Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Πώς να φτιάξεις αφράτο κέικ με πορτοκάλι και γιαούρτι

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπάει τα γλυκά, ίσως απλά κάποιοι να προτιμούν κάποιο επιδόρπιο το οποίο ενώ έχει έντονη και νόστιμη γεύση δεν είναι και τόσο γλυκό που να τους λιγώνει. Μια εξαιρετική επιλογή για αυτές τις περιπτώσεις είναι σίγουρα το κέικ με πορτοκάλι, το οποίο είναι από τα πιο εύκολα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις και ξετρελαίνει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.

Μια εξίσου καλή επιλογή για τους λάτρεις του πορτοκαλιού είναι και το σουφλέ πορτοκάλι, με την μόνη διαφορά ότι εκεί μιλάμε για ένα ατομικό επιδόρπιο, το οποίο θα σου κοστίσει περισσότερο από όσο το κέικ.
Τι υλικά θα χρειαστείς για το κέικ:

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα νερό


Διαδικασία για να φτιάξεις το κέικ πορτοκάλι



Αρχικά, θα πρέπει να προθερμάνεις το φούρνο στους 170 και να ρίξεις λίγο αλεύρι στον πάτο από την φόρμα στην οποία θα ψήσεις το κέικ σου, ώστε να μην σου κολλήσεις και να μπορείς να το ξεφορμάρεις πιο εύκολα.


Τώρα, θα πρέπει να αναμείξεις σε ένα μικρό μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Άσε το μπολ στην άκρη και πιάσε το μίξερ, ώστε να χτυπήσεις ελαφρά το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού και φυσικά τη βανίλια.

Θα περιμένεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου και στην συνέχεια θα χαμηλώσεις την ταχύτητα του μίξερ σου, για να προσθέσεις τα ξηρά συστατικά που άφησες στο μικρό μπολ και στο τέλος θα ρίξεις και το λάδι. Φρόντισε να έχεις ένα λείο αποτέλεσμα πριν κλείσεις το μίξερ.

Τώρα το μόνο που μένει είναι να ρίξεις το μείγμα σου στην φόρμα του κέικ και να το ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να το τρυπήσεις με μία οδοντογλυφίδα και να βγει στεγνή.


Για το γαρνίρισμα του γλυκού σου, θα χρειαστεί να καραμελώσεις μερικές φέτες πορτοκάλι. Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να πάρεις ένα τηγάνι και να ρίξεις μέσα την μισή κούπα ζάχαρη και το νερό και αφού πλύνεις και σκουπίσεις το πορτοκάλι σου, να το κόψεις σε πολύ λεπτές φέτες και να τις βάλεις στο τηγάνι.

Η θερμοκρασία αρχικά θα πρέπει να είναι μέτρια προς υψηλή για να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη, ενώ μόλις απλώσεις τις φέτες του πορτοκαλιού, θα πρέπει να την χαμηλώσεις και να τις αφήσεις να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές.

Μόλις βγάλεις το τηγάνι από την φωτιά, βάλε τις φέτες να στεγνώσουν επάνω σε μερικές χαρτοπετσέτες.


Τέλος, μόλις κρυώσει το κέικ σου, χτύπα την άχνη ζάχαρη με τον χυμό του πορτοκαλιού, μέχρι να αναλύσει καλά η ζάχαρη και ρίξε το γλάσο επάνω από το κέικ σου και από πάνω τις φέτες που καραμέλωσες.

Πώς επηρεάζουν οι πρώτες φιλίες το παιδί

Όλες οι φιλίες που θα κάνει το παιδί στη ζωή του θα του ασκήσουν θετική κατά κανόνα επιρροή, ιδιαίτερα όμως οι πρώτες χρονικά. Το mother.gr συγκέντρωσε και καταγράφει τα κυριότερα οφέλη από αυτές στην προσωπικότητα του μικρού σας:


