φωνάζοντας για να του τραβήξεις την προσοχή το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντ ‘αυτού δείξτου με την ηρεμία σου ότι δεν προσπαθείς να το υπονομεύσεις και ότι κατανοείς πως ότι κάνει είναι συμβατό με την ηλικία του.
Επιπλέον, θα πρέπει να βρεις την κατάλληλη στιγμή για να του μιλήσεις και να αποφύγεις να το κάνεις όταν για παράδειγμα βλέπει τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια ή παίζει video games.
Εξίσου καλό, θα ήταν αφού του μιλήσεις να του ζητήσεις να σου επαναλάβει όσα του είπες να κάνει. Αυτός ο τρόπος θα το βοηθήσει να θυμηθεί πιο εύκολα όλα όσα του έχεις πει.

Κάνε αισθητή την παρουσία σου

mitera kori ediva.gr
Όπως ήδη θα έχεις καταλάβει είναι απίστευτα εύκολο σε αυτή την μικρή ηλικία να αγνοήσει όσα του λες, αλλά μπορείς να το εμποδίσεις με άλλους τρόπους.
Μερικές φορές ένα απλό χτύπημα στον ώμο του μπορεί να τον κάνει να σταματήσει. Μπορείς όμως αν χρειαστεί να μπεις μπροστά του ώστε να το διακόψεις από αυτό που κάνει και να σου δώσει σημασία.
Εναλλακτικά μπορείς να του πεις κάτι πολύ αστείο σχετικό με αυτό που του έλεγες πριν, ώστε να στρέψει το βλέμμα του επάνω σου, εξάλλου και λίγο χιούμορ δεν βλάπτει.

Μην φωνάζεις συνέχεια το όνομα του

Φωνάζοντας ξανά και ξανά το όνομα του για να κάνει κάτι, το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να κλείσει ο λαιμός σου.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετές μεθόδους για να κάνει ότι του ζητάς. Για παράδειγμα, αν αρνείται να κάνει αυτό που ζητάς πες ότι θα το ζητήσεις μόνο μία φορά και αν δεν γίνει θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.
Ακόμη πιο αποτελεσματικό όμως είναι το να του θέτεις χρονικά όρια, όπως για παράδειγμα αν το κάνεις μέσα σε 15 λεπτά μπορείς να μπεις για λίγο στον υπολογιστή.

Δείξε του τι είναι σημαντικό

Θα πρέπει να ξεχωρίσεις το τι είναι σημαντικό και τι όχι και να του δώσεις με τον τρόπο σου να το καταλάβει.
Αν είναι να κάνει κάτι όπως το να στρώσει το τραπέζι ή να μαζέψει κάποια σκουπίδια που έριξε κάτω, εξήγησε του ότι πρέπει να το κάνει τώρα και δεν μπορεί να το καθυστερήσει.
Συνήθως τα παιδιά συνεργάζονται καλύτερα όταν ξέρουν ότι είναι κάτι σημαντικό παρά όταν μπορούν να το αναβάλουν.
Εναλλακτικά όταν μπορεί να καθυστερήσει κάτι εξήγησε ότι μπορεί να το κάνει κάποια στιγμή μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Άκουσε όσα έχει να σου πει

gonis pedia ediva.gr 
Μερικές φορές μπορεί να μην δίνουν σημασία σε όσα λες, επειδή πιστεύουν ότι και εσύ δεν τους δίνεις την απαιτούμενη προσοχή.
Όταν ρωτάνε γιατί και η απάντηση σου είναι γιατί έτσι πρέπει, σίγουρα δεν θα καταλάβει την σημασία αυτού που του ζητάς.
Ακόμη και αν θέλει να καθίσεις μαζί του και να συζητήσετε για το παιδικό που είδε, απλά κάντο και ας μην έχεις όρεξη, δείξε ότι ενδιαφέρεσαι και όπως το ακούς θα πρέπει να σε ακούει.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

7 Πράγματα που θα θυμούνται τα παιδιά σου από εσένα!

Πολλές φορές έχω ακούσει τους γονείς μου να μιλάνε για κάποια περιστατικά της παιδικής μου ηλικίας, τα οποία εγώ προσωπικά δε μπορώ να θυμηθώ. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το τι τελικά θυμόμαστε από τη ζωή μας.
Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορώ να θυμηθώ έντονα από όταν ήμουν παιδί, όπως για παράδειγμα την αντίδραση της μητέρας μου στο θάνατο του παππού, τη μέρα εκείνη που έπαιζα το πρώτο μου θεατρικό και ο πατέρας μου δε μπόρεσε να με δει γιατί βρισκόταν εκτός πόλης για δουλειές αλλά και τον τρόπο που η μαμά μου χαιρετούσε τον μπαμπά όταν επέστρεφε από τη δουλειά του.
Επειδή υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που παραμένουν στη μνήμη των παιδιών καθώς μεγαλώνουν, τα 7 πράγματα που ακολουθούν αξίζει να τα θυμάσαι τώρα που μεγαλώνεις κι εσύ τα δικά σου παιδιά.

