Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Συνταγή για το γιορτινό τραπέζι: Χοιρινή πανσέτα ρολό με μπέικον

Μια γιορτινή συνταγή για όλους εσάς που πρόκειται να οργανώσετε το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο σπίτι σας.
Χοιρινή πανσέτα ρολό σκεπασμένη με τραγανό μπέικον. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε ώστε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.Συνταγή για το γιορτινό τραπέζι: Χοιρινή πανσέτα ρολό με μπέικον
Υλικά:
8 σκελιδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ρολό χοιρινή πανσέτα 3-4 κιλά
1 1/2 κούπες ζωμό κότας
1 1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι-πιπέρι
15-20 φέτες μπέικον
Εκτέλεση:
Σε ένα μούλτι χτυπήστε το λάδι, με το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το σκόρδο μέχρι να έχετε ένα μείγμα που θα μοιάζει με κρέμα.
Αλατοπιπερώστε το ρολό και με το χέρι κάντε του μασάζ με το μισό μείγμα που φτιάξατε στην αρχή με το σκόρδο και τα μυρωδικά.
Βάλτε το στο ταψί σας και σκεπάστε το πάνω μέρος με τις φέτες μπέικον.
Περιχύστε από πάνω με το υπόλοιπο μείγμα μυρωδικών και σκόρδου και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Σε μία κατσαρόλα διατηρήστε ζεστό το ζωμό κότας με το κρασί και κάθε 20 λεπτά πρέπει να ανοίγετε το φούρνο και να βάζετε ζωμό. Προσοχή, μην αφήσετε καθόλου στεγνό το ταψί σας.
Μετά από 2 ώρες περίπου το ρολό σας πρέπει να είναι έτοιμο. Αφήστε να κρυώσει καλά και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε λεπτές φετούλες.
Τρώγεται και ζεστό και κρύο.

Είναι σωστό να πιστεύει το παιδί μου στον Άγιο Βασίλη;

Πολλοί γονείς καθώς μεγαλώνουν και δημιουργούν την δική τους οικογένεια αμφισβητούν τον μύθο του Άγιου Βασίλη και ξεχνούν πως ένιωθαν για εκείνον όταν ήταν οι ίδιοι παιδιά. Θεωρούν πως δεν χρειάζεται να πιστέψει το παιδί τους σε κάποιον που δεν υπάρχει και να δημιουργήσουν μια ψευδή προσδοκία. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε παιδί έχει την ανάγκη να πιστέψει στον Άγιο Βασίλη και να ζήσει την μαγεία των Χριστουγέννων.  santa-clauss2
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας εξηγεί για ποιους λόγους έχει θετική επίδραση ο μύθος του Άγιου Βασίλη στη συναισθηματική ζωή του παιδιού.

Ενισχύεται η μαγεία των Χριστουγέννων και οι αναμνήσεις
Τα παιδιά κάθε χρόνο γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη και περιμένουν με ανυπομονησία το δώρο τους. Το παιδί προσδοκά σε ένα αρχέτυπο καλό άνθρωπο ο οποίος θα το ανταμείψει εκπληρώνοντας την προσωπική του επιθυμία επειδή ήταν καλό παιδί. Ξυπνάνε το πρωί των Χριστουγέννων και τρέχουν στο δέντρο με χαρά και αγωνία για να βρουν τι τους άφησε ο Άγιος Βασίλης. Όλα αυτά είναι τελετουργικές διαδικασίες οι οποίες ενισχύουν την μαγεία των Χριστουγέννων και δημιουργούν έντονες και όμορφες παιδικές αναμνήσεις, που εντυπώνονται στην μνήμη και κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή.

Ενισχύεται η φαντασία
Ο Άγιος Βασίλης είναι από μόνος του ένα δημιούργημα της φαντασίας. Τα παιδιά όταν ακούν για εκείνον τον πλάθουν και δημιουργούν στο μυαλό τους την εικόνα ενός στρουμπουλού γεράκου με μακριά άσπρη γενειάδα και ένα έλκηθρο με πολλούς τάρανδους. Ενισχύεται η δημιουργική πλευρά του παιδιού και επιτρέπουν στο παιδί να πιστέψει ότι όλα είναι δυνατά να συμβούν.