  • Αρχικά αφήστε το παιδί να επιλέξει τους φίλους του. Μην το κατευθύνετε να κάνει επιλογές που είναι εγκεκριμένες από εσάς, ούτε να μιλάτε άσχημα για τους φίλους του, καθώς και λάθος να κάνει, είναι υγιές να το διαπιστώσει μόνο του στην πράξη.
  • Το πρώτο κέρδος της συναναστροφής του παιδιού σας με άλλα παιδάκια είναι ότι κοινωνικοποιείται. Βγαίνει από το στενό πλαίσιο του οικογενειακού περιβάλλοντος και αποκτά νέες γνωριμίες, κάτι άκρως συναρπαστικό για εκείνο.
  • Μέσα από τις πρώτες του φιλίες, το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του, αφού μέσα από την αλληλεπίδρασή του με άλλα παιδάκια ανακαλύπτει τα θετικά και τα αρνητικά του χαρακτήρα του.
  • Επίσης μαθαίνει σταδιακά να λύνει μόνο του τις όποιες διαφορές προκύψουν στη μεταξύ τους σχέση, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας πρώτος άτυπος απογαλακτισμός. Μην ενδώσετε λοιπόν στον πειρασμό να επέμβετε για να βοηθήσετε να τα βρουν εύκολα και γρήγορα.
  • Το παιδί μαθαίνει την έννοια της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, αφού γίνονται ασπίδα προστασίας όταν κάποιος πάει να στενοχωρήσει τους φίλους του. Αρχίζει να βγαίνει από τη λογική ότι όλος ο κόσμος κινείται γύρω του και ανακαλύπτει την αξία της προσφοράς σε ανθρώπους που έχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή του.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

5 συνήθειες του καλοκαιριού που πρέπει να κόψουν τα παιδιά πριν πάνε σχολείο


Σε λίγο καιρό τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο με την καλοκαιρινή ραστώνη να αποτελεί παρελθόν.
Η προσαρμογή δεν είναι εύκολη για κανέναν, ειδικά για τα παιδιά που για περίπου τρεις μήνες υιοθέτησαν άλλες συνήθειες που πρέπει όμως να αλλάξουν. Ποιες είναι αυτές; Γνώριμες σε όλους τους γονείς.
AdTech Ad
1. Ύπνος χωρίς πρόγραμμα, ειδικά ο βραδινός
Είναι ίσως η μεγαλύτερη ικανοποίηση των παιδιών να ξέρουν ότι μπορούν να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν ότι ώρα θέλουν. Ακόμα και όσοι γονείς τηρούν στις διακοπές ένα στοιχειώδες πρόγραμμα ύπνου, υποκύπτουν συχνά στις παραινέσεις φίλων, παππούδων ακόμα και των ίδιων των παιδιών και τα αφήνουν να ...ξενυχτίσουν. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς πλησιάζει ο καιρός για το σχολείο, τα παιδιά πρέπει να επανέλθουν σε μία καθημερινότητα με πρόγραμμα, αρχής γενομένης από τον ύπνο.
2. Παράλειψη πρωινού
Εξίσου καλοκαιρινή συνήθεια είναι η παράλειψη του πρωινού. Αρκετά παιδιά το αποφεύγουν, λέγοντας ότι θα φάνε αργότερα ενώ άλλα τρώνε απευθείας μεσημεριανό (!) καθώς ξυπνάνε πολύ αργά.
Το πρωινό όμως είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για μικρούς και μεγάλους. Προτιμήστε να φτιάξετε κάτι στο παιδί σας και αποφύγετε να πάρετε κάτι έτοιμο από έξω. Ένα σωστό πρωινό για ένα παιδί, μπορεί να περιλαμβάνει ένα ποτήρι γάλα ή γιαούρτι, φρέσκο χυμό, μία φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα και λίγο βούτυρο, φρούτα, ένα κομμάτι σπιτικό κέικ ή ό,τι άλλο μπορεί να έχετε φτιάξει! Εντάξτε  το εκ νέου στην καθημερινότητα του παιδιού σας.
3. Καθόλου διάβασμα
Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά πρέπει να αποφορτίζονται πλήρως το καλοκαίρι και αυτό συνεπάγεται όχι διάβασμα ή επαναλήψεις. Στον αντίποδα, άλλοι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι πρέπει να υπάρχει μία σταθερή επαφή των παιδιών με το διάβασμα, έστω και μία ώρα την ημέρα, προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους. Αν υιοθετείτε την τελευταία άποψη, φροντίστε σιγά σιγά το παιδί σας να ξεκινήσει τις επαναλήψεις παρά τις αντιρρήσεις του.
4. Πολύ χρόνος μπροστά στην τηλεόραση και στις πάσης φύσεως οθόνες
Πρέπει να το παραδεχτείτε. Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο τα παιδιά πιο χαλαρά αλλά και εσείς. Ετσι, οι ώρες που περνούν μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, του τάμπλετ, του υπολογιστή, του κινητού, είναι σαφώς περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο.
Οι ειδικοί συνιστούν επιστροφή στην καθημερινότητα. Όχι τάμπλετ στο ταβερνάκι ( αν είστε διακοπές ή πρόκειται να φύγετε οσονούπω) και λιγότερη, σταδιακά, τηλεόραση. Είπαμε, πρέπει να επανέλθουμε όλοι σε ρυθμούς φθινοπώρου αλλά με το μαλακό.
5. Πρόχειρο και άστατο φαγητό
Λίγο οι διακοπές, λίγο η αλλαγή προγράμματος του ύπνου, λίγο η χαλαρή διάθεση και οι βόλτες, όλα αυτά μαζί αρκούν για να φέρουν τα πάνω κάτω στις διατροφικές μας συνήθειες. Άλλωστε ποιο παιδί μπορεί να αντισταθεί σε ένα και δύο και τρία παγωτά, στο σουβλάκι, στην πίτσα, στις τηγανιτές πατάτες, στις μακαρονάδες; Υποθέτουμε ελάχιστα. Αν λοιπόν έχετε επιστρέψει στο σπίτι, προσπαθήστε να υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού με όσο το δυνατόν λιγότερες παρασπονδίες.
Η επάνοδος δεν είναι εύκολη για κανέναν. Γι' αυτό φροντίζουμε  να γίνει ομαλά και χωρίς πίεση.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Back to school: Πώς θα μπει το παιδί σας ξανά σε πρόγραμμα-Συμβουλές για γονείς

Back to school! Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει με τους περισσότερους γονείς και παιδιά να επιστρέφουν σιγά-σιγά από τις ολιγοήμερες διακοπές τους. Οι γονείς κατάφεραν να ξεκουραστούν και τα παιδιά «ξεσάλωσαν», αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα που είχαν πριν.
Πώς θα καταφέρετε τώρα λοιπόν να βάλετε σε πρόγραμμα ξανά το παιδί σας; Πώς θα καταφέρετε να το βάζετε να κοιμάται νωρίς ώστε το πρωινό ξύπνημα να μην είναι ένας εφιάλτης για εσάς; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και σίγουρα όλα θα γίνουν εύκολα και η μετάβαση στη ρουτίνα ομαλά.
AdTech Ad
#1
Τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν το πρώτο κουδούνι θα πρέπει το παιδί να αρχίσει να κοιμάται πιο νωρίς απ' ότι στις διακοπές. Αν για παράδειγμα, αφήνατε το παιδί σας ως αργά (μετά τις 10) για μια εβδομάδα (22.08-28.08) θα πρέπει να το βάζετε να κοιμάται στις 10 το βράδυ και να το ξυπνάτε το πρωί στις 9. Τη δεύτερη εβδομάδα (29.08-04.09) το παιδί θα πρέπει να κοιμάται στις 9 το βράδυ και να το ξυπνάτε στις 8 το πρωί. Αν είστε από τους γονείς που θέλετε το μικρό σας να κοιμάται τουλάχιστον στις 08.30 το βράδυ όταν αρχίσουν τα σχολεία, τότε η τελευταία εβδομάδα προσαρμογής θα πρέπει να έχει ακριβώς τις ώρες που θα ακολουθείτε και στο σχολείο.
epistrofi sxoleio
#2
Θα πρέπει να τηρούνται οι ώρες ύπνου. Όσο και αν θέλει να κάτσει, όσο και πιστεύετε εσείς η ίδια ότι είναι νωρίς, ό,τι και αν σας λέει θα πρέπει να τηρείτε το πρόγραμμα ύπνου, αν θέλετε να ξυπνάτε χωρίς γκρίνια.
#3
Αφήστε το παιδί σας να βαρεθεί. Σίγουρα τα παιδιά θα ξετρελάθηκαν στις διακοπές και το παιχνίδι θα ήταν συνεχές είτε ήταν στη θάλασσα είτε στον παππού και τη γιαγιά στο χωριό. Άφθονο παιχνίδι χωρίς περιορισμούς, ενώ σίγουρα όσα παιδιά δεν έφυγαν διακοπές θα έκαναν ποδήλατο στην πόλη, θα πήγαιναν στις κούνιες και γενικότερα θα είχαν ένα πλήρες διασκεδαστικό πρόγραμμα. Λίγο πριν πάνε στο σχολείο, τα παιδιά να βαρεθούνε λίγο. Ελαττώστε τις βόλτες στην παιδική χαρά και τις κούνιες, αφήστε τα να παίξουν στο σπίτι και μην επισκέπτεστε τακτικά τους φίλους τους. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έχουν ανυπομονησία να γυρίσουν στο σχολείο, να δουν τους φίλους τους και να παίξουν όλοι μαζί.