Τι θα θυμούνται τα παιδιά σου όταν μεγαλώσουν


1. Τις κοινές σας εμπειρίες. Μπορεί να μην θυμούνται κάθε παιχνίδι που τους έχετε πάρει για τα γενέθλια τους, ή πόσες φορές τους αγοράσατε παγωτό, αλλά υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που παραμένουν στη μνήμη του ανθρώπου για όλη τους τη ζωή. Οι εμπειρίες, και όχι τα πράγματα, είναι αυτά που ενώνουν τις οικογένειες. Γι’ αυτό θα θυμούνται την ημέρα εκείνη που ήσασταν μόνο οι δυο σας στο μαγαζί με τα παγωτά και απολαμβάνατε ο ένας την παρέα του άλλου περισσότερο και από το ίδιο το παγωτό.
same experiences
2. Την στιγμή που παράτησες το κινητό σου για αυτά. Πολύ συχνά βλέπουμε κάποιες ξεχωριστές στιγμές μέσω της κάμερας του τηλεφώνου μας και χάνουμε τα μικρά καθημερινά πράγματα που προσπαθούν να μας δείξουν τα παιδιά μας.
Όταν, λοιπόν, δώσεις στο παιδί σου την απαραίτητη προσοχή και αφήσεις το κινητό σου στην άκρη, νιώθουν ότι σε έχουν ολόκληρη δίπλα τους και μπορούν να αισθανθούν πόσο πολύ τους αγαπάς. Ξέρουν ότι τους αγαπάς αλλά εκείνες τις στιγμές που είσαι αποκλειστικά μαζί τους καταλαβαίνουν ότι ενδιαφέρεσαι, ειδικά όταν σταματάς να ελέγχεις τα email σου για να είσαι μόνο μαζί τους.
children and devices
3. Τα θετικά σου λόγια για αυτά. Σε έναν κόσμο όπου η ιδέα της αγάπης είναι υπερεκτιμημένη, το να πεις “Σ’ αγαπάω” δεν είναι απαραίτητα το πιο σημαντικό. Μπορείς να πεις ένα σωρό άλλα πράγματα για να επηρεάσεις θετικά το παιδί σου, όπως “Είμαι περήφανη για εσένα” ή “Κάνεις την οικογένεια μας ακόμη καλύτερη”. Όλες αυτές οι εκφράσεις συμβάλουν στην αυτοεκτίμηση και στην διαμόρφωση της ταυτότητας τους από πολύ μικρή ηλικία. Γι’ αυτό θυμήσου να μην ασκείς κριτική αλλά να σχολιάζεις θετικά τα παιδιά σου.
encourage children
4. Πώς αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις. Τα παιδιά στρέφονται σε εσένα για καθοδήγηση επειδή βρίσκονται σε έναν κόσμο για τον οποίο δεν είναι ακόμη σίγουροι, έναν κόσμο που τα κάνει να αισθάνονται ευάλωτα. Όταν δυσκολεύουν τα πράγματα, όπως για παράδειγμα όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις μια αρρώστια ή μια απώλεια μέσα στην οικογένεια, θα θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο τους μίλησες, το πώς αντέδρασες και πώς τους έκανες να αισθανθούν ασφάλεια και προστασία.
dealing with a situation
5. Τις στιγμές που δεν ήσουν εκεί. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρνητικό, αλλά είναι και θετικό. Αν και μπορεί να θυμούνται την στιγμή εκείνη που δεν ήσουν δίπλα τους όταν σε χρειάζονταν, θα θυμούνται και την ημέρα εκείνη που τελικά κατάφερες να γυρίσεις νωρίς στο σπίτι να σε δουν και δε χρειάστηκε να σε καλέσουν μέσα στη νύχτα να γυρίσεις σπίτι, ή την πρώτη φορά που έκαναν κάτι σπουδαίο στο σχολείο και ανυπομονούσαν να έρθουν να στο πουν. Αυτές τις στιγμές θα τις θυμούνται ακόμη και όταν θα είναι ενήλικες.
time without you
6. Τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι εσύ και ο σύζυγος σου όταν βρίσκεστε με άλλους ενήλικες (αλλά και μόνοι σας). Τα παιδιά παίρνουν κάποια στοιχεία σας όλη την ώρα. Όταν μιλάς για κάποιον πίσω από την πλάτη του ή όταν τον κακομεταχειρίζεσαι, βλέπουν αυτή την συμπεριφορά και την αντιγράφουν και μπορεί να την θεωρήσουν σωστή και να την χρησιμοποιούν και τα ίδια αργότερα.
Όταν βρίσκεσαι σπίτι με τα παιδιά και συζητάς με τον σύντροφο σου μπροστά τους, να διατηρείτε και οι δύο μια θετική στάση που θα υποδηλώνει τρυφερότητα και αγάπη. Καθώς, λοιπόν, τα παιδιά σε παρακολουθούν συνέχεια και μαθαίνουν πράγματα από εσένα ακόμη και όταν δεν το καταλαβαίνεις, προσπάθησε να είσαι προσεκτικός όταν είσαι μαζί τους.
adult behaviour
7. Πώς αντέδρασες όταν ένιωθες άγχος ή πίεση. Η ζωή, δυστυχώς, δεν μπορεί να είναι πάντα εύκολη και ανέμελη, και τα παιδιά σου θα αντιγράψουν την αντίδραση σου όταν έχεις φορτωμένο πρόγραμμα, όταν δεν έχουν τελειώσει με τις εργασίες του σχολείου, όταν δεν είναι έτοιμο το φαγητό και αισθάνεσαι ότι τρελαίνεσαι. Αν η πίεση σε βάζει κάτω, θα το καταλάβουν και αν θέλεις να αναθρέψεις τα παιδιά σου έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν σωστά το άγχος, να προσέχεις το πως αντιδράς εσύ σε παρόμοιες καταστάσεις.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