Ενισχύεται η γενναιοδωρία του
Ο Άγιος Βασίλης είναι ένας καλόκαρδος γεράκος που κάθε χρόνο, μέσα σε μία νύχτα, κάνει δώρα σε όλα τα παιδάκια της γης. Αυτό διδάσκει στα παιδιά την προσφορά, την δοτικότητα, τη γενναιοδωρία αλλά και την ανιδιοτελή πράξη. Προσφέρει δώρα και χαρά στα παιδιά χωρίς να έχει εκείνος κάποιο όφελος.

Τα παιδιά διατηρούν την αθωότητα τους
Η παιδική ηλικία και τα ξένοιαστα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα και πριν το καταλάβουμε είμαστε ενήλικες φορτωμένοι με άγχη της καθημερινότητας. Διατηρήστε την παιδικότητα και αθωότητα των παιδιών σας και κάντε τα να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη, ακόμα και αν σε εσάς είναι κάτι αφελές. Ακόμα και εμείς, ως ενήλικες δεν πιστεύουμε, καλό είναι να μην καταστρέψουμε ή διαταράξουμε τον παιδικό κόσμο και τη φαντασία ενός παιδιού και όλα αυτά τα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργήσει γύρω από τον μύθο του Άγιου Βασίλη.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

DIY Διακόσμηση βάζων για τη βεράντα σας και όχι μόνο!

Τι καλύτερο από το να διακοσμήσουμε τη βεράντα μας με βάζα που έχουμε φτιάξει μόνοι μας; Απλά υλικά, ήδη χρησιμοποιημένα βάζα , ποτήρια, ή μπουκάλια, και πολλή δημιουργική διάθεση μας βοηθούν να δημιουργήσουμε τον καλοκαιρινό μας στολισμό!
Διαλέξτε με βάζα με ενιαίες επιφάνειες και υλικά για στολισμό! Μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο μαρκαδόρους που γράφουν σε γυαλί με χρώμα ή χρυσόσκονη, και να δημιουργήσετε με τα παιδιά σας ζωγραφιές και μοτίβα!
------------------------------------------------------------DIY vase decoration 1 3
------------------------------------------------------------DIY vase decoration 3 3
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουμπιά διαφορετικών μεγεθών και να τα κολλήσετε πάνω στην επιφάνεια. Μια ακόμη λύση, πολύ καλοκαιρινή είναι να χρησιμοποιήσετε σπάγκους διαφορετικών μεγεθών και πάχους, και να τους κολλήσετε περιμετρικά στα βάζα, ή να δημιουργήσετε πλέγματα από αυτούς.
---------------------------------------------------------------------------DIY vase decoration 7 3
--------------------------------------------------------------DIY vase decoration 2 3
----------------------------------------------------------------------DIY vase decoration 4 3
Μπορείτε ακόμη και να κολλήσετε διάσπαρτα κλαδάκια που θα τα μαζέψετε μόνοι μας, ή φύλλα δέντρων που θα αποξηράνετε στον ήλιο. Ακόμα και τα περιτυλίγματα δώρων δημιουργούν πρωτότυπο αποτέλεσμα, αρκεί να τα τοποθετήσετε σε τετράγωνα ή ορθογώνια βάζα. Διαλέξτε pattern χρωματιστά, κόψτε τα σε μικρές και μεγάλες λωρίδες ώστε να τις συνδυάσετε, και αρχίστε τη χειροτεχνία!
-------------------------------------------------------------DIY vase decoration 5 3
------------------------------------------------------------------DIY vase decoration 6 3
----------------------------------------DIY vase decoration 8 3
Όποιες από τις λύσεις και αν διαλέξετε, είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να την κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, δίνοντας τους το χώρο να δημιουργήσουν κι εκείνα ελεύθερα. Μη σας απασχολήσει τόσο το αποτέλεσμα, όσο η διαδικασία! Κάντε το σαν μια ομαδική δραστηριότητα και αφήστε τα να διαλέξουν χρώματα, υφάσματα, υλικά και ιδέες!

