Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αγαπητοί γονείς με χαρά θα σας περιμένουμε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 6:00μ.μ. να σας ενημερώσουμε για τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου. Παράλληλα ο Σύλλογος Γονέων θα κάνει απολογισμό του έργου του και θα διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Σύλλογος διδασκόντων & ο Σύλλογος Γονέων

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Apofthegmata-zois-sofa-logia-icon19

To πιο εύκολο σταφιδόψωμο του κόσμου!

To πιο εύκολο σταφιδόψωμο του κόσμου!
Ξέρετε πόσα πολλά οφέλη έχουν οι σταφίδες για τον οργανισμό; Ειναι εκπληκτικές για την υγεία και συνδυάζονται έυκολα σε πολλά φαγητά και γλυκά!
Αν δε θέλετε να τις τρώτε σκέτες, σαν σνακ, γιατί χάνετε τον έλεγχο της ποσότητας, μπορείτε να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο σταφοδόψωμο!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια σταφίδες
3 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
Τρόπος Εκτέλεσης:
Μόλις συγκεντρώσετε τα υλικά, βγάλτε τα σκεύη σας. Μία μικρή κατσαρόλα, ένα μπωλ και ένα ταψάκι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε 2 φλιτζάνια νερό και βράστε τις σταφίδες για 15 λεπτα. Οταν συμπληρωθεί ο χρόνος, απομακρύνετε από τη φωτιά και πρποσθέστε το υπόλοιπο νερό μαζί με το καλαμποκέλαιο.
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε μαζί όλα τα στερεά υλικά και ρίξτε το μίγμα στις σταφίδες.
Αλευρώστε και βουτυρώστε ένα ταψί και ρίχνρίξτε μέσα  το μίγμα.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς για μια ώρα και το μοσχομυριστό ψωμάκι σας είναι έτοιμο!

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βιώνουν…

Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επικρίσεις,
μαθαίνει να καταδικάζει.
Aν ένα παιδί μεγαλώνει με εχθρότητα,
μαθαίνει να αντιδικεί.
Aν ένα παιδί μεγαλώνει με ειρωνεία,
μαθαίνει να είναι ντροπαλό.
Αν ένα παιδί μεγαλώνει με ντροπή,
μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο.
Αν ένα παιδί μεγαλώνει με ανοχή,
μαθαίνει την υπομονή.
Αν ένα παιδί μεγαλώνει με ενθάρρυνση,
μαθαίνει την αυτοπεποίθηση.
Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επαίνους,
μαθαίνει να εκτιμά.
Αν ένα παιδί μεγαλώνει με δίκαιη μεταχείριση,
μαθαίνει το δίκαιο.
Αν ένα παιδί μεγαλώνει με ασφάλεια,
μαθαίνει να έχει πίστη.
Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επιδοκιμασία,
μαθαίνει να είναι ικανοποιημένο με τον εαυτό του.
Αν ένα παιδί μεγαλώνει με αποδοχή και φιλία,
μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη στον κόσμο…
Να θυμάστε ότι:
Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών ...επειδή το ξύλο βοηθάει στην πειθαρχία των παιδιών όσο και ο άνεμος στο σβήσιμο των πυρκαγιών!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων


Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο εορτασμός καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975.
Την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων με φιέστες και παράτες στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να εξαρθεί η «συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών στο Γράμμο και το Βίτσι το 1949». Πριν από τη χούντα, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ένα παιδί δίνει 17 πολύτιμες συμβουλές στη μητέρα του


Αγαπημένη μου μητέρα,
note1
Μη φοβάσαι να είσαι σταθερή μαζί μου. Αυτό θα με κάνει να νοιώθω περισσότερη σιγουριά.
note2
Μη με παραχαϊδεύεις. Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνεις οτιδήποτε σου ζητώ. Σε δοκιμάζω μονάχα για να δω.
note3
Μη με κάνεις να νοιώθω μικρότερος από ότι είμαι. Αυτό με σπρώχνει να παριστάνω καμιά φορά το «σπουδαίο».
note4
Μη μου κάνεις παρατηρήσεις μπροστά σε κόσμο, αν μπορείς. Θα προσέξω περισσότερο αυτό που θα μου πεις, αν μου μιλήσεις ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε οι δυο μας.
note5
Μη μου δημιουργείς το συναίσθημα πως τα λάθη είναι αμαρτήματα. Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω.
note6
Μη με προστατεύεις από τις συνέπειες των πράξεων μου. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω.
note7
Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου. Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα-ίσα για να κερδίσω την προσοχή που ζητούσα.
note8
Μη μου κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις. Γιατί τότε θα χρειαστεί να προστατεύσω τον εαυτό μου, κάνοντας τον κουφό.
note9
Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις. Νοιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάς.
note10
Μην υποτιμάς την τιμιότητα μου. Συχνά οι απειλές με σπρώχνουν στην ψευτιά.
note11
Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την πίστη μου σε σένα.
note12
Μη με αγνοείς όταν σου κάνω ερωτήσεις, γιατί θα ανακαλύψεις πως θα αρχίσω να παίρνω τις πληροφορίες μου από άλλες πηγές.
note13
Μην προσπαθείς να με κάνεις να πιστεύω πως είσαι τέλεια ή αλάνθανστη. Είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για μένα όταν ανακαλύπτω πως δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο.
note14
Μη διανοηθείς ποτέ πως θα πέσει η υπόληψη σου, αν μου ζητήσεις συγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σου, μου δημιουργεί πολύ θερμά αισθήματα απέναντι σου.
note15
Μην ξεχνάς πως μ’ αρέσει να πειραματίζομαι. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Σε παρακαλώ παραδέξου το.
note16
Μην ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σου είναι δύσκολο να κρατήσεις το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπάθησε σε παρακαλώ.
note17
Μην ξεχνάς πως δε θα μπορέσω να αναπτυχθώ χωρίς πολλή κατανόηση και αγάπη. Αυτό, όμως, δε χρειάζεται να το πω, έτσι δεν είναι;
Με σεβασμό και αγάπη το παιδί σου.
Apofthegmata-zois-sofa-logia-icon1

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Παιδιά και ηλεκτρονικά μέσα: Μία έρευνα για τι πιστεύουν οι γονείς

Παιδιά και ηλεκτρονικά μέσα: Μία έρευνα για τι πιστεύουν οι γονείς
Το κέντρο ερευνών “The Learning Habit” (TLH), πρόσφατα παρουσίασε μια μελέτη περίπτωσης σχετικά με την στάση των γονέων γύρω από το θέμα παιδί και ηλεκτρονικά μέσα (τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ipad κτλ).
Η έρευνα μας μιλά για την περίπτωση μιας μητέρας με παιδί ηλικίας νηπιαγωγείου, η οποία θεωρεί ότι έχει τον έλεγχο στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων από το παιδί και πως το παιδί δεν κάνει κατάχρησή τους. Η ερευνήτρια σημείωσε πως στο σπίτι υπήρχαν 2 τηλεοράσεις, 2 ipads, 1 playstation, 2 κινητά τηλέφωνα. Όταν η μαμά ρωτήθηκε για το πόσες ώρες ο μικρός της ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μέσα, εκείνη απάντησε 2 ώρες την ημέρα. Είπε, πώς δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος να κάνει κάποια πράγματα στο σπίτι. Αργότερα με μια σειρά ερωτήσεων για το πώς περνά μια τυπική ημέρα στο σπίτι, η μαμά και η ερευνήτρια κατέληξαν αναλυτικά στις ώρες ενασχόλησης του μικρού με τα διάφορα gadgets! Συγκεκριμένα είδαμε ότι ασχολείται 30 λεπτά με το ipad, μια ώρα βλέπει τηλεόραση, 20 λεπτά παίζει με το κινητό του μπαμπά κ.ο.κ. Τελικά η λίστα έγινε μεγάλη και το σύνολο των ωρών του παιδιού ήταν 5 ώρες και 55 λεπτά ενασχόλησης!Η μητέρα του μικρού σοκαρίστηκε και άρχισε να απολογείται...αλλά η ερευνήτρια ψύχραιμη απάντησε πως αυτός είναι ένας συνηθισμένος χρόνος... Όλο και περισσότερες έρευνες μας δείχνουν την τρομακτικά μεγάλη ενασχόληση του παιδιού με τα «παιδιά» της τεχνολογίας. Πλέον στις μέρες μας δεν νοείται σπίτι χωρίς κινητό τηλέφωνο, πόσο μάλιστα σπίτι χωρίς τηλεόραση. Η εν λόγω έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι ο μέσος όρος ενασχόλησης των παιδιών με ηλεκτρονικά μέσα είναι 6-8 ώρες ημερησίως. Όταν ρωτήθηκαν, οι γονείς των παιδιών υποστήριζαν ότι ο χρόνος είναι 90-120 λεπτά. Το παρόν εύρημα είναι απόδειξη του πόσο «απόμακρος» νιώθει ο κάθε γονέας από τις στατιστικές έρευνες και πόσο δυσκολεύεται να ταυτίσει ένα άσχημο ερευνητικό στοιχείο με το σπιτικό του.
Εσείς πόσο χρόνο θεωρείτε ότι περνάει το παιδί σας μπροστά στο laptop ή στην τηλεόραση;
Αφού απαντήσετε, σημειώστε αναλυτικά την επόμενη μέρα τον πραγματικό χρόνο και θα δείτε κι εσείς την απόκλιση.. Δεν είναι ρεαλιστικό να απαγορεύετε στο παιδί να δει τηλεόραση ή να παίξει κάποιο παιχνίδι αλλά είναι ρεαλιστικό το να υπάρχει κάποιο όριο και κάποια ισορροπία. Η αρνητική επίδραση των ηλεκτρονικών μέσων στη συγκέντρωση και την μαθησιακή ικανότητα του παιδιού είναι τρομακτικά μεγάλη...μην αφήνετε το παιδί σας σε αυτές τις ηλεκτρονικές «νταντάδες», περάστε χρόνο μαζί του ή πηγαίνετε το στο πάρκο της γειτονιάς. Η ιδανικότερη λύση είναι το πρόγραμμα και το χρονόμετρο...ναι! καλά ακούσατε...το χρονόμετρο θα γίνει ο σύμμαχός σας για το χρόνο που θα περνάει το παιδί μπροστά στα διάφορα ηλεκτρονικά. Από κει και πέρα επισπεύστε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας...τί θα λέγατε για ένα κουκλοθέατρο ή μια εποικοδομητική κουβέντα στο μπαλκόνι; Και ναι, το γνωρίζουμε ότι το σπίτι έχει και δουλειές αλλά...η ανατροφή των παιδιών είναι και αυτή μια από τις δουλείες σας ως γονέας και μάλιστα η σημαντικότερη, έτσι δεν είναι;

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας


Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ' ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας».
Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα.
Οι επονομαζόμενοι και Vegans (Βίγκανς αποκαλούνται και στην Ελλάδα) είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι, που δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους, σε αντίθεση με τους απλούς χορτοφάγους, που γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των Vegans αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η «οικο-χορτοφαγική» τους αντίληψη ελαύνεται από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον και δεν είναι αυστηρά ζήτημα υγείας.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!