                 
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Ο Σύλλογος Γονέων αγόρασε και πρόσφερε στο Δημοτικό Σχολείο τρία πληκτρολόγια και πέντε ποντίκια για την αίθουσα υπολογιστών όπως επίσης και δύο ασύρματα μικρόφωνα για την αίθουσα εκδηλώσεων.


Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 5X5 ΕΡΥΘΡΩΝ




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ  :  α) Πρόεδρο ενότητας Ερυθρών
                                           β) Πρόεδρο ΔΟΚΑΠ
                                           γ) Εντεταλμένο ΔΟΚΑΠ ενότητας Ερυθρών

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το γήπεδο 5x5 των Ερυθρών που βρίσκεται στο πάρκο Γρ. Λαμπράκη, χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης λόγω επικινδυνότητας.
Οι Ερυθρές απέχουν αρκετά από την Μάνδρα η οποία είναι η βάση του Δήμου μας, με αποτέλεσμα οι γονείς και τα παιδιά του τόπου μας να μην μπορούν να επωφεληθούν από τις εκεί υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες απολαμβάνουν οι πολίτες της περιοχής εκείνης.
Εμείς σαν γονείς, αλλά και εσείς σαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αρχής, οφείλουμε να καλύπτουμε  τις βασικές  ανάγκες των παιδιών μας και μία από αυτές είναι και ο αθλητισμός. Όμως οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να γίνονται σε εγκαταστάσεις οι οποίες είναι πάνω απ’ όλα ασφαλείς για την υγεία τους.
Στο γήπεδο 5x5 αθλούνται (εγγεγραμμένα στο τμήμα ποδοσφαίρου του Συλλόγου Γονέων Δημ. Σχολείου) περίπου 40 παιδιά , 2 φορές την εβδομάδα. Επίσης συχνά γίνονται φιλικοί αγώνες και τουρνουά μεταξύ της δικής μας και  των ακαδημιών των γειτονικών πόλεων και χωριών. Συνολικά τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου  τα οποία κατά βάση χρησιμοποιούν τον χώρο, ανέρχονται στα 200. 
Λόγω της ανύπαρκτης συντήρησης του χώρου τα τελευταία χρόνια, αλλά και κατασκευαστικών λαθών, έχουν επέλθει φυσιολογικές φθορές, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά το ποσοστό περίπτωσης ατυχήματος.
Ως εκ τούτου ζητάμε από εσάς την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση των ζημιών και συγκεκριμένα :
Α) Μεταφορά και επανασχεδίαση του ηλεκτρολογικού πίνακα, ο οποίος είναι παλαιός, σκουριασμένος, σπασμένος και πάνω απ’ όλα έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση τα παιδιά.
Β) Επιδιόρθωση της κεντρικής εισόδου του χώρου, έτσι ώστε να μην εισέρχονται αδέσποτα ζώα, καθώς και επιπόλαια άτομα, τα οποία προκαλούν ζημιές άνευ λόγου και αιτίας. 
Γ) Επιδιόρθωση των τερμάτων, τα οποία έχουν σπάσει στα σημεία κόλλησης και κουνιούνται επικίνδυνα. Επίσης χρειάζεται να γίνει αλλαγή στα δίχτυα.
Δ) Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του συρματοπλέγματος περιφερειακά του γηπέδου διότι κατ’ αρχάς τα σύρματα εξέχουν επικίνδυνα και κατά δεύτερον  από τις οπές που υπάρχουν, βγαίνουν οι μπάλες στον κεντρικό δρόμο (παλαιά εθνική οδός) και κατά συνέπεια και τα παιδιά για να τις περισυλλέξουν.
Ε) Κατασκευή 2 πάγκων περίπου 50cm x 200cm ώστε να μπορούν τα παιδιά να κάθονται και να ακουμπούν τα ρούχα τους.
ΣΤ) Αντικατάσταση του τάπητα, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι σχεδόν κατεστραμμένος, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχείς τραυματισμοί .
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των παιδιών μας και θεωρώντας ότι δεν αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παρακαλούμε για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του προβλήματος, γιατί ο κίνδυνος είναι στην πόρτα μας και εμείς οφείλουμε να σας ενημερώσουμε γι αυτό.            


