Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

7 χρυσοί κανόνες για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένους γιους

7 χρυσοί κανόνες για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένους γιους
Ατρόμητα, διασκεδαστικά, περιπετειώδη, τα αγόρια θα παραμείνουν πάντα αγόρια. Επτά χρυσοί κανόνες για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένους γιους.
Tους αρέσει να λερώνονται. Και «πρέπει» να λερώνονται! Επίσης πρέπει να σκαρφαλώνουν, να κάνουν συλλογή από τέρατα και να λένε χοντροκομμένα αστεία! Παρατηρήστε ένα αγόρι στην παιδική χαρά. Δείτε το σατανικό βλέμμα του όταν φτιάχνει βουναλάκια από χώμα για να σκοντάψουν τα άλλα παιδάκια, όταν σπρώχνει κάποιο φίλο του για να τον κυνηγήσει, όταν αρχίζει να ουρλιάζει χωρίς λόγο, όπως έκανε ο άνθρωπος του Νεάντερταλ όταν ανακάλυπτε τον κόσμο. Σκεφτείτε πως τα αγόρια δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τότε. Ένα αγόρι θα πέσει και θα γδαρθεί σε όλα τα πιθανά σημεία, θα περάσει από οποιαδήποτε πόρτα ακόμη κι αν έχει απαγορευτικό και, όταν δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια αληθινή περιπέτεια, θα προσπαθήσει να σκοτώσει μερικές χιλιάδες μεταλλαγμένους εχθρούς μέσω της οθόνης του κομπιούτερ του.
Οπότε, αν αποδεχθούμε πως «ναι, τα αγόρια είναι ωραίοι και ανεξάρτητοι τύποι με τάση στο ρίσκο και στην περιπέτεια», τι κάνουμε εμείς ως γονείς; Τα επαναφέρουμε στην τάξη με χιλιάδες απαγορεύσεις και «μη» και ουρλιάζουμε τρομαγμένοι κάθε φορά που σκαρφαλώνουν σ” ένα δέντρο; Όχι, απλώς «τους εξασφαλίζουμε περισσότερη ελευθερία και καθαρό αέρα», μας λέει η Σου Πάλμερ, σύμβουλος γονέων και συγγραφέας του βιβλίου 21st Century Boys (Τα αγόρια του 21ου αιώνα). «Μια από τις υποχρεώσεις των γονιών», λέει «είναι να αφήνουν τα αγόρια τους να λερώνονται, να τρέχουν, να γδέρνονται». Γιατί η αλήθεια είναι πως τα αγόρια χρειάζονται την πρόκληση, το ρίσκο και την ευθύνη. Αλλά κυρίως χρειάζονται την ευκαιρία να είναι αληθινά, με λερωμένα παντελόνια και χοντροκομμένα αστεία. Η Σου Πάλμερ μας παραθέτει επτά απλούς κανόνες για να ζήσει το παιδί μας την αγορίστικη ηλικία του στον 21ο αιώνα.Δώστε του αγάπη και «λόγο»
Από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες εξάγουμε ένα συμπέρασμα που σίγουρα δεν εκπλήσσει κανέναν: Τα αγόρια δυσκολεύονται πολύ να διαχειριστούν κάθε είδους προσωπική σχέση. Έρευνα μάλιστα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ψυχιάτρων του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ έδειξε πως από τη στιγμή ακόμη που θα γεννηθεί ένα αγόρι ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τα αντικείμενα παρά για τα πρόσωπα. Τα κορίτσια, αν τους αρέσει κάποιος, γουρλώνουν τα μάτια τους ή ανοιγοκλείνουν τις βλεφαρίδες τους για να ευχαριστήσουν κάποιον. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η έλλειψη ενδιαφέροντος για οπτική επαφή των αγοριών οφείλεται στα επίπεδα της εμβρυακής τεστοστερόνης. Φυσικά, το μετά θα κριθεί βάσει της δικής μας συμπεριφοράς. Οι μαμάδες των αγοριών, επειδή ακριβώς δεν βλέπουν την ανταπόκριση που θέλουν, διαθέτουν λιγότερο χρόνο για να τους μιλούν ή να τους γνέφουν. «Τα κορίτσια συνήθως παίρνουν από τις μαμάδες τους περισσότερη κουβέντα και τραγούδι, ενώ τα αγόρια περισσότερο χάδι και σωματική επαφή», μας λέει η Πάλμερ. «Τα αγόρια έχουν ανάγκη από την ανθρώπινη επαφή. Και εκτός από το χάδι και την αγκαλιά, χρειάζονται και την κουβέντα και το τραγούδι από τη μητέρα τους», καταλήγει η Σου Πάλμερ.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon11
Ο χρυσός κανόνας: Μιλήστε, τραγουδήστε και αναπτύξτε με το αγοράκι σας την οπτική επαφή όσο πιο συχνά μπορείτε και αποφύγετε να το βάζετε μπροστά σε μια οθόνη να χαζεύει. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως τα αγόρια έως και την ηλικία των δύο ετών καλό θα ήταν να αποφεύγουν να παρακολουθούν τηλεόραση ή dvd.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon1Δώστε του ελευθερία
Τα αγόρια έχουν ανάγκη από κίνηση, δράση και από έναν ανοιχτό χώρο όπου μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Είτε αυτό λέγεται παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ ή εξοχή. Όταν αφήσετε ένα αγόρι να παίξει ελεύθερα, η ανταμοιβή είναι τεράστια. Η ελευθερία αυξάνει την ανεξαρτησία του, τη δημιουργικότητά του, τις κοινωνικές του δεξιότητες ακόμη και την άμυνα του οργανισμού του.
Ο χρυσός κανόνας: Πολλοί γονείς αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να παίξουν ελεύθερα γιατί φοβούνται μην πέσουν και χτυπήσουν. Προσπαθήστε πρώτα απ’ όλα να καταπολεμήσετε τις δικές σας φοβίες, αλλά και να δημιουργήσετε τις συνθήκες ώστε να παίξει με ασφάλεια.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon1Επιτρέψτε του να προκαλεί
Η πρόκληση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις λέξεις «κίνδυνος» και «ρίσκο», δυο λέξεις που προκαλούν φόβο στους σημερινούς γονείς. Όμως τα αγόρια χρειάζονται και τα δύο. Ο πρωτόγονος άντρας κυνηγούσε για να φέρει φαγητό στην οικογένειά του και πολεμούσε για τη στέγη του. Σήμερα κρατάμε τα αγόρια μας ασφαλή μέσα στο σπίτι, τα προτρέπουμε να είναι καλά παιδιά, να μην μπλέκουν σε καβγάδες και να μη χτυπιούνται με τους φίλους τους.
Ο χρυσός κανόνας: Δώστε στα αγόρια σας την ευκαιρία να παίρνουν ρίσκα και να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Αφήστε τα να τρέξουν στη βροχή, να αναρριχηθούν στα δέντρα, να κυνηγήσουν για να πάρουν το παιχνίδι τους, ακόμη και να μπλεχτούν σε καβγάδες.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon1Δώστε του υπευθυνότητες
«Από την ηλικία ακόμη των έξι ετών τα αγόρια εκδηλώνουν την επιθυμία να προστατεύσουν την οικογένεια τους», λέει η Σου Πάλμερ. Η υπευθυνότητα είναι ένα προσόν που υπάρχει μεν σε κάθε παιδί αλλά καλλιεργείται κιόλας. Ένας τρόπος για να την καλλιεργήσουμε είναι να του δείξουμε πως το εμπιστευόμαστε, πράγμα που θα το βοηθήσει και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Αναθέτοντάς του μικρές δουλειές, όπως να μαζέψει τα πράγματά του, θα το βοηθήσετε να κάνει το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.