Οι απαιτήσεις των παιδιών και πως να τις αντιμετωπίσετε

Τα παιδιά, ειδικά όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία, ζητούν και απαιτούν πράγματα από τους γονείς τους. Ο τρόπος που τα ζητούν συνήθως είναι προκλητικός και αγενής. Αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούν ότι τα δικαιούνται και πως αυτά που χρειάζονται είναι υποχρεωμένοι οι γονείς να τους τα παρέχουν.
Παρόλο που αυτή η συμπεριφορά είναι συχνά ανάρμοστη από μεριά τους, θεωρείται φυσιολογική και απαραίτητο στάδιο για την ενηλικίωση τους. Μέσα από τις παράλογες πολλές φορές απαιτήσεις τους διεκδικούν αυτά που νομίζουν ότι χρειάζονται και τα βοηθά να επιβιώσουν. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει στους γονείς ότι καλό θα είναι να βοηθήσουν το παιδί τους να κατευθύνει την εγωκεντρισμό του και να του διδάξουν πως δεν μπορεί να απαιτεί τα πάντα, χωρίς πρώτα να έχει δουλέψει σκληρά για να το αποκτήσει.
Συμβουλές για γονείς:
  • Εξηγήστε στο παιδί τη διαφορά μεταξύ του «θέλω» και των αναγκών του
  • Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να φέρεται προκλητικά και χειριστικά, προκειμένου να αποκτήσει αυτό που θέλει, διότι δεν θα γίνει αποδεκτό
  • Θέστε τα όρια και τους κανόνες
  • Λειτουργήστε οι ίδιοι ως πρότυπα καλής συμπεριφοράς, προσέχοντας τον τρόπο με τον οποίο ζητάτε στην καθημερινή σας ζωή πράγματα από τους άλλους
  • Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι εάν ζητάει κάτι με αγένεια δεν πρόκειται να του το δώσετε
  • Διδάξτε του καλούς τρόπους συμπεριφοράς και έκφρασης των αναγκών του
  • Εξηγήστε του ότι δεν μπορούμε πάντα να έχουμε ότι θελήσουμε και ο καθένας έχει το δικαίωμα να του αρνηθεί
  • Να εξηγείτε πάντα για ποιο λόγο του αρνείστε ένα αίτημα και αποφύγετε να του απαντάτε χρησιμοποιώντας μεμονωμένα τη λέξη «όχι»
Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να εκφράζουν με σωστό και ωραίο τρόπο τις ανάγκες τους. Θα τα βοηθήσει όχι μόνο στις σχέσεις που θα δημιουργήσουν με τους άλλους κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής αλλά και για την ίδια την προσωπική τους εξέλιξη.

Η Σκέψη της Ημέρας »

”Όταν παραπονιέσαι για το κακό, το διπλασιάζεις. Όταν το περιγελάς, το εξουδετερώνεις.” Κομφούκιος

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

                
Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.
Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».
Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 150 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ενώ εσύ μου φώναζες…

Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να σε φοβάμαι…
Ενώ εσύ μου φώναζες, τραυμάτιζες την αυτοπεποίθηση μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι δεν είχα αξιοπρέπεια επειδή ήμουν μικρός…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να μην τολμάω, να μη δοκιμάζω, να μην προσπαθώ να ανακαλύπτω, να μην παίρνω πρωτοβουλίες, για να μη θυμώνεις…
Ενώ εσύ μου φώναζες, με έκανες να νιώθω ασήμαντος και αδύναμος…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου έδειχνες ότι δεν μπορούσα να σε εμπιστεύομαι…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι δεν μπορούσα να σου μιλήσω αν είχα κάποιο πρόβλημα ή κάποιος μου έκανε κακό, γιατί φοβόμουν πώς θα αντιδρούσες…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι όταν αγαπάμε κάποιον, έχουμε δικαίωμα να του φερόμαστε άσχημα…
shouting
Ενώ εσύ μου φώναζες, η φωνή σου δεν με άφηνε να σκεφτώ τα λόγια σου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, ίδρωνα, η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά, το στομάχι και τα αυτιά μου πονούσαν…
Ενώ εσύ μου φώναζες, θύμωνα που δεν νοιαζόσουν για αυτά που ήθελα να σου πω…
Ενώ εσύ μου φώναζες, αναρωτιόμουν που πήγε ο μπαμπάς μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να φωνάζω κι εγώ…
Ενώ εσύ μου φώναζες, ήμουν μόνος μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, σκεφτόμουν ότι δεν μ’ αγαπάς πια…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι επιτρέπεται να φέρομαι άσχημα σε κάποιον πιο αδύναμο από μένα…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες πώς να φερθώ στα παιδιά μου όταν μεγαλώσω…
Ενώ εσύ μου φώναζες, δεν φανταζόσουν τον αγώνα που πρέπει να δώσω τώρα που μεγάλωσα, για να μη γίνω σαν εσένα…