5 Τρόποι να διαχειριστείς το γεγονός ότι το παιδί σου μεγαλώνει!

Πως να αποδεχτείς ότι το παιδί σου μεγαλώνει

1. Δώσε προσοχή.

child
Στη σημερινή κοινωνία είναι συνηθισμένο φαινόμενο να είσαι πολυάσχολη καθώς προσπαθείς να βγάλεις τα προς το ζην, και το να έχεις τη δική σου ζωή – ειδικά όταν έχεις και οικογένεια – έχει μπει στη λίστα με το “τι έχω να κάνω”. Μπορεί οι ώρες μέσα στην ημέρα να μη σου φαίνονται πολλές για να κάνεις όλα αυτά που πρέπει, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να αρχίσεις να δίνεις προσοχή στο παιδί σου είναι να ξεκλέψεις τουλάχιστον 15 λεπτά ένα βράδυ πριν πας για ύπνο και να αναπολήσεις τη ζωή του σαν μωρό. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να θυμηθείς όλα τα κατορθώματα, τις ξεχωριστές στιγμές του, τα όνειρα, τις απογοητεύσεις, τους φόβους του… τα πάντα για αυτό.
Μπορείς επίσης να γράψεις, αν θες, όλες τις αναμνήσεις σου ώστε να τις έχεις έτοιμες όταν θα πας στην επόμενη φάση της ανάπτυξης του παιδιού σου.

2. Γνώρισε το παιδί σου

talking to child
Τώρα που ξεβολεύτηκες – πρώτα από όλα επειδή έκλεισες την τηλεόραση 15 λεπτά νωρίτερα για να αφιερώσεις λίγο χρόνο (έστω και πνευματικά) με το παιδί σου – το επόμενο που έχεις να κάνεις είναι να του μιλήσεις.
Όμως, περίμενε! Πριν αρχίσεις να αναφέρεις όλα αυτά που δεν κατάφερε να πετύχει και αυτά που θα έπρεπε να είχε κάνει, έχε υπόψη σου κάποια πράγματα.
Χρησιμοποιώντας προτάσεις με υποκείμενο το “εγώ” θα διατηρήσει τις άμυνες κάτω, το βλέμμα συγκεντρωμένο και τον σκοπό της αποστολής ανοιχτό. Ξεκίνησε λέγοντας κάτι σαν “Ξέρεις παιδί μου, σε σκεφτόμουν τις προάλλες και συνειδητοποίησα ότι δεν σε ξέρω πραγματικά. Ξέρω ότι μπορεί να είχα κάποιες προσδοκίες από εσένα που δεν στις είπα ποτέ και στις οποίες δεν κατάφερες να ανταποκριθείς, αλλά πως να το ξέρεις αυτό αφού δεν στο είπα; Τι λες να αρχίσουμε από την αρχή;
Γεια. Είμαι η …… Χάρηκα για τη γνωριμία. Πες μου μερικά πράγματα για τον εαυτό σου. Τι σε κάνει να γελάς; Τι σε στεναχωρεί; Πες μου τα πάντα για εσένα!
Μετά, απλά ετοιμάσου να σε εκπλήξει!