Ο χρυσός κανόνας: Ξεκινήστε νωρίς. Από τα τρία του κιόλας χρόνια ένα παιδί είναι σε θέση να μαζέψει τα παιχνίδια ή τα βιβλία του ή ακόμη και να σας βοηθήσει στο ξεσκόνισμα. Στα τέσσερα ή πέντε είναι ικανό να φροντίσει ένα ζωάκι ή να μαζέψει το τραπέζι. Μην σκεφτείτε ούτε για μια στιγμή πως αυτά είναι γυναικεία πράγματα. Άλλωστε και τα αγόρια τρώνε.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon1Βάλτε του όρια
Τα αγόρια είναι γεννημένα για να σε φέρνουν στα όριά σου, ακριβώς επειδή ζουν στα όρια. Είναι η ειδικότητά τους. Αλλά και δική σας πάλι ειδικότητα είναι να τους βάζετε συνεχώς και πάντα όρια. Ευτυχώς, πάντως, όσο κι αν δοκιμάζουν τα όριά μας, τα αγόρια είναι πολύ πιο δεκτικά στους κανόνες, γιατί με αυτούς αισθάνονται πολύ πιο ασφαλή και σίγουρα.
Ο χρυσός κανόνας: Θα πρέπει να είστε πάντα κάθετοι σε ό,τι λέτε χωρίς υστερίες και χωρίς να χάνετε τον έλεγχο. Θυμηθείτε πως μόνο με τη σοβαρότητα και την πειθώ μπορείτε να κερδίσετε την εκτίμησή του.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon1Αγαπήστε τις χοντράδες του
Ναι, στα αγόρια αρέσει πολύ να σκαλίζουν τη μύτη τους, να αφήνουν αέρια και να μιλάνε για τα κακά τους. Είναι μια φάση απόλυτα φυσιολογική, μια που το παιδί σε μικρή ηλικία δεν μπορεί να καταλάβει από κοινωνικούς κανόνες ή καλούς τρόπους. Φυσικά και μετά θα πρέπει να μάθει πώς να φέρεται σωστά, ή τουλάχιστον πώς να ελίσσεται: Π.χ. σε ένα επίσημο τραπέζι πρέπει να τρώει με μαχαιροπίρουνο και σε μια βραδιά με τους φίλους του πίτσα με το χέρι.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon7
Ο χρυσός κανόνας: Αφήστε το αγόρι σας να βρίσει και να σκαλίσει τη μύτη του. Όμως όταν το κάνει παραμείνετε σοβαροί. Μη γελάσετε γιατί θα νομίζει πως είναι κάτι αστείο και θα το κάνει συχνά προκειμένου να σας διασκεδάσει.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon1Αφήστε το να βρει μόνος του, τους φίλους του
Από την ηλικία των τριών-τεσσάρων ετών οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί για τα αγόρια. Είναι οι παρτενέρ τους στο παιχνίδι, δηλαδή στην ανακάλυψη του κόσμου. Στα αγόρια αρέσει πολύ να κυνηγιούνται με όπλα γιατί έχουν μανία με την ιεραρχία. Ακόμη κι αν δεν είναι αυτοί τα αφεντικά, τουλάχιστον θέλουν να ξέρουν ποιος είναι. Ποιος είναι καλύτερος στο παιχνίδι. Κι ο ίδιος, τι είναι; Πρώτος, δεύτερος ή τρίτος; «Όταν βρίσκουν τη θέση τους, ησυχάζουν», εξηγεί η Σου Πάλμερ. «Επειδή τότε οι κανόνες είναι ξεκάθαροι». Τα αγόρια θέλουν να ξέρουν τη θέση τους σε μια ομάδα, ενώ τα κορίτσια θέλουν απλώς να συμμετέχουν σε αυτήν.
Ο χρυσός κανόνας: Αποφύγετε να παρεμβαίνετε στις επιλογές τους και στο πώς συμπεριφέρονται στους φίλους τους. Αφήστε το να τα βρει μόνο του μαζί τους. Οι καλοί φίλοι μπορούν να μάθουν πολλά στο αγόρι σας, ακόμη και ποια είναι η θέση του στον κόσμο. Αυτό που οφείλετε εσείς να του μάθετε είναι πως ο αληθινός άντρας είναι ένας αληθινά καλός άνθρωπος.
7-golden-rules-to-grow-up-happy-sons-goneis-agoria-icon4