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

H συμβουλή του Αϊνστάιν για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών

             
Mια νεαρή μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή.
Δεν έχουν όμως πειστεί όλοι ότι τα παραμύθια είναι τόσο σημαντικά για τα παιδιά. Έρευνα που έγινε σε γονείς στη Βρετανία αναφέρει ότι το 25% δε διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά κάτω των 5 ετών, είτε επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ τρομακτικά, είτε επειδή δε συμφωνούν με το πρότυπο ζωής που δίνουν στα παιδιά (τι πρότυπο δίνει η Ωραία Κοιμωμένη που περιμένει τον ωραίο πρίγκιπα να τη φιλήσει για να ξυπνήσει;).
Κάνει τόσο λάθος ο Αϊνστάιν λοιπόν; Μάλλον όχι. Ας δούμε γιατί τα παραμύθια είναι πολύτιμη πνευματική «τροφή» για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ακόμη και τα πιο τρομακτικά:
  • Τα παραμύθια δείχνουν στα παιδιά πώς να λύνουν προβλήματα: Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν από τους πρωταγωνιστές μίας ιστορίας. Όπως συμβαίνει με μία διδακτική θεατρική παράσταση ή ένα καλό βιβλίο, έτσι ακριβώς τα παιδιά διδάσκονται από ένα κλασικό παραμύθι. Αυτές οι ιστορίες που συμβαίνουν «μια φορά κι έναν καιρό», βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και να δουν ότι με τη φαντασία, το θάρρος και την υπομονή λύνονται τα προβλήματα. Όπως ακριβώς έγινε και με την «Ωραία Κοιμωμένη».
  • Τα παιδιά νικούν το φόβο: «Τα παραμύθια δε λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να ηττηθούν», είχε πει ο Βρετανός συγγραφέας G.K. Chesterton. Ο διάσημος συγγραφέας και παιδοψυχολόγος, Bruno Bettelheim, πίστευε ότι τα παραμύθια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών, επειδή οι βασικοί χαρακτήρες–που είναι και οι ίδιοι παιδιά πολλές φορές–επιδεικνύουν θάρρος και νικούν σε έναν κόσμο γιγάντων και εχθρικών ενηλίκων.
  • Τα παραμύθια προετοιμάζουν τα παιδιά για τις δυσκολίες της ζωής: Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά συναντούν προκλήσεις με τις οποίες παλεύουν και οι ενήλικες: την προδοσία, τις ίντριγκες, τους τσακωμούς και τη ζήλια. Είναι οι άσχημες πλευρές της ζωής, που δε λείπουν από τους παραδοσιακούς μύθους και τα παραμύθια. «Τα παραμύθια επεξεργάζονται τόσες πολλές φοβίες, όχι μόνο προσωπικές, αλλά όλης της κοινωνίας, αλλά το κάνουν με έναν τρόπο ασφαλή, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν…μια φορά κι έναν καιρό», εξηγεί η Μαρία Τατάρ, καθηγήτρια στο Harvard College.
  • Δίνουν ευκαιρία για διάλογο: Τέτοιες ιστορίες «ελεγχόμενου φόβου» δίνουν μία θαυμάσια ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους τις πιο βαθιές τους ανησυχίες και ανασφάλειες από τον πραγματικό κόσμο. Οι φανταστικοί χαρακτήρες συνεισφέρουν θετικά στο διάλογο. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με μία ταινία, ούτε καν με το θέατρο.
  • Τα παραμύθια μιλούν μία παγκόσμια γλώσσα: «Γνωρίζουμε τα παραμύθια ως παιδιά, είτε μέσω της αφήγησης, είτε ακόμη και μέσω της παντομίμας. Ζούμε με αυτά, αναπνέουμε με αυτά, ξέρουμε το τέλος τους», γράφει ο Neil Gaiman. Ορισμένα παραμύθια, όπως η Σταχτοπούτα, υπάρχουν σε πολλές κουλτούρες, αν και με μικρές διαφορετικές πινελιές σε κάθε χώρα. Όλες οι διαφορετικές εκδοχές όμως, μοιράζονται κάτι κοινό: μία σαγηνευτική ιστορία για την ανάγκη να νικήσει το καλό.