                                                                                                                Με εκτίμηση
                                                Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ερυθρών

 
 

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Πρακτική πληροφόρηση και συμβουλές από ΕΕΑΚΑ σχετικά με την γρίπη Η1Ν1 (No1)

Πρακτικές συμβουλές από ΕΕΑΚΑ σχετικά με την γρίπη Η1Ν1

A.  Συμπτώματα Εποχικής ή Νέας Γρίπης;
Όταν ξυπνάτε και φτερνίζεστε, βήχετε και έχετε το αίσθημα πόνου, πυρετού και ότι δεν μπορείτε να κουνήσετε ούτε ένα μυ, πώς ξέρετε εάν έχετε συμπτώματα απλής ίωσης του αναπνευστικού («κρυολόγημα») ή τη γρίπη; Και αν είναι γρίπη, μπορεί να είναι η νέα γρίπη Η1Ν1; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων της νέας γρίπης και της εποχικής, που περνάμε κάθε χρόνο. Η εποχική είναι πιο ήπια και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για μερικές μέρες, τα συμπτώματα όμως της γρίπης Η1Ν1 μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ άρρωστοι για μέρες έως μερικές εβδομάδες. Η γρίπη – είτε είναι ο ιός της εποχικής γρίπης είτε της γρίπης Η1Ν1 – μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, όπως πνευμονία και να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο.
 Ποια είναι τα συμπτώματα της κοινής γρίπης;
Η κοινή γρίπη αρχίζει συνήθως  με πονόλαιμο, ο οποίος υποχωρεί μετά από μια-δύο μέρες.  Ακολουθούν τα ρινικά συμπτώματα (συνάχι, φτερνίσματα, μπούκωμα) με βήχα κατά την τέταρτη με πέμπτη μέρα. Ο πυρετός είναι σπάνιος στους ενήλικες, όμως πιθανό να εμφανιστεί αλλά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός. Τα παιδιά έχουν πυρετό πιο συχνά με την εποχική γρίπη. Διαφορετικοί ιοί προκαλούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της κοινής εποχικής ίωσης, που διαρκούν περίπου μια εβδομάδα.
 Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1;
Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι παρεμφερή, αλλά εμφανίζονται πιο απότομα και περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Δυνατόν να προκληθεί εμετός και διάρροια.
Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόσαστε εξασθενημένος για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά,  ηλικιωμένους ή σε άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες ή  καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας είναι ο πυρετός, ο οποίος επανέρχεται αφού έχει πέσει για μια δυο μέρες.
Πως μεταδίδεται ο ιός της γρίπης Η1Ν1
Όπως ακριβώς και με τους εποχικούς ιούς, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του βλεννογόνου της μύτης, των οφθαλμών και του στόματος. Κάθε φορά που αγγίζετε μια από αυτές τις περιοχές, είναι δυνατόν να μολυνθείτε με καποιο ιό, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη  να απολυμαίνετε τα χέρια σας με συχνό πλύσιμο.
 Είναι συμπτώματα εποχική ή νέας γρίπης;
Είτε πρόκειται εποχική γρίπη είτε για την νέα γρίπη, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πανομοιότυπα (μπούκωμα στη μύτη, βήχας, πόνοι και γενική αδιαθεσία-κακουχία;). Όμως η κοινή γρίπη σπάνια προκαλεί πυρετό πάνω από 38,5oC. Με την νέα γρίπη   είναι πιο πιθανό να έχετε πυρετό από την αρχή και να αισθανόσαστε πολύ άσχημα. Επίσης οι  μυϊκοί πόνοι είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα. Ο πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε συμπτώματα εποχικής ή Η1Ν1-γρίπης.
Συμπτώματα Εποχική γρίπη Γρίπη  Η1Ν1
Πυρετός Μερικές φορές, συνήθως ήπιος Συνήθως ναι, υψηλός (38,5ο-39ο C,  και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερος, κυρίως σε μικρά παιδιά), διαρκεί 3 με 4 μέρες
Πονοκέφαλος Σε ορισμένες περιπτώσεις Σχεδόν πάντα
Γενικευμένα άλγη (πόνοι) Περιορισμένα Συχνά και έντονα
Κούραση, αδυναμία Μερικές φορές Συνήθως ναι, μπορεί να διαρκέσει     2-3 εβδομάδες
Μεγάλη εξάντληση Ποτέ Συνήθως ναι, στο ξεκίνημα της αρρώστιας
Μπουκωμένη μύτη Σχεδόν πάντα Μερικές φορές
Φτέρνισμα Συνήθως Μερικές φορές
Πονόλαιμος Σχεδόν πάντα Μερικές φορές
Δυσφορία στο στήθος      Ήπια έως μέτρια  ξερόβηχας Σχεδόν πάντα  μπορεί να γίνει σοβαρή Δυνατός βήχας
Επιπλοκές Λοίμωξη ιγμορίων  λοίμωξη του μέσου ωτός Ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία  μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή
Πρόληψη Πλένετε τα χέρια σας συχνά  αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει «κρυολόγημα» Πλένετε τα χέρια σας συχνά   αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα γρίπης  για την εποχική γρίπη, κάντε το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο  ρωτήστε το γιατρό σας για αντι-ιικά φάρμακα.
Θεραπεία Αντιϊσταμινικά  αποσυμφορητικά  αντι-φλεγμονώδη φάρμακα. Αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, αναλγητικά (παρακεταμόλη)  ρωτήστε το γιατρό σας για αντι-ιικά φάρμακα.
 Πότε καλώ τον γιατρό με συμπτώματα γρίπης;
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης συνιστάται να ενημερώσετε στο γιατρό σας, ιδιαίτερα  εάν έχετε επίσης ένα από τα ακόλουθα πιο σοβαρά συμπτώματα:
  • Πυρετός που επιμένει: Μπορεί να είναι σημάδι μιας άλλης βακτηριακής λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  • Πόνο κατά την κατάποση: Παρότι ο πονόλαιμος από οποιαδήποτε γρίπη μπορεί να προκαλεί ήπια δυσφορία, έντονος πόνος μπορεί να σημαίνει στρεπτοκοκκική λοίμωξη, που απαιτεί θεραπευτική αγωγή από ιατρό.
  • Βήχας που επιμένει: Όταν ο βήχας δεν σταματά μετά από δύο με τρεις εβδομάδες, μπορεί να είναι βρογχίτιδα, η οποία ίσως χρειάζεται αντιβιοτικά.  Ο βήχας που επιμένει μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα οπισθορινικής καταρροής ή ιγμορίτιδας. Επίσης, το άσθμα είναι μια ακόμα αιτία επίμονου βήχα. Για τη θεραπεία του άσθματος απαιτούνται ειδικά φάρμακα, όπως στεροειδή αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά.
  • Μπούκωμα και πονοκέφαλος που επιμένει.  Η  εποχικές ιώσεις, αλλά και  οι αλλεργίες προκαλούν συμφόρηση των ρινικών βλεννογόνων και είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε λοίμωξη των παραρρίνιων κόλπων. Αν έχετε πόνο γύρω από τα μάτια και το πρόσωπο με παχύρευστες ρινικές εκκρίσεις μετά από μία εβδομάδα, ίσως να έχετε βακτηριακή λοίμωξη και να χρειαζόσαστε αντιβιοτικά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα. Στους ενηλίκους επικίνδυνα συμπτώματα είναι:
  • Έντονος πόνος στο στήθος
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Σύγχυση
  • Επίμονος εμετός
Στα παιδιά επικίνδυνα συμπτώματα είναι:
  • Δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή
  • Μελάνιασμα στο δέρμα
  • Ελαττωμένη πρόσληψη υγρών
  • Υπνηλία και δυσκολία στη συνεργασία (μη φυσιολογικές αντιδράσεις;)
  • Υπερβολική ευερεθιστότητα ή εξάντληση
  • Συμπτώματα που ενώ βελτιώνονταν ξαφνικά χειροτέρευσαν
  • Πυρετός με εξάνθημα
Μπορώ να προλάβω τη γρίπη;
Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για την εποχική και τη νέα γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Πλύσιμο χεριών και τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα βοηθά να καθαρίσουμε τα μικρόβια από το δέρμα..
Εκτός από το πλύσιμο των χεριών για πρόληψη των συμπτωμάτων μπορείτε επίσης να κάνετε εμβόλιο, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες. Η εποχική γρίπη συνήθως εμφανίζεται από τα Οκτώβριο -Νοέμβριο μέχρι ~Απρίλιο, για το λόγο αυτό συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Μέσα σε δύο εβδομάδες από το εμβόλιο, αναπτύσσονται αντισώματα στον οργανισμό και σας παρέχουν προστασία κατά των συμπτωμάτων της γρίπης. Το εμβόλιο για τη νέας γρίπη θα διατίθεται από 1ης  Δεκεμβρίου και για το γενικό πληθυσμό.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο


Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.
Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου

                    
Με την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου τιμώνται ο άνδρας και η γυναίκα ως κεφαλές της οικογένειας, που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Χαιρετίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνης μεταξύ των συζύγων, η θυσία και η χαρά του καθημερινού έγγαμου βίου.
H ιδέα για τον εορτασμό του γάμου ξεκίνησε από το Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνας το 1981, όταν ένα ζευγάρι πρότεινε στο Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο, να κηρύξουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Ημέρα του Γάμου.
Η ιδέα άρεσε και από το 1983 απέκτησε την αυτοτέλειά της και γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, κυρίως στην Αμερική. Το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ευλόγησε την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου.
Μην τους ζητάτε να «παπαγαλίσουν»
Τα παιδιά περνούν τη μισή τους μέρα στο σχολείο –και, αρκετά απ' αυτά, την άλλη μισή σε αίθουσες φροντιστηρίων ή κάνοντας ιδιαίτερα στο σπίτι γιατί είναι «αδύναμα» σε κάποιο μάθημα. Οι παιδαγωγοί, λοιπόν, είναι τρόπον τινά οι... πρωινοί «γονείς» των παιδιών. Και, οι περισσότεροι απ' αυτούς, θα ήθελαν να ξέρετε ορισμένα από τα συμπεράσματα που τα χρόνια στις διδακτικές αίθουσες τους έμαθαν. Όπως...