3. Ενθάρρυνε το παιδί σου

encouragement
Αυτό το βήμα έρχεται λίγο σε αντίθεση με το προηγούμενο καθώς εδώ πρέπει μόνο να ακούς. Μπορεί να νιώθει άβολα να μοιραστεί μαζί σου τους φόβους, τα όνειρα και τη ζωή του (τουλάχιστον την πρώτη φορά), γι’ αυτό θα έπρεπε να ακούσεις τι έχει να σου πει – όχι αυτά που θέλεις να ακούσεις, αλλά αυτά που πραγματικά λέει.
Άκουσε τις έννοιες πίσω από τις λέξεις και υποστήριξε το παιδί δίνοντας του χώρο για να μπορέσει να δείξει την ανάπτυξη του, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του αλλά και το πόσο ευάλωτος είναι. Από εκεί και πέρα θα μπορέσεις να ενθαρρύνεις το παιδί σου, να το καθοδηγήσεις και να το υποστηρίξεις.

4. Αποδέξου τη μοναδικότητα του

acceptance
Σε αυτό το σημείο μάλλον αρχίζεις να βλέπεις με διαφορετικό τρόπο τον γιο ή την κόρη σου. Μαθαίνεις πράγματα που δεν ήξερες, αλλά παράλληλα συνειδητοποιείς ότι έχει μεγαλώσει και ωριμάσει σε σημείο που να μπορεί να παίρνει μόνο του αποφάσεις. Μάντεψε! Αν πάρει λάθος απόφαση, τώρα σε εμπιστεύεται και σε σέβεται αρκετά για να σου μιλήσει και ζητάει τη βοήθεια σου επειδή του έδωσες το δικαίωμα να δείξει ότι είναι υπεύθυνος ενώ παράλληλα εσύ ξόδεψες χρόνο να βελτιώσεις τη σχέση και την επικοινωνία σας.

5. Απόλαυσε την επιτυχία σου.

leaving home
Είναι αναπόφευκτο. Το μωρό σου θα φύγει από το σπίτι και σιγά-σιγά θα κάνει τη δικιά του οικογένεια. Επειδή όμως πήρες το χρόνο να μάθεις για το παιδί σου, ενθάρρυνε και αγκάλιασε το παιδί σου για το ποιος είναι και όχι για το τι είναι. Να είσαι σίγουρη ότι αυτός είναι ένας τρόπος που θα τo κάνει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα όταν κάνει παιδιά.
Ο λίγος χρόνος που θα αφιερώσεις εσύ σήμερα για να ανακαλύψεις τα πάθη και την ταυτότητα των παιδιών είναι σίγουρο ότι θα εμπνεύσουν ένα αίσθημα αγάπης, αυθεντικότητας και ακεραιότητας.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Απίθανη σοκολατόπιτα με 5 μόνο υλικά και κόστος μόνο 2,5 ευρώ

Πολλές φορές στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική το απλό είναι και το καλύτερο. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε ένα υπέροχο γλυκό, μια σοκολατόπιτα με πέντε μόνο υλικά συν νεράκι που αν το φτιάξετε θα σας κοστίσει μόλις 2.5€ για περίπου δέκα μερίδες!Για παραλλαγή μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 1κς κανέλα ή 1 κς στιγμιαίο καφέ αν προορίζετε το κέικ για ενήλικες.
Υλικά για το κέικ
1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα
½ ποτήρι αραβοσιτέλαιο
½ ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι νερό
4κς κακάο
3 αβγά
Προαιρετικά:
1 βανίλια
1/2κγ αλάτι
Για το σιρόπι
2/3 ποτηριού νερό
2/3 ποτηριού ζάχαρη
3κς κακάο
Τρόπος παρασκευής.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα κέικ με αποσπώμενο πάτο.Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το K-mix της Kenwood τη ζάχαρη με τα αβγά σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.Προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το κακάο και χτυπάμε για άλλο ένα λεπτό ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.Προσθέτουμε το αλεύρι (μαζί με το αλάτι, και τη βανίλια αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο, ώστε να γίνει μια ρευστή ζύμη.Απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά. Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρόλι βράζουμε το κακάο, τη ζάχαρη και το νερό για 6-7 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά σε σιρόπι.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αφήνουμε 15 λεπτά να παγώσει λίγο, περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα πριν σερβίρουμε για να το απορροφήσει καλά.
Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

8 πρακτικά πράγματα που πρέπει να μάθει το παιδί μέχρι να γίνει 10 ετών

Στην εποχή μας τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.
Μια πρόσφατη μελέτη της  εταιρείας AVG Technologies έδειξε ότι το 58 % των παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών στις ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει άνετα ένα smartphone ενώ την ίδια στιγμή, μόλις ένα παιδί στα έξι (15%) μπορεί να ετοιμάσει μόνο του πρωινό.
«Βλέπω πολλούς γονείς να κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους όχι όμως  να τα διδάσκουν πώς να φροντίσουν τον εαυτό τους», αναφέρει ο Tim Elmore, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Growing Leaders.
AdTech Ad
Για να μπορέσουν τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα θα πρέπει να μάθουν να κάνουν ορισμένα πρακτικά πράγματα, όπως:
1. Να βάζουν πλυντήριο
Πάρα πολλοί έφηβοι δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί το πλυντήριο. Από μικρή ακόμα ηλικία ( λίγο μετά τα έξι), ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν, βάζοντας τα ρούχα στο πλυντήριο και στη συνέχεια δείξτε τα, πώς να προσθέτουν το απορρυπαντικό, πώς να επιλέγουν τις ρυθμίσεις.
2. Να μάθουν να καλλιεργούν
Πολλά από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν να φυτεύουν σπόρους στην τάξη αλλά όχι πώς να φυτεύουν ένα φυτό. Ζητήστε από το παιδί σας να σκάψει μια τρύπα, να αφαιρέσει ένα φυτό από την γλάστρα και να το φυτέψει. Πείτε του ότι είναι δική του ευθύνη να το φροντίζει μέχρι να μεγαλώσει.
3. Να ετοιμάζουν ένα δώρο
Στα παιδιά αρέσουν να παίρνουν δώρα, θα πρέπει όμως να μάθουν και να δίνουν. Διδάξτε στα παιδιά προσχολικής ηλικίας πώς μπορούν με τη δική τους συμμετοχή να δώσουν πρόσθετη αξία ακόμα και σε ένα απλό αντικείμενο με ένα περιτύλιγμα που έχουν φτιάξει μόνα τους.
4. Να γράφουν ένα γράμμα
Μπορεί η τεχνολογία να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, όμως το να μάθει ένα παιδί να γράφει και μάλιστα σωστά, είναι επιβεβλημένο. Σε ένα γράμμα το παιδί διδάσκεται πώς να προσφωνεί τον παραλήπτη αλλά και πώς να κλείνει την επιστολή- γράμμα του.
5. Να προετοιμάζουν ένα απλό γεύμα
Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε το γεύμα της ημέρας. Μπορείτε να φτιάξετε μία απλή πίτσα ή να κάνετε μια σαλάτα με λίγα υλικά. Είναι σημαντικό να μάθει να ετοιμάζει μόνο του, μέχρι τα 10 του, απλά γεύματα.
6. Να μην φοβούνται τις πληγές
Διδάξτε στο παιδί σας από μικρή ηλικία να μην φοβάται όταν βλέπει αίμα. Ακόμα και στο δικό του τραύμα, με ψυχραιμία και όχι πανικό, εφαρμόστε πίεση μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία και βάλτε μία αντιβιοτική αλοιφή.
7. Να καθαρίζουν το μπάνιο
Τα μεγάλα παιδιά μπορούν να τρίψουν με ένα σφουγγάρι και νερό ( χωρίς καθαριστικά ) ορισμένες ουδέτερες επιφάνειες του μπάνιου, πάντα με την επίβλεψή σας.
8. Να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση
Πρέπει να μάθουν να είναι έξυπνοι καταναλωτές .Πώς θα γίνει αυτό;
Κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, εξηγήστε του γιατί επιλέγετε ένα προϊόν, σε τι διαφέρει από ένα άλλο, ποια είναι τα κριτήρια για να το αγοράσετε. Ετσι, θα έχει ενεργή συμμετοχή αλλά και άποψη για  τα ψώνια  του σπιτιού.