  • Τα παραμύθια διδάσκουν στα παιδιά τα βασικά στοιχεία ενός διηγήματος, μίας ιστορίας: Τους διδάσκουν τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ότι οι ιστορίες μπορεί να εξελίσσονται σε άλλο περιβάλλον, σε άλλη χώρα και σε άλλο χρόνο. Ότι οι πρωταγωνιστές έχουν διαφορετικά γνωρίσματα και διαφορετικούς χαρακτήρες. Εάν το παιδί κατανοήσει αυτές τις διαφορές από πολύ μικρή ηλικία, τότε ενισχύεται η ικανότητά του να κατανοεί τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος και να προβλέπει το επόμενο βήμα.
  • Τα παραμύθια αναπτύσσουν την παιδική φαντασία: «Όταν εξετάζω τον εαυτό μου και τον τρόπο σκέψης μου, έρχομαι στο συμπέρασμα ότι το χάρισμα της φαντασίας σημαίνει περισσότερα για εμένα από οποιοδήποτε ταλέντο για αφηρημένη, θετική σκέψη. Το να ονειρεύεσαι για όλα τα σπουδαία πράγματα που μπορείς να καταφέρεις, είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη με θετικότητα. Άφησε τη φαντασία σου να καλπάσει ελεύθερη και δημιούργησε έναν κόσμο στον οποίο θα ήθελες να είσαι μέσα», είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
  • Τα παραμύθια προσφέρουν ηθικά διδάγματα:Τα παραμύθια θέτουν το ηθικό πρόβλημα της συνύπαρξης του καλού και του κακού (που συμβολίζουν συνήθως οι δράκοι, οι γίγαντες και οι μάγισσες). Συνήθως το καλό υπερισχύει και ο κακός χάνει. Μέσω της ταύτισης με τον ήρωα, το παιδί παίρνει το ηθικό δίδαγμα.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Πώς να φτιάξετε όμορφα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα παλιά σας περιοδικά

            
Είναι πανέμορφα χριστουγεννιάτικα δέντρα από παλιά περιοδικά, όπως θα δείτε φτιάχνονται πολύ εύκολα και σίγουρα αξίζει να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας. Όσο πιο μεγάλο το περιοδικό, τόσο πιο όμορφο θα είναι το δέντρο σας. Καλή επιτυχία!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  καλεί όλους τους γονείς να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας την Τετάρτη 9/12/2015 και ώρα 19.30 μ.μ
 ΘΕΜΑΤΑ :
1. Γνωριμία με τους γονείς – κηδεμόνες των μαθητών της Α’ Τάξης.
2. Οικονομικός & Διοικητικός Απολογισμός για την σχολική χρονιά 2014-2015.
4. Συζήτηση για θέματα λειτουργίας του σχολείου που μας αφορούν.
5. Συζήτηση  θεμάτων που θα τεθούν από τους γονείς.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η Σκέψη της Ημέρας

“Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση” Σωκράτης

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΠΗΣ

 
Στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες,ο Σύλλογος γονέων του Δημοτικού πήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει  είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα,φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά,ρούχα,κουβέρτες) για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.Στην δράση αυτή συμμετείχαν και οι Σύλλογοι γονέων Γυμνασίου και Λυκείου όπως επίσης και ο Έλατος.Η συνεισφορά ήταν πολύ μεγάλη.


Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Οι 3 μαγικές λέξεις της καλής συμπεριφοράς

Η διαπαιδαγώγηση καλών τρόπων είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται και ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Σε κανέναν γονέα δεν αρέσει να έρχεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παιδιού του. Ο λόγος και η ομιλία κατακτιούνται σε ένα παιδί σταδιακά.
Στην αρχή μαθαίνουν λέξεις, στη συνέχεια φτιάχνουν προτάσεις, μετά μαθαίνουν να διηγούνται ιστορίες έχοντας σωστό συντακτικό και τέλος την πραγματολογία της γλώσσας, όπου στην ουσία μαθαίνουν να μιλούν και να συμπεριφέρονται ανάλογα με τον συνομιλητή και την περίσταση. Αφού το παιδί κατακτήσει την πραγματολογία του λόγου, μπορούμε να του διδάξουμε τις 3 μαγικές λέξεις «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «συγγνώμη».
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, τονίζει στους γονείς οτι όσσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο καλύτερα αξιολογούν το ακροατήριο τους και διαφοροποιούν τον τρόπο που μιλούν.

Τα 4 βήματα για την εκπαίδευση των «μαγικών λέξεων»- καλών τρόπων:
  • Χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι, πάντα, αυτές τις λέξεις και δίνετε το σωστό παράδειγμα
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας, κάθε φορά που ζητά κάτι, ακόμα και ασήμαντο, να χρησιμοποιεί τη λέξη «παρακαλώ»
  • Επιμείνετε, το παιδί σας, να χρησιμοποιεί τις λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει
  • Επιβραβεύετε πάντα όταν χρησιμοποιεί τις λέξεις

Μαθαίνω να ζητώ συγνώμη
Μία ακόμα πιο δύσκολη λέξη για τα παιδιά, αλλά σημαντική να τη χρησιμοποιούν, είναι η λέξη «συγγνώμη». Είναι δύσκολη γιατί σχετίζεται άμεσα με το ταμπεραμέντο του παιδιού. Είναι απαραίτητο να καταλάβουν ότι λέμε συγνώμη όταν:
  • Εισβάλλουν ή δεν σέβονται ένα προσωπικό χώρο
  • Όταν πέφτουν πάνω σε κάποιον
  • Όταν χαλάνε κάτι που δεν είναι δικό τους
Μία συγγνώμη που λέγεται και γίνεται δεκτή, δίνει τέλος στο συμβάν και βοηθάει στην αποφυγή παρεξηγήσεων. Το παιδί πρέπει να μάθει πότε να τη λέει και να την εννοεί αλλά και να τη δέχεται ευγενικά.

Συμβουλή Ειδικού:
Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε στα παιδιά σας τη χρήση των «μαγικών λέξεων». Υπενθυμίζετε πάντα πότε να τις χρησιμοποιούν αλλά και τη σημαντικότητα τους. Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τη θετική σας διαπαιδαγώγηση το παιδί συμπεριφέρεται ανάρμοστα, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για συμβουλευτική.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η Σκέψη της Ημέρας

« Ο πιο ευτυχισμένος -είτε βασιλιάς είτε χωριάτης- είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του. » Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