Μην κάνετε εσείς τις εργασίες τους -είναι δική τους δουλειά!

Οι ασκήσεις, οι εργασίες, τα ομαδικά projects αναθέτονται στα παιδιά για κάποιους λόγους: για να εμπεδώσουν την ύλη, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να βελτιώσουν τον λόγο ή τη σκέψη τους, να μάθουν να φέρνουν σε πέρας μια δουλειά με προσωπικό κόπο και υπευθυνότητα. Μπορεί η άσκηση να είναι δύσκολη ή το βιβλίο της Ιστορίας κακογραμμένο και δυσνόητο -δεν πειράζει. Το παιδί σας, πρέπει -όπως όλα τα παιδιά- να έρθει αντιμέτωπο με αυτά στα οποία δεν τα καταφέρνει. Όχι λάθη = πάντα λάθη!

Και μην γίνεστε πιεστικοί

Στο άλλο άκρο, δεν είναι καθόλου λίγοι οι γονείς που πιέζουν και φορτώνουν άγχη τα παιδιά -άγχη και φιλοδοξίες προσωπικές. Είναι σωστό και απαραίτητο να εμπλέκεστε στα του σχολείου, να ρωτάτε και να ενημερώνεστε, αλλά η πίεση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν μαθητή! Είναι δουλειά τόσο του εκπαιδευτικού, όσο και του γονιού να βρει τον δρόμο εκείνο που θα κάνει το παιδί να νοιαστεί και να προσπαθήσει περισσότερο. Ο (καλός) δάσκαλος θα βρει τους τρόπους να προ(σ)καλέσει το παιδί να εμπλακεί πιο δραστήρια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μην πιέζετε για καλύτερους βαθμούς, υψηλότερο μέσο όρο και πρωτιές. Τα παιδιά δεν οφείλουν να πραγματώσουν τα παιδικά σας όνειρα.

Πείτε και κανένα «μπράβο»!

Είναι φοβερό το πόση όρεξη και αυτοπεποίθηση δίνουν στα παιδιά μερικά «μπράβο»! Μην τα σπαταλάτε άλλογα, αλλά σε καμία περίπτωση μην τα τσιγκουνεύεστε. Ακόμη και οι λιγότερο πρόθυμοι και συνεπείς μαθητές, όταν ακούσουν έναν έπαινο για την προσπάθειά και για τη σκέψη τους, χαμογελούν περήφανα και βάζουν τα δυνατά τους να κερδίσουν τον επόμενο. Επιβραβεύστε τα παιδιά τακτικά -δεν θα καλομάθουν, θα κυνηγήσουν το καλύτερο.

Ενδιαφερθείτε για όλα

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε οικογενειακώς να παραλάβετε τους βαθμούς, ούτε -όπως αναφέρθηκε προηγουμένως- να πιέζετε το παιδί διαρκώς. Αυτό που θέλουν οι δάσκαλοι από τους γονείς είναι να εμφανίζονται πού και πού στο σχολείο, να ρωτούν, να μαθαίνουν, να συζητούν τα προβλήματα και μαζί να βρίσκουν λύσεις. Επισκεφτείτε τους καθηγητές του παιδιού τακτικά, ρωτήστε το ίδιο πώς περνάει, ποιο μάθημα αγαπά και ποιο βαριέται θανάσιμα, ρίξτε μια ματιά στα τετράδιά του που με επιμέλεια υπογραμμίζει και ζωγραφίζει με τέσσερα διαφορετικά χρώματα στιλό ή ζητήστε του να διαβάσετε τις εκθέσεις του. Ακόμη και οι πιο υπεύθυνοι κι αυτόνομοι μαθητές, θέλουν να κάνουν μια μικρή επίδειξη στη μαμά και στο μπαμπά τους!

Απομακρύνετε ή κλείστε για λίγο υπολογιστές και κινητά


Σίγουρα το ξέρετε κι εσείς: τα σύγχρονα παιδιά αποσπώνται φοβερά από το διάβασμά τους εξαιτίας του υπολογιστή ή του κινητού τους. Είναι αδύνατο να πείσετε ένα δεκατετράχρονο παιδί να κλείσει τον υπολογιστή του για ολόκληρο το απόγευμα. Γι' αυτό, προσπαθήστε να βρείτε μία μέση λύση, συμφωνώντας να κάνει μια ωριαία αποχή ημερησίως, ούτως ώστε να διαβάσει -έστω και λίγο- απερίσπαστο.

Μην τους ζητάτε να «παπαγαλίσουν»

Ό,τι κι αν σας είπε η ξαδέρφη σας η Κούλα για το πώς μπήκε ο Δημητράκης της στο Πανεπιστήμιο, εσείς αντισταθείτε στην παγίδα της στεγνής αποστήθισης. Κανείς δάσκαλος ή καθηγητής δεν ζητά απ' τα παιδιά να μάθουν απ' έξω «μέχρι και το κόμμα» -κι αν το ζητάει, δεν είναι καλός παιδαγωγός. Με προσοχή και σοβαρότητα στην τάξη, καλές σημειώσεις, στοιχειώδες διάβασμα και στόχο την κατανόηση του περιεχομένου και των βασικών σημείων αυτού που διαβάζει, το μέσο παιδί είναι επαρκώς προετοιμασμένο για οποιαδήποτε εξέταση.
- See more at: http://www.mama365.gr/25850/polytimes-symvoyles-daskalon-pros-toys-goneis.html#sthash.UM5KKf8W.dpuf
Τα παιδιά περνούν τη μισή τους μέρα στο σχολείο –και, αρκετά απ' αυτά, την άλλη μισή σε αίθουσες φροντιστηρίων ή κάνοντας ιδιαίτερα στο σπίτι γιατί είναι «αδύναμα» σε κάποιο μάθημα. Οι παιδαγωγοί, λοιπόν, είναι τρόπον τινά οι... πρωινοί «γονείς» των παιδιών. Και, οι περισσότεροι απ' αυτούς, θα ήθελαν να ξέρετε ορισμένα από τα συμπεράσματα που τα χρόνια στις διδακτικές αίθουσες τους έμαθαν. Όπως...

Μην κάνετε εσείς τις εργασίες τους -είναι δική τους δουλειά!

Οι ασκήσεις, οι εργασίες, τα ομαδικά projects αναθέτονται στα παιδιά για κάποιους λόγους: για να εμπεδώσουν την ύλη, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να βελτιώσουν τον λόγο ή τη σκέψη τους, να μάθουν να φέρνουν σε πέρας μια δουλειά με προσωπικό κόπο και υπευθυνότητα. Μπορεί η άσκηση να είναι δύσκολη ή το βιβλίο της Ιστορίας κακογραμμένο και δυσνόητο -δεν πειράζει. Το παιδί σας, πρέπει -όπως όλα τα παιδιά- να έρθει αντιμέτωπο με αυτά στα οποία δεν τα καταφέρνει. Όχι λάθη = πάντα λάθη!

Και μην γίνεστε πιεστικοί

Στο άλλο άκρο, δεν είναι καθόλου λίγοι οι γονείς που πιέζουν και φορτώνουν άγχη τα παιδιά -άγχη και φιλοδοξίες προσωπικές. Είναι σωστό και απαραίτητο να εμπλέκεστε στα του σχολείου, να ρωτάτε και να ενημερώνεστε, αλλά η πίεση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν μαθητή! Είναι δουλειά τόσο του εκπαιδευτικού, όσο και του γονιού να βρει τον δρόμο εκείνο που θα κάνει το παιδί να νοιαστεί και να προσπαθήσει περισσότερο. Ο (καλός) δάσκαλος θα βρει τους τρόπους να προ(σ)καλέσει το παιδί να εμπλακεί πιο δραστήρια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μην πιέζετε για καλύτερους βαθμούς, υψηλότερο μέσο όρο και πρωτιές. Τα παιδιά δεν οφείλουν να πραγματώσουν τα παιδικά σας όνειρα.

Πείτε και κανένα «μπράβο»!

Είναι φοβερό το πόση όρεξη και αυτοπεποίθηση δίνουν στα παιδιά μερικά «μπράβο»! Μην τα σπαταλάτε άλλογα, αλλά σε καμία περίπτωση μην τα τσιγκουνεύεστε. Ακόμη και οι λιγότερο πρόθυμοι και συνεπείς μαθητές, όταν ακούσουν έναν έπαινο για την προσπάθειά και για τη σκέψη τους, χαμογελούν περήφανα και βάζουν τα δυνατά τους να κερδίσουν τον επόμενο. Επιβραβεύστε τα παιδιά τακτικά -δεν θα καλομάθουν, θα κυνηγήσουν το καλύτερο.

Ενδιαφερθείτε για όλα

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε οικογενειακώς να παραλάβετε τους βαθμούς, ούτε -όπως αναφέρθηκε προηγουμένως- να πιέζετε το παιδί διαρκώς. Αυτό που θέλουν οι δάσκαλοι από τους γονείς είναι να εμφανίζονται πού και πού στο σχολείο, να ρωτούν, να μαθαίνουν, να συζητούν τα προβλήματα και μαζί να βρίσκουν λύσεις. Επισκεφτείτε τους καθηγητές του παιδιού τακτικά, ρωτήστε το ίδιο πώς περνάει, ποιο μάθημα αγαπά και ποιο βαριέται θανάσιμα, ρίξτε μια ματιά στα τετράδιά του που με επιμέλεια υπογραμμίζει και ζωγραφίζει με τέσσερα διαφορετικά χρώματα στιλό ή ζητήστε του να διαβάσετε τις εκθέσεις του. Ακόμη και οι πιο υπεύθυνοι κι αυτόνομοι μαθητές, θέλουν να κάνουν μια μικρή επίδειξη στη μαμά και στο μπαμπά τους!

Απομακρύνετε ή κλείστε για λίγο υπολογιστές και κινητά


Σίγουρα το ξέρετε κι εσείς: τα σύγχρονα παιδιά αποσπώνται φοβερά από το διάβασμά τους εξαιτίας του υπολογιστή ή του κινητού τους. Είναι αδύνατο να πείσετε ένα δεκατετράχρονο παιδί να κλείσει τον υπολογιστή του για ολόκληρο το απόγευμα. Γι' αυτό, προσπαθήστε να βρείτε μία μέση λύση, συμφωνώντας να κάνει μια ωριαία αποχή ημερησίως, ούτως ώστε να διαβάσει -έστω και λίγο- απερίσπαστο.

Μην τους ζητάτε να «παπαγαλίσουν»

Ό,τι κι αν σας είπε η ξαδέρφη σας η Κούλα για το πώς μπήκε ο Δημητράκης της στο Πανεπιστήμιο, εσείς αντισταθείτε στην παγίδα της στεγνής αποστήθισης. Κανείς δάσκαλος ή καθηγητής δεν ζητά απ' τα παιδιά να μάθουν απ' έξω «μέχρι και το κόμμα» -κι αν το ζητάει, δεν είναι καλός παιδαγωγός. Με προσοχή και σοβαρότητα στην τάξη, καλές σημειώσεις, στοιχειώδες διάβασμα και στόχο την κατανόηση του περιεχομένου και των βασικών σημείων αυτού που διαβάζει, το μέσο παιδί είναι επαρκώς προετοιμασμένο για οποιαδήποτε εξέταση.
- See more at: http://www.mama365.gr/25850/polytimes-symvoyles-daskalon-pros-toys-goneis.html#sthash.UM5KKf8W.dpuf

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς. Με χαρά θα σας περιμένουμε την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και ώρα 6:30μ.μ. να σας προσφέρουμε ένα καφέ ή χυμό και να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια ανοιχτή συζήτηση για θέματα που αφορούν  τα παιδιά και το σχολείο.
                                                       

Ο Σύλλογος διδασκόντων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

            
Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:
  • Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.
  • Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.
  • Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
  • Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.
Με τη λέξη «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
Αναμονή μηνών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο να «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής, απίστευτη ταλαιπωρία ανθρώπων «λαβωμένων» από την ασθένεια για εξεύρεση φαρμάκων, έλλειψη ξενώνων για τη φιλοξενία ασθενών με καρκίνο, αδιαφορία του κράτους απέναντι στον ασθενή, αλλά και έλλειψη πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους, συνθέτουν την πραγματικότητα που ζει στην Ελλάδα ο καρκινοπαθής ασθενής.
Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων και 28.000 θάνατοι. Τον «Γολγοθά» των συγκεκριμένων ασθενών περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικόλαος Κορδιολής, έθεσε και την οικονομική διάσταση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι «η φτώχεια αποτελεί κακό προγνωστικό παράγοντα για την υγεία» και τούτο, όπως είπε, καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν τις ανισότητες κατ' εξοχήν στον χρόνο επιβίωσης θεραπευμένων καρκινοπαθών.
Σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα (46.000 άτομα) αποδεικνύει ότι 1 στα 5 άτομα υποφέρει από μέτριο έως σοβαρό χρόνιο πόνο με διάρκεια περίπου 7 χρόνια. Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός εκ των τριών ατόμων.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με σύνθημα «Είναι στο χέρι μας», θα πραγματοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων στην καταπολέμηση της νόσου.
             

Κουλούρα ψωμιού στο φούρνο με γέμιση ,μια ωραία ιδέα απογευματινό σνακ για μικρούς και μεγάλους!!!!!!!

Πεντανόστιμη και πανέξυπνη ιδέα για σνάκ. Για πάρτυ, γιορτές και όχι μόνο!


Παίρνουμε κουλούρα ψωμί και την κόβουμε σε φέτες ισόπαχες,τίς αλοίφουμε με βούτυρο και τις τοποθετούμε στο ταψάκι ταρτιέρα όπως το βλέπουμε στην φωτογραφία.
Ανάμεσα σε κάθε φέτα ψωμί βάζουμε από μια φέτα στρογγυλή ντομάτα και από μία φέτα τυρί του τόστ που να λιώνει και από μία φέτα ζαμπόν γαλοπούλας καπνιστό [ότι σας αρέσει ] το κλείνουμε λίγο στο λοξό ομοιόμορφα και βάζουμε και στο κέντρο τις τρύπας λίγα από τα υλικά μας  και χτυπάμε 2 αυγά με λίγο γάλα μέσα και το ρίχνουμε από πάνω .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 7 λεπτά τραβάμε το ταψάκι πασπαλίζουμε με τριμμένο μαλακό τυρι ,ψήνουμε ξανά  μέχρι να λιώσει το τυρί από πάνω . Πασπαλίζουμε με φρέκο ψιλοκομμένο μαιντανό και καλή όρεξη !!!!