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Στη Χώρα των Δεινοσαύρων- Από 22 Σεπτεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο»

Στη Χώρα των Δεινοσαύρων- Από 22 Σεπτεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο»
Καλώς ήρθατε στη χώρα των δεινοσαύρων! Περπατήστε ανάμεσα σε προϊστορικούς γίγαντες που κινούνται, ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους και κινούν απειλητικά τις ουρές τους.
Όχι, δεν πρόκειται για κάποια σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τη νέα διαδραστική έκθεση «Στη Χώρα των Δεινοσαύρων» που δεν υπόσχεται τίποτα λιγότερο από αυτό που λέει ο τίτλος της!
AdTech Ad
Ανακαλύψτε τον γιγαντιαίο Στεγόσαυρο, τον επιβλητικό Τρικεράτοπα, τον φυτοφάγο Αγκυλόσαυρο, τον ιπτάμενο Πτερανόδοντα, την καλή «μαμά σαύρα» Μαιασαύρα και πλήθος άλλων και ταξιδέψτε στα προϊστορικά χρόνια με τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν ποτέ στον πλανήτη.
30 είδη δεινοσαύρων, πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος, προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους ένα γοητευτικό, συναρπαστικό και παράλληλα επιμορφωτικό θέαμα. Η έκθεση είναι κατάλληλη για επισκέπτες όλων των ηλικιών και αποτελεί ιδανική έξοδο για όλη την οικογένεια.
Οι επισκέπτες της διαδραστικής έκθεσης, που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον φανταστικό κόσμο αυτών των μοναδικών πλασμάτων που κατοικούσαν στον πλανήτη μας πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.
Η νέα έκθεση παρουσιάζει με συναρπαστικό τρόπο πληροφορίες για τον τόπο όπου ανακαλύφθηκε ο κάθε δεινόσαυρος, την περίοδο που έζησε, τα ανατομικά γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητές τους. Παράλληλα, μαθαίνουμε με τι τρέφονταν, καθώς και επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με την εξέλιξή τους. Είστε έτοιμοι να περπατήσετε στα γιγαντιαία χνάρια τους και να ανακαλύψετε τον κόσμο τους;
Η ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου» σχεδίασε και πραγματοποιεί στο πλαίσιο της έκθεσης παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιμορφωτικά παιχνίδια, μέσω των οποίων τα παιδιά θα μάθουν τα πάντα για τα τεράστια αυτά ερπετά, αλλά και για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ωράριο λειτουργίας:
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΡΙΤΗ 09:00 - 13:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 - 13:30
ΠΕΜΠΤΗ 09:00 - 13:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 - 16:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 - 18:00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 6€
Ομαδικό 4 ατόμων: 20€

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

O «μπουχέσας», ο «αυτιάγκουρας», η «μυτόγκα» και ο «πατομπούκαλος» !

O «μπουχέσας», ο «αυτιάγκουρας», η «μυτόγκα» και ο «πατομπούκαλος» !
Ο Νίκος Συρίγος γράφει για το bullying που γεννιέται, ζει και βασιλεύει μέσα στην οικογένεια...
Κάθε φορά που λέω κάποιον «χοντρό», πότε η Έλενα και πότε η Εύα, θα με επαναφέρουν στην τάξη... «Παχούλης μπαμπά, όχι χοντρός!». Κι ας ήταν το «χοντρός» χαϊδευτικό κι όχι κοροϊδευτικό. Οι λέξεις όμως είναι σαν τις σφαίρες. Ποτέ δεν ξέρεις που θα βρουν τον άλλον και κυρίως πως θα τις πάρει ή σε τι ψυχολογική κατάσταση είναι... Κάποιος μπορεί να ακούσει να τον λες «χοντρό» και να μην ιδρώσει το αυτί του, άλλος πάλι μπορεί να το ακούσει και να πέσει στα πατώματα, αν όχι από το μπαλκόνι... Διάβασα την ιστορία της πιτσιρίκας, που αναγκάστηκε στα 9 χρόνια της να κάνει πλαστική στα αυτιά γιατί έπεφτε θύμα bullying...
AdTech Ad
Mετά, βλέποντας πως ούτε έτσι γλιτώνει άλλαξε και σχολείο... Κατάντια. Και για τον πιτσιρίκο που είχε βάλει στο στόχαστρο και «πυροβολούσε» τη συμμαθήτρια του κάθε μέρα αλλά κυρίως για τους γονείς του... Αυτοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι, οι ηθικοί αυτουργοί της... δολοφονικής συμπεριφοράς του γιου τους. Όταν ο παχουλός για σένα είναι «μπουχέσας», αυτός με τα μεγάλα αυτιά «αυτιάγκουρας», το κορίτσι με τη μεγάλη μύτη «μυτόγκα», κι αυτός που φοράει γυαλιά «πατομπούκαλος» και για το παιδί σου το ίδιο ακριβώς θα ισχύει. Κι όταν κρύβεσαι πίσω από το «τα παιδιά έχουν δικούς τους νόμους και κανόνες» για να αποποιηθείς των ευθυνών σου για το τέρας που παραδίδεις στην κοινωνία, το τέρας θα γίνεται ακόμη χειρότερο από σένα. Και οι αδύναμοι ακόμη πιο αδύναμοι...
Δεν ξέρω πραγματικά τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση των γονιών του κοριτσιού... Και δεν είμαι από καθαρή τύχη... Όπως είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα αλλάξει αν πχ. οι γονείς της πιτσιρίκας άφηναν στην άκρη τους τύπους και έριχναν καμιά σφαλιάρα στον συμμαθητή της κόρης τους... Όσο μέσα στις οικογένειες αντί για παιδιά εκτρέφουμε «τερατάκια», από το σχολείο μέχρι τη δουλειά και τις σχέσεις γενικότερα, τα «τέρατα» θα γεννούν νέα τέρατα κοκ. Δεν είναι τα παιδιά σκληρά, εμείς τα κάνουμε σκληρά...
Ακόμη κι όταν ξεχνάμε να λέμε «παχούλης» αντί «χοντρός»...

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Κολατσιό για σχολείο: Σπιτικά πιτάκια πίτσας

Κολατσιό για σχολείο: Σπιτικά πιτάκια πίτσας
Αν ψάχνετε στο διαδίκτυο για κολατσιό στο σχολείο, τότε θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε όλες τις συνταγές του Mothersblog, καθώς μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι θα βρείτε άπειρες συνταγές που θα σας λύσουνε τα χέρια.
Όπως η σημερινή! Νόστιμα, σπιτικά, μαμαδίστικα πιτάκια πίτσας, που τα παιδιά μπορούν να έχουν στο ταπεράκι τους και να απολαύσουν στα διαλείμματα του σχολείου.
AdTech Ad
Υλικά:
Ζύμη για πίτσα
Τριμμένη μοτσαρέλα
Τριμμένη γαλοπούλα
Μπέικον σε κομματάκια
Κέτσαπ + λίγη ρίγανη
pizza
Εκτέλεση:
Φτιάξτε τη ζύμη σας, ανοίξτε ένα μεγάλο φύλλο και έπειτα με ένα ποτήρι κόψτε σε μικρότερα στρογγυλά κομμάτια.
Ανακατέψτε σε ένα ποτήρι την κέτσαπ με λίγη ρίγανη.
Σε κάθε κομμάτι, βάλτε λίγη από την κέτσαπ που θα έχετε αρρωματίσει, πασπαλίστε με τυρί τριμμένο, γαλοπούλα και το μπέικον, διπλώστε στη μέση και με ένα πιρουνάκι ενώστε τις άκρες.
Ψήστε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15-20 λεπτά
Extra tip: Μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη δόση. Να ετοιμάσετε τα πιτάκια σας. Να τα καταψύξετε. Και να βγάζετε να ψήνετε όποτε θέλετε και όσα θέλετε, εσείς.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εύχεται σε όλους τους μαθητές, η καινούργια σχολική χρονιά να είναι γεμάτη με δημιουργικότητα, πρόοδο και ευτυχισμένες σχολικές στιγμές.
Καθηγητές και γονείς έχουν τις ευχές όλων μας για υγεία και δύναμη στο έργο τους.