                 
Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης των Επιστημών Εδάφους (IUSS), με στόχο να τονίσει τη σπουδαιότητα του εδάφους ως κρίσιμου συστατικού του φυσικού συστήματος και τη συμβολή του στην ανθρώπινη ευημερία.
Το 2013, η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους υιοθετήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος αναγνωρίζοντας τη σημασία του ανακήρυξε το επερχόμενο 2015 «Παγκόσμιο Έτος Εδάφους».
Στο μήνυμά του για τον φετινό εορτασμό (2014), ο επικεφαλής της διεύθυνσης Γης και Υδάτων του FAO, Δρ Μουζαχίντ Ασουρί, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
  • Η αξία του εδάφους συχνά παραβλέπεται, παρότι αποτελεί σπουδαίο φυσικό πόρο του πλανήτη μας.
  • Το 33% του εδάφους διεθνώς είναι υποβαθμισμένο. 
  • Η γονιμότητα του εδάφους ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Έτσι στην Αφρική, για παράδειγμα, μόνο το 8% του εδάφους της είναι γόνιμο.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η Σκέψη της Ημέρας

“Aρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν΄αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις.” Oscar Wilde

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

DIY: Χρωματιστά βαζάκια για το γραφείο σας

Να λοιπόν πως έχω οργανώσει εύκολα, απλά και ανέξοδα το μικρό μου γραφειάκι σε μια χαρούμενη γωνιά συγκέντρωσης.
 
Τι χρειάζεσαι:  
  • 3  γυάλινα βαζάκια
  • χρωματιστές ακρυλικές μπογιές
  • πινέλο ζωγραφικής 
  • 1 μικρό μπολ
  • εφημερίδα  
      
    Πώς να τα φτιάξεις:  

    1. Πλύνε και στέγνωσε καλά τα γυάλινα μπουκαλάκια σου.
    2. Τοποθέτησε σε ένα μπολ ένα χρώμα ακρυλικής μπογιάς που σ' αρέσει και ανάμιξε το με άσπρη ακρυλική μπογιά αν επιθυμείς πιο απαλή απόχρωση.
    3. Μετάφερε προσεκτικά τη μπογιά από το μπολ στο μπουκαλάκι σου και κρατώντας το πλαγιαστά προσπάθησε να απλώσεις τη μπογιά σε όλη την επιφάνεια του μπουκαλιού. Σ' αυτό το σημείο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πινέλο σου, και με απαλές κινήσεις να καλύψεις τις κενά σημεία. Αν χρειαστείς περισσότερη μπογιά επανάλαβε την διαδικασία.
    4. Τοποθέτησε τα φρεσκοβαμμένα μπουκαλάκια σου σε εφημερίδες και άστα τουλάχιστον για μια ολόκληρη ημέρα στον ήλιο να στεγώσουν καλά.

    Τip: Ιδανική λύση για φοιτητικά και μαθητικά γραφειάκια. 

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΓΟΥΡΙΑ

       Μετά την επιτυχία που είχαν οι πασχαλινές λαμπάδες του Συλλόγου αποφασίσαμε 
 να φτιάξουμε πολύ όμορφα γούρια για την ενίσχυση του Συλλόγου μας. 
 

  



Η Σκέψη της Ημέρας

“Το να ξέρεις τους άλλους είναι σοφία. Το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι φώτιση.” Λάο Τσε

ΣΥΝΔΡΟΜΗ



Αγαπητοί γονείς 

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ποσό της ετήσιας συνδρομής είναι 10€ ανά οικογένεια,  ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών που βρίσκονται στο σχολείο μας. Τα χρήματα μπορούν να δοθούν στα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου ή στον δάσκαλο της τάξης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ



    Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ερυθρών θέλει να ευχαριστήσει θερμά την εταιρεία 
COSMODATA για την προσφορά δύο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο σχολείο μας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, οι οποίοι στηρίζουν το έργο μας και απλόχερα μας βοηθούν  παρά τις δυσκολίες των καιρών. 
    Επίσης να ευχαριστήσουμε και τις επιχειρήσεις του τόπου μας για τα δώρα που μας προσφέρουν για την λαχειοφόρο αγορά στις εκδηλώσεις που κάνουμε.
    Η παραμικρή προσφορά είναι πολύ μεγάλη, καθώς δέκτες είναι τα παιδιά μας για τα οποία προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες μάθησης και εκπαίδευσης. 
    Ευχαριστούμε όσους μας στηρίζουν καθημερινά και ακόμα περισσότερο όσους πιστεύουν στο έργο μας και μας απλώνουν το χέρι